用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港教育越改革越多問題(關焯照)
樓主: elbar
go

香港教育越改革越多問題(關焯照)   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-10-3 09:19
以為經濟學家係先知,似乎是美麗的誤會。

Xxxxxx

sure, 唔通你以為個個醫生都懸壺濟世,個個差人都立志警惡懲奸,個個父母自動識做人父母...
係職業付與你嘅職責,佢學校學堂教佢地需要嘅知識同技巧,運用到幾多好睇實際環境

又同你講吓,一個醫生在公立醫院睇街診,你覺得有幾多時間去睇症,能唔能夠被最好quality 嘅問診,明知想病人快啲做檢查好,啲,但排期排到2047, 咁可以貼?!我唔會一句話呢啲醫生真係醫畜,冇良心law.

Doray 發表於 17-10-3 09:57
sure, 唔通你以為個個醫生都懸壺濟世,個個差人都立志警惡懲奸,個個父母自動識做人父母...
係職業付與你 ...

咁你之前係真的認為經濟學家係先知,定係 stating the obvious, everyone knows.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Doray 發表於 17-10-3 10:06
又同你講吓,一個醫生在公立醫院睇街診,你覺得有幾多時間去睇症,能唔能夠被最好quality 嘅問診,明知想病 ...

I didn't say what led to my opinions of teachers.  how do you know your doctor example is appropriate.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-3 10:20
咁你之前係真的認為經濟學家係先知,定係 stating the obvious, everyone knows.
如果係obvious, 個個都咁清楚,就唔會有74#呢類comment 啦!
點解啲財經專家節目長做長有?

shadeslayer 發表於 17-10-3 10:21
I didn't say what led to my opinions of teachers.  how do you know your doctor example is appropria ...
我睇唔到你嘅立論同我quote 公立醫生呢個situation 有乜分別。

Doray 發表於 17-10-3 10:27
如果係obvious, 個個都咁清楚,就唔會有74#呢類comment 啦!
點解啲財經專家節目長做長有?
...

咁即係真係有不少人以為經濟學家係先知,你唔講我哋唔知?

Doray 發表於 17-10-3 10:30
我睇唔到你嘅立論同我quote 公立醫生呢個situation 有乜分別。

You don't understand.   I said I did not tell you the circumstances of why I think some teachers are not worthy of respect.    If you don't know the teacher circumstances, how do you know the circumstances of the doctor example is comparable.

If you don't know the doctor example is comparable, why do you think your doctor example is a reasonable response to my teacher comment?

奇實你都幾得意,你只要將你啲問題掉番轉問自己,你就知你講嘅嘢有乜問題。

我只可以諗起一句說話:為什麼看見你弟兄眼中有刺,卻不想自己眼中有樑木呢?

Doray 發表於 17-10-3 10:40
奇實你都幾得意,你只要將你啲問題掉番轉問自己,你就知你講嘅嘢有乜問題。

我只可以諗起一句說話:為什麼 ...

請示範。

教育

政府+社會持份者 --> 教育政策(包括目標與運作)及資源 --> 辦學團體及校董會 + 其他學校持份者  --> 學校校長 --> 學校管理層 -->  教師

教師....點睇都係個制度最底層。

有教師做得唔好.....
有學校管理層做得唔好....
有校長做得唔好....
有辦學團體做得唔好...
有教育政策/行政做得唔好,資源唔夠.......
有社會持份者及政府決策判斷錯誤......

以上都必然會成立,但唔知邊樣先係最大影響呢? 成座樓危危乎,唔修補結構椿柱,下下批評D部件批盪泥水,係咪叫搔不着癢處,值得諗諗。

無意參與討論,只想帶出教育係有好多部件組成,可能每個地方都有問題,但亦可能有個別地方出現關鍵問題,亦可能問題係複雜得近無可能解決之問題。

苛政猛於虎,可以令社會死好多人..........劣政何嘗唔係?

一盤棋局, 有咁多塘邊鶴指指點點, 唔變亂局就奇啦!

Vanadium 發表於 17-10-4 23:24
教育

政府+社會持份者 --> 教育政策(包括目標與運作)及資源 --> 辦學團體及校董會 + 其他學校持份者  -->  ...

教師,有人叫佢做「靈魂工程師」,有人話好老師好重要,又有人叫做「只係一份工」。唔知邊樣真。

我稔是乎情況。要小班要資源,要教大正名,要撥款的時候,老師就是靈魂工程師,好老師好重要,孩子的未來。

要問責,要以教育良心,不死操學生,不死跟 marking scheme, 要關心學生的時候,有些人就說「只是一份工」。

簡直係 best of both worlds.

我就覺得劣師誤人子弟好陰質。

shadeslayer 發表於 17-10-5 12:09

要問責,要以教育良心,不死操學生,不死跟 marking scheme, 要關心學生的時候,有些人就說「只是一份工」。

教師作為教育既最基層執行者,若然有"我要做好呢份工"既心態,相信已係相當稱職。咩靈魂工程師,可留返比果D更高層決策者。

最高層之教育政策、考核、政治,先真係影響緊整個社會成長中既每一個小靈魂。

你說你經常炒不稱職員工,若然員工係你請,我就唔知真係員工出問題定招聘/管理/培訓出問題,但其實已唔少學校管理層學你,將"不死操學生,不死跟 marking scheme"既教師辭退,甚至教育局,同樣將大部份學生為社會弱勢,但卻"不死操學生,不死跟 marking scheme"既學校殺掉。

餘下既....甚至成功至升做所謂band 1既,就係死操、死跟marking scheme之一群。

Vanadium 發表於 17-10-5 15:21
教師作為教育既最基層執行者,若然有"我要做好呢份工"既心態,相信已係相當稱職。咩靈魂工程師,可留返比 ...

