用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 laser printer
樓主: IloveJJ
go

laser printer [複製鏈接]

rainbowyung1 發表於 17-10-3 23:24
回覆 IloveJJ 的帖子

我大仔二年級了,其實都想買,好在睇到你的建議另外想請教,你們買手 ...

其實買電腦仲有一個考慮,唔係方便就好。

座枱機唔易搬,監控容易。

如果你擔心細路打機上網,放座枱電腦在廳較好,可能擺設上無咁好睇。

IloveJJ 發表於 17-10-3 12:15
laserjet MFP 177,係彩色,多合一

請問你部HP 177scan嘢時是要開電腦軟件去scan文件,定係可以在機身上直接按"scan"製便可以進行scanning? 謝謝。

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-10-4 07:35
其實買電腦仲有一個考慮,唔係方便就好。

座枱機唔易搬,監控容易。
呢個確係個concern,而家啲all in one pc都好方便,無洗左插右插,又無得拿走

dwkw333 發表於 17-10-4 08:20
請問你部HP 177scan嘢時是要開電腦軟件去scan文件,定係可以在機身上直接按"scan"製便可以進行scanning?  ...

我尋日問佐,如冇理解錯,直接擺係feeder度就可以scan
有feeder就可以一下子scan幾張,CM115w 冇feeder就要揭開一張張scan
由於呢個功能不常用,我唔介意一張張scan

KNKBOX 發表於 17-10-4 08:53
我尋日問佐,如冇理解錯,直接擺係feeder度就可以scan
有feeder就可以一下子scan幾張,CM115w 冇feeder就 ...

謝回覆。不過我的意思是想知HP 177scan 嘢的程序 (scan 一本本D嘢,不用feeder計),是否一定要開電腦軟件,再在軟件中選項或按製scan。因為CM115W 機上有粒"scan" button, 一按後便會scan進電腦中,似影印機操作咁。如scan 多幾版,會快D同方便D,尤其是部scanner/printer如唔近部電腦時,分別尤其顯著。我上網看HP 177 Manual,好似冇此功能。

IloveJJ 發表於 17-10-4 08:49
我仲未用scan,哈哈

咁你下次試scan嘢時試下,謝謝告之

IloveJJ 發表於 17-10-4 09:19
我唔明,一按便scan進電腦中,咁你又話唔駁電腦,咁點進電腦中?

我不是指部printer不駁電腦,只是指部printer 不近電腦,但兩者是連接的

IloveJJ 發表於 17-10-4 09:31
IC

另帶一提,聽D C-Fu 話,HP D laser printer 會襟用過Xerox, 所以如以印嘢為主,HP為一個好選擇。不過這點有待各位用家考正...

retriever 發表於 17-10-4 07:23
建議你試下 GOOGLE SHEET, GOOGLE DOC, GOOGLE DRAWING, GOOGLE SLIDE。

應該解決到你講既問題。
pasted 落去google drawing ? 待我試下, 我試過paste 落小畫家同word 都裁我圖.. 真衰

rainbowyung1 發表於 17-10-3 23:24
回覆 IloveJJ 的帖子

我大仔二年級了,其實都想買,好在睇到你的建議另外想請教,你們買手 ...
printer ( injet ) 一早幼稚園都已有, 因都要print D野出來貼, laser 我覺得做portfolio (升幼稚園高班/ 升小六) 哩D時間比較急用. 因個quality 真係好煩. injet 機平墨貴, 現我都係用代墨, 如果唔係以前一個月正版墨都用幾百. Laser 就真係好大部, 都唔知放邊好..
PC 我主要用desk top 因正常D, 另有舊手提做spare, 大仔P6, 之前E 功課我要佢用我desktop, 但盡量叫佢係我在家時再做(因佢好叻玩機上you tube...), 另因好多tab 都係做唔到(我試過用另外browser 都唔得), 而家小的升左小學, 又多左E-homework, 我都想好唔好再買多架平的手提放開另一邊唔好爭機用, 我好怕佢搞壞我架desktop 同成日趁我不在上網 (好難叫工人姐姐阻佢..)

KNKBOX 發表於 17-10-3 21:51
今日睇佐呢幾款
CM115w, CM225fw, HP M176n

請問你在哪裡睇?

sammag 發表於 17-10-4 12:04
請問你在哪裡睇?

灣仔298

HaYi 發表於 17-10-3 20:55
我幫阿仔做profolio, 因design software 壞晒, 用Excel 做,最慘唔知做咩excel 轉唔到jpg, 用screenprint pa ...

坦白講,快圖美的色印得好靚,我覺得$4/pc物有所值呀,我家中有laser printer,但有需要都會拎去fotomax印

Xerox 同HP低階彩印算抵玩(我地班同學仔多數係呢兩款),見樓上的價錢真係平了好多,你去望下~

自強不息 厚德載物
‹ 上一主題|下一主題