用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文
go

14網李賜豪/ 黃焯奄/ 張凝文   [複製鏈接]

如果14網以上三間二,三線來講,

自行李腸豪係咪FIRST CHOICE?

咁如果次選來講, 黃焯奄官網睇升中資料, 2016-7派位中學似乎無上幾年咁好,

但張凝文官網直頭無寫到升中派位成績,

望各位賜教, 謝謝!

3    0    0    0

回覆樓主

李賜豪》黃焯庵》張凝文

若我無記錯,黃焯庵既升中成績有部份寫法係"歷年",要留意

個人睇法,有明確數字既升中資料會信心大D~~~

這幾間學校唔係12校網咩?

Michelle426 發表於 17-9-22 09:56
這幾間學校唔係12校網咩?
是, 我打錯, 12網的

回覆樓主

一睇標題,真係精神分裂,14網幾時多左幾間陌生既小學

vinvin901 發表於 17-9-22 09:41
如果14網以上三間二,三線來講,

自行李腸豪係咪FIRST CHOICE?
因為黃焯菴16-17派位, BAND ONE生全部選晒同一間中學, 所以你睇落咪得好少BAND ONE中學.
不過以你呢3間排位, 正常係李賜豪>黃焯菴>張凝文
希望每天開心渡過 ;-)

vinvin901 發表於 17-9-22 10:06
是, 我打錯, 12網的
應該可以改返題目的

mcl203 發表於 17-9-22 09:52
李賜豪》黃焯庵》張凝文

若我無記錯,黃焯庵既升中成績有部份寫法係"歷年",要留意
其實黃焯菴都有寫明邊一屆入左邊D中學, 呈分試是五年級至六年級考的, 所以都係寫2014-2016, 2015-2017咁樣寫法.
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 17-9-22 10:23
因為黃焯菴16-17派位, BAND ONE生全部選晒同一間中學, 所以你睇落咪得好少BAND ONE中學.
不過以你呢3間排位 ...

你指學校有指引學生全選某一間中學,又幸運地乙1全部抽入? 有無數字可以分享下,始終黃焯庵升中資訊對升小家長係一個謎~

請問各位如果加埋北官(雲景道)

即係變四間 - 李賜豪/ 北官(雲景道) / 黃焯奄 / 張凝文,

係咪以上排法

醒目開學勳章 王國長老

vinvin901 發表於 17-9-22 11:09

即係變四間 - 李賜豪/ 北官(雲景道) / 黃焯奄 / 張凝文,

你問我,我會覺得黃vs雲官,叮噹碼頭
黃嘅校長好有幹勁、謙謙居子feel、仲夠吉士提出唔上佛學堂可以去自修。個人好欣賞。不過以上理念足唔足夠令黃更上一層樓呢?有待觀望。但近年多左家長留意,係真嘅
雲官俾我感覺....就係無感覺。無咩news咁。辦學團隊點質素,答唔出。不過事實係家長多介意佛教背景,偏向揀官校穩穩陣陣。所以雲官似乎較受歡迎(家長會覺得起碼有聯繫中學都心安d)。較有條件收到較叻學生。

vinvin901 發表於 17-9-22 11:09

只數升中派B1中學...呢個排位係正路 ~~~

Charlotte_mom 發表於 17-9-22 11:27
你問我,我會覺得黃vs雲官,叮噹碼頭
黃嘅校長好有幹勁、謙謙居子feel、仲夠吉士提出唔上佛學堂可以去自修 ...
其實我都有爬舊帖睇黃既comment........
學校比較無人留意同認同, 應該真係同本身學校既宗教背景問題.......

佢既教學模式我like黃多過雲官
(我只係在小學概覽果度對比佢地既教學report)..........

其實我最心儀李賜豪,

但又怕自行無機會........

究竟博李賜豪好, 定係自行黃焯奄好呢

可以俾俾意見嗎
下星期要交表了, 謝謝!

李賜豪一定好D..

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 17-9-22 11:48
李賜豪一定好D..

李賜豪「業績」較佳

Felix223    發表於 17-9-22 12:09

回覆 vinvin901 的帖子

心儀李賜豪就go ! 祝好運

vinvin901    發表於 17-9-22 12:24

Charlotte_mom 發表於 17-9-22 11:54
李賜豪「業績」較佳

李賜豪業務應該相對好D, 但會辛苦D, 因為其實頗谷.....

至於其它, 我無宗教歧視, 亦唔歧視NCS, 所以會先考慮 黃 同 SEK.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vinvin901 發表於 17-9-22 11:40
其實我都有爬舊帖睇黃既comment........
學校比較無人留意同認同, 應該真係同本身學校既宗教背景問題...... ...
心儀李賜豪都唔去馬,莫非等派位?
得唔得都要試左先知

vinvin901    發表於 17-9-22 12:25

回覆 hkpapa852 的帖子

SE 係?

vinvin901 發表於 17-9-22 12:25
回覆 hkpapa852 的帖子

SE 係?
應該用SEK:Sir Ellis Kadoorie

官立嘉道理爵士小學

vinvin901    發表於 17-9-22 12:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題