用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教超大B 九龍區,英普語境好既私幼? ...
go

請教超大B 九龍區,英普語境好既私幼? [複製鏈接]

我仔2014年10尾,今年讀緊一間傳統的學券K1,但我地期望佢可以讀間英普語境好啲,活動式教學既幼稚園,只不過上年以佢表現,好多都無offer。

所以我地決定比佢做超大B,今年再幫佢報啲好啲既私幼。

基本上最熱門既私幼龍幼我地都報了,但我而家擔心競爭咁激烈,到時全軍覆沒就真係唔知點算,因為我真係吾想佢向而家間學券幼稚園直升K2做細仔。。。英普又要外補。。。

所以想同時報多幾間私幼做backup,請問大家除左最熱門嗰堆私幼龍幼,仲有邊啲私幼係:

- 九龍區
- 英普語境好
- 二三線,比較易入啲

我地目標係升直私小學

希望有經驗既家長可以指教一下,謝謝!

1    0    0    0

咁樓主今年報左邊間呢?好老實,有好多都會撞期喎~

九龍區好多英普私幼喎, 睇你住邊區

方方
明慧
Greenfield
Sophia
Oasis
St Hilary
York

其實如唔想做細B, 以上部分學校可能仲可以K1插班

大波大 發表於 17-9-21 16:34
我仔2014年10尾,今年讀緊一間傳統的學券K1,但我地期望佢可以讀間英普語境好啲,活動式教學既幼稚園,只不 ...

St Nicholas?

回覆樓主:

崇真
當個好爸爸

Think

boyboobee 發表於 17-9-24 15:53
崇真
千期唔好去呢間學店!

mrsbb9902 發表於 17-9-26 18:28
千期唔好去呢間學店!

有咁差? 我從未報過名,但有朋友的孩子讀過。
當個好爸爸

mrsbb9902 發表於 17-9-26 18:28
千期唔好去呢間學店!

點解咁大反應呢?
英、普語境係好又九龍區,放學之後又可參加特平興趣班

gwenstephen 發表於 17-9-27 10:48
點解咁大反應呢?
英、普語境係好又九龍區,放學之後又可參加特平興趣班
...

同意
唔知點解坊間話呢間唔好,但係我而家讀緊k1, 好多同學都有哥哥姐姐讀緊, 佢哋都分享讀得好開心,又英普,又多興趣班, 我小朋友好鍾意學校嘅老師, 好鍾意返學
而且有哥哥姐姐嘅家長都想入返呢間嘅小學

翠B 發表於 17-9-27 11:06

同意

家家有求,冇問題,但要說清楚有乜唔好囉……
小學升中係問題,但原來國際班成績是不錯的

回覆 gwenstephen 的帖子

學術水平低,零愛心,欺騙冢長,貨不對辦!

回覆 gwenstephen 的帖子

常規課程淺,資源去搞興趣班但多有鬼用咩,又亂又教得差,浪費時間而已,作為用家真是—肚子氣,真心覺得是學店!

回覆 翠B 的帖子

我小朋友讀得-D都唔開心,老師經驗淺,無愛心!
年年都走好多老師,淨返無經驗的"靚妹"

淨系-開學已經見6個NET resigned.   當中2個仲系英文科主任(mIss W and Miss G),即是負責小學部同幼稚園部的英文科主任全部 一齊resigned!!!  你古下点解同呢間學校有咩問題呢?哈!

回覆樓主

好想了解多d, 有冇其他用家分享?

mrsbb9902 發表於 17-9-27 14:37
回覆 翠B 的帖子

我小朋友讀得-D都唔開心,老師經驗淺,無愛心!

不好意思,想說少少,崇真老師這幾年轉得多是真的,但這兩位老師就只是去了開私人英文學習中心所以才離開學校,個人感覺學校老師要顧的比較多,是有機會比別校老師更辛苦,但眼見一班老師都會比自己小朋友係到讀幼稚園同小學,應該也是有原因的吧!祝福你小朋友之後能夠係崇真開心愉快直到畢業

利申: 大仔在崇真生活了第七年,暫時遇到的老師都很好,仔仔亦讀得好開心,我地對學校都好滿意,細仔都將會報k1, 一齊加油

pinkywai 發表於 17-9-27 17:10
不好意思,想說少少,崇真老師這幾年轉得多是真的,但這兩位老師就只是去了開私人英文學習中心所以才離開 ...

我有朋友教崇幼,佢小朋友都係讀崇幼,舊年升埋上崇小

我小朋友在崇幼k2, 呢間學校無愛心系出晒名!    行政政亂, 管理亂是事實

回覆 pinkywai 的帖子

你似乎混淆左原因同結果
揾過第二份工又好,開補習社又好,都是結果。
每人離職都有其原因,由於我答應過某離職的老師不能公開佢因咩事resign.....只可以說是心灰意冷!

不論是咩原因都好,甘多老師resign 而且連主任級的Net 都全部走哂,對教學質素就無影響咩?turnover 快兼大部份都是新人, 作育英才不是求其系街道揾個路人甲頂上就教得好,-個好老師除左經驗更要有Heart ,呢樣正正就是崇幼最缺乏的,一間只向錢看的.....又怎麼可能有Heart 呢~

而且欺騙家長,貨不對辨的事多羅羅!是我見過最黑暗的!你朋友開心可能系你好彩,但我眼見好多小朋友就唔系咁好彩羅!好多家長敢怒不敢言,怕小朋友進一步受罪而忍氣吞聲!

vvik 發表於 17-9-27 18:24
我有朋友教崇幼,佢小朋友都係讀崇幼,舊年升埋上崇小

我就係見好多老師都有比小朋友讀呀
‹ 上一主題|下一主題