用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友已開學讀緊SC K1, 發覺真係教得好淺 ...
樓主: Nomos
go

小朋友已開學讀緊SC K1, 發覺真係教得好淺 [複製鏈接]

SCboy 發表於 17-9-22 13:15
SC K1是不寫中文字的。
K1主要是運筆連線,下學期上堂時有機會寫下英文字母。
相信你間K應該教得仲深過SC ...

我嘅意思係,讀SC為名氣、升小、定學嘢?為名氣,佢夠啦;為升小一,我唔太清楚,但為學嘢,我相信好多小朋友都唔會剩係喺幼稚園學嘢。唔好計怪獸,你個仔女肯回家睇本 Oxford tree 都已經好唔同。

幼稚園,用多D時間同其他小朋友相處已經好足夠。

其實考小,好多家長誤以為學術上識D咩好重要,所以以為越學得多越學得深就越好。

但若然有了解下成功要素.....就知小朋友個人特質(traits)比暫時識D咩重要得多。

所有神校都明講,interview係要睇小朋友"性格",直接講係traits,而唔係純講識D咩。一個好學、好奇心強、有好勝心、自信、勇於表達、自律加自我管理、肯接受挑戰、有良好習慣等....往往就係學校想要既學生。只要有呢D性格,那怕你暫時識得少,但作為可造之材,日後都一樣識得比人多。

如果樓主唔知SC可能成功,畢業生受唔少神校喜歡既原因,咁就真係有D浪費。

meloC    發表於 17-9-28 14:11
L+H    發表於 17-9-23 10:05

Vanadium 發表於 17-9-22 19:20
其實考小,好多家長誤以為學術上識D咩好重要,所以以為越學得多越學得深就越好。

但若然有了解下成功要素. ...

非常同意。孩子在幼兒階段若能打好基礎,建立良好學習態度和習慣,其實比任何學術能力也強。記得有前輩講過,最top的直私小學其實係追求一粒強大的「CPU」,而不是一個已preload data的CD ROM.

Nomos 發表於 17-9-21 16:43
唔知係咪剛剛開始, 見佢仲係教緊幾個形狀, 數字, 字母, 完全無功課, 課本都沒有, 只有2本兒歌書
有無家長可 ...

大西北的保良局幼稚園K1現在已經每天工作紙畫線條

奈何,不少直私說一套做一套

神校收得你幾多人呀?當你幾十人入神校,其如學生亦要面對考直私壓力,若果學術唔強又點考好嘅直私呢!講到尾學校如何訓練到小朋友自學及自信精神,但學術唔強又點攞到入場券呢?所以SC好多家長深明此道理,各大語文班數班均見SC學生嘅蹤影,家長嘅補底功夫做到好足。

Forgetmenot999 發表於 17-9-23 10:24

神校收得你幾多人呀?當你幾十人入神校,其如學生亦 ...
SC 人多是事實,不過唔少學卷幼稚園或龍校學生也補得好進取,前者慳返學費出去上堂,後者因為學校教得淺,而且龍校唔係100%收,所以事實上全民皆補, 並不是SC專利,純粹個別爸媽覺得可以去得幾盡。

meloC    發表於 17-9-28 14:12

Chakar 發表於 17-9-22 10:22
我個B都係SC K1, 阿B返咗兩個星期學,都有返黎唱學校D歌,我覺得學校可以令小朋友投入學習同埋鐘意返學,我 ...

其實重學術的學校,只要課程編排合適,老師家長識教導,不一定會把學生變成讀書機器。利申:我是偏向學術型學校。

個人認為好的學校,課程不會偏重一邊,所收的學生有質素專注力高,上堂投入,已經提升學習氣氛,感染小朋友喜於學習。就好似一間學校,精英班和非精英班的學生的分別。

入讀學術學校,只要家長懂得調節,識帶小朋友玩,參加非學術的課外活動,一樣取得平衡。

若說不少直私小說一套做一套,難道家長沒有選擇的權利嗎? 但暫時,我仍不覺得大部份直私小收生好講學術,只可能家長誤會了。當然我亦知有小數考得很學術,但如我個人不支持如此教育,當然就不報便可。

「聖保羅男女中學附屬小學18/19學年小一入學申請,本周五(8日)截止,學校今日(5日)舉行簡介會,多達1900人出席。校長梁麗美明言,不要學生「特訓出來的虛擬表現」,會設2輪面試,透過遊戲及日常解難等問題,從中挑選出140名「肯聽、肯講、肯動腦筋」及展現童真的學生,不會考核申請者知識層面的能力,推薦信及個人簡歷亦無助加分。」
https://topick.hket.com/article/ ... f%e5%ad%b8%e7%94%9f

ylylylyl 發表於 17-9-23 11:52
其實重學術的學校,只要課程編排合適,老師家長識教導,不一定會把學生變成讀書機器。利申:我是偏向學術 ...
人的能力像電腦,potential似cpu、RAM等硬件,知識似harddisk有幾多野儲住。

無harddisk既電腦係廢,而無好既硬件亦一樣。

問題係幼小階段,應該裝備小朋友有potential,定係不斷儲知識呢? 當然無絕對,但兩者下,父母要考慮3至6歳小朋友邊樣重要D。

可能我覺得自信、social skills、presentation等,家庭環境下較難訓練,我會寧願學校做得好。至於知識,父母多D陪小朋友,討論下生活既事,睇下各類書藉,講下科學常識,玩下數學推理遊戲,相信小朋友可吸收幾多,父母就可倒入幾多,根本唔太需要學校幫手。

Vanadium 發表於 17-9-23 15:38
人的能力像電腦,potential似cpu、RAM等硬件,知識似harddisk有幾多野儲住。

無harddisk既電腦係廢,而無 ...