我不是經常炒人,只是在多年間曾多次炒人。

靈魂工程師無可能是管理層,一定是以生命影響生命的最前線教師。如果校長教師蛇鼠一窩做這些埋沒良心的事,好得人驚。她們以為自己係補習社?

shadeslayer 發表於 17-10-5 17:25
我不是經常炒人,只是在多年間曾多次炒人。

如果校長教師蛇鼠一窩做這些埋沒良心的事

蛇鼠一窩何止校董會、校長、主任老師、教師.............仲有學生、家長、社會。

10多年前我仲係前線學校,曾經請過一位老師,果位老師好野,堅持教學信念,上堂唔直接講筆記操練習,反設計左好多活動想啟發學生,然後想學生自己去學。結果.....學生及家長紛紛投訴,話教學"唔到肉",學生唔知學左D咩,更甚係上堂模式考唔到公開試,會影響學生成績。

三個月.....位老師被人迫到自動請辭。佢唔放棄信念,結果要放棄份工。

呢D故事唔單發生係老師,學校都係....特別二、三線學校,搞"教育"但無"考試成績"? 請你收工,殺無赦。

最近有位家長仲搞笑,話個仔入左間全港知名既band 1小學,但結果佢話要投訴學校,功課太多同上堂時間太長,我回應佢: 你唔係唔知band 1係點做出黎嘛? 你連自己點揀學校都未知....責任大D喎。

一個人既真正靈魂工程師,係上帝....同上帝為佢安排既家庭,唔好扣教師帽子,通常只有生活係不建全、父母唔好、唔開心家庭之小朋友,先需要教師做靈魂寄托。請各位家長做好本份....你地先係最影響小朋友靈魂發展既人。

Vanadium 發表於 17-10-5 18:56
蛇鼠一窩何止校董會、校長、主任老師、教師.............仲有學生、家長、社會。

10多年前我仲係前線學校 ...

有一些家長愚蠢,好難講,家長可能是文盲,可能受過不錯教育,但不懂教育本身。但受過專業教育訓練的校長老師,和其他人比?  唔知甚麼是有益學習,殺雞取卵?  咁唔使教育大學,求其街邊揾人教,一萬元一個月也可以,一樣係操之嗎。教育專業就是有責任把最好的帶給學生。

好笑在,不是所有學校,所有老師也是無良。做不到的校長老師,是辦得差的學校,無論成績是好是壞。

我從來不是說香港教育亂象是因為一方的人做成。學校,老師,家長,教育局全有份。

Vanadium 發表於 17-10-5 18:56

10多年前我仲係前線學校 ...

重有,教育界應該知道成績不一定等如操練。

shadeslayer 發表於 17-10-5 19:58
咁唔使教育大學,求其街邊揾人教,一萬元一個月也可以,一樣係操之嗎

街邊求其搵個一萬蚊個月識操學生? 操練係一種藝術,亦好講心得,若然講得係人都得,只可說見識太少。若你有興趣又有大假,可以去教協登記做下代課(通常3至5日),再唔係我幫你安排下都得,$1200蚊一日可能對你黎講太少,但當去體驗下,睇下你操唔操得起D學生。 若然你代果間係band 3,唔使你搞成績,搞到一半聽你講唔訓覺當你贏。

所謂band 1名校,就最鐘意請唔係教育大學或未讀過教育既人,最重要係識考公開試,佢自己公開試成績好,對科目有專門認識(如名牌大學專科博士),對好講考試成績既學校黎遘,如果教師連自己公開試都未考得好(即未必識考試),科目都未搞得清楚concepts,單講教育理論操得起D學生?

除左少數勁收全港最好尖子之直資中小學,學生能力高到免操都輕易係考試過關,對於其他,特別考試能力最底層之學生,勉強被迫要玩一個競賽遊戲,除左積極為應試訓練,如何係呢個汰弱留強既制度下荀延殘存?

劉翔曾得世界冠軍,但要克服亞洲人體能弱勢,操到未到30歲已玩完,當時仲比同期羅白斯笑佢操到無晒人生樂趣,佢唔會好似佢咁操法。但亞洲人要贏,可以唔操? 非能力最top之學生又要好成績,唔操會有可能?

講到底,教育......點解係一個競賽? 點解要全世界考同一個試? 點解個試範圍同標準咁窄? 與其問教師,問問社會吧。

Vanadium 發表於 17-10-5 22:18
街邊求其搵個一萬蚊個月識操學生? 操練係一種藝術,亦好講心得,若然講得係人都得,只可說見識太少。若你 ...

是你把操練神化了,跟本不了解學校同補習社的分別。

老師不負責任起上來,使鬼教書,使鬼理有無人瞓覺,只要小一教小二野,追唔上的學生,見家長,叫他們自己攪掂,只要話大部份同學得,你公子/千金唔得,請貴家長搞定,幾咁易。

教育人員係教育專業,有些害群之馬,有乜教育的事,便上推教育局,下推家長學生,非常方便。原來他們專業在推卸責任。

你也是教育界,講啲咁的東西,你認為無問題就開名,讓大家欣賞貴校操學生的精妙之處。
‹ 上一主題|下一主題