Social skills ...基本上間間幼稚園都會學到.

Presentation ... 有些私幼例如LH,KM都有show & tell 幫小朋友..  但唔出通告要帶什麼回校做show & tell,是否真係對所有小朋友好?對於沉默又或專注較差既小朋友,可能真係做左隱型人,係咪真係可以提升自信?我唔係用家 , 無意針對學校,這只是純粹推論,或者你可以再補充一下?

讀學術學校可以更加好好利用時間和金錢去玩或做其他野,對於在職無時間又或資源有限的媽媽來說,也是一個好選擇。St cat 歷史悠久又出名,當然有佢可愛之處。

ylylylyl 發表於 17-9-23 16:14
Social skills ...基本上間間幼稚園都會學到.

Presentation ... 有些私幼例如LH,KM都有show & tell 幫 ...

唔係見學校有就得,同樣既野,間間學校都話會做,但做得好唔好其實好重要。我觀察學校已數十年,可以好實在咁講,揀學校絕不能靠學校字面描述,細心觀察實際運作同成果先至重要。

如Show and Tell等間間話做,但能否啟動到D隱世、唔出聲小朋友,正正考驗學校同教師既功力,有人講: 成敗在於細節,係D節位做得好唔好,結果會好唔同,亦正就反映學校差異。

不過我會認同不同小朋友有不同性格同先天優勢,唔係個個都可以玩"活潑型",總有D唔出聲但可能係好細心既"學術型",我相信每種性格同特質若發揮得好,將來都係人才,事實社會係多元化既。

所以都係果句: 只有合適既學校,無所謂絕對好既學校。

回覆樓主

我是SC用家,有在學的也有已升小的。我可以講SC所教嘅,唔使外補,到初小(一線學校)絕對夠用。
至於對考小的影響,我相信家教和性格大於一切。
話要識好深學術才有offer,唔係無,但唔係神校囉。
同你講要好深好超前嘅,可能係既得利益者。或者希望做咗免得後悔云云。

比著我,一世人流流長,我會比佢幼稚園過得愉快,不怕學習,建立好奇心,無補習,極少興趣班,多親子,多留白

Vanadium 發表於 17-9-23 17:10
唔係見學校有就得,同樣既野,間間學校都話會做,但做得好唔好其實好重要。我觀察學校已數十年,可以好實 ...

隔離屋個仔當年考直私全軍覆沒,因怕羞唔講野。但今日已讀緊hku mbbs。

沒有最好的學校,只有最合適的學校。

孟母3000 發表於 17-9-24 08:57

隔離屋個仔當年考直私全軍覆沒,因怕羞唔講野。但今日已讀 ...

其實在這(emoji),都不是想爭論什麼。只是當初看見有用家説讀書機器那麼嚴重,覺得其實即使選擇學術型學校的父母,父母只要識教,也可以在其他地方調節一下輕鬆一下,一樣可以做到平衡罷了。

我反而覺得,有SC用家,要另外再補中英數等,是否已經有違愉快學習,建立好奇心的原意?若是,可能浪費學校付出的努力了。而我亦真心佩服SC用家堅持不外補讓小朋友真心在愉快學習環境下成長。

我的小朋友也是幼稚園在學階段,將來也會有妹妹跟尾,所以純粹在此觀察比較。。

ylylylyl 發表於 17-9-24 10:24
其實在這(emoji),都不是想爭論什麼。只是當初看見有用家説讀書機器那麼嚴重,覺得其實即使選擇學術型學校 ...
我想不同家長對教育子女的理念都不同,故無論學校做些甚麼,總有家長會嫌不夠,然後另外找"補足"。

就算學術型的學校,家長都一樣外補,不過可能是一些軟性興趣班。相反輕鬆型的學校,可能有家長會選擇補些學術。當然無論學術還是輕鬆型,都一樣有家長完全不外補,不過....所謂不外補,我看亦只係透過家庭教育補足,是不需外補而已。

我個人選擇時,會以核心與非核心態度處理。核心即幼稚園,必定要返,故小朋友喜不喜歡返這所幼稚園,而學的是否我認為是首要的東西,是我首要考慮。非核心即興趣班,無論學術與否,都不一定要返,小朋友喜歡才會讀,而學的東西不覺得是首要,只是若小朋友又喜歡便補足一下。

有人可能認為學術是核心,便會選學術型的幼稚園,但有人認為其他培育更重要,便選可能較開心的幼稚園。

我為子女選讀SC,是知道他們的需要,又知他們喜歡甚麼型的幼稚園,而我又buy SC的理念。我的子女讀過學術型的學校,校舍在商場,他們返學都不太起勁,相比後來返SC,返SC投入開心得多了。

我從來不會為子女外補學術,但我敢說在我們家庭教育下,他們K3時的學術知識,都不會比別人差很遠,可能屬於非常好的水平。

Vanadium 發表於 17-9-24 23:43
我想不同家長對教育子女的理念都不同,故無論學校做些甚麼,總有家長會嫌不夠,然後另外找"補足"。

十分詳盡分享  

SC k2 2nd half and k3 learning materials get much harder.  Especially vs few years ago.
K1 is relatively easy and is good.  Suppose to train up the basic and let the kids like going to school.  

Nomos 發表於 17-9-21 16:43
唔知係咪剛剛開始, 見佢仲係教緊幾個形狀, 數字, 字母, 完全無功課, 課本都沒有, 只有2本兒歌書
有無家長可 ...
想請問係淺成點, 因為明年我有家人的小朋友也想報SC, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題