用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌保祿六世
go

葵涌保祿六世  

囡囡荃灣讀小學,今年小五,想信是B1C,鐘意天主教中學,大家覺得保祿點?

回覆 ktdanielli 的帖子

PP係葵青區, 唔係荃灣區, 不過自行都可以揀PP

回覆 妹妹頭 的帖子

我知

ktdanielli 發表於 17-9-21 13:32
囡囡荃灣讀小學,今年小五,想信是B1C,鐘意天主教中學,大家覺得保祿點?
反而唔係諗其他人點睇葵涌保祿六世,係睇B1C自行入既機會有幾大。

王家爸爸 發表於 17-9-21 18:42
反而唔係諗其他人點睇葵涌保祿六世,係睇B1C自行入既機會有幾大。

我也知。想知有幾大?

回覆樓主:

經歷過之後,其實間間自行也是看教育局全港學生成績弟次嚟收。有的更看埋來自咩小學…

熊大 發表於 17-9-21 20:06
經歷過之後,其實間間自行也是看教育局全港學生成績弟次嚟收。有的更看埋來自咩小學…
...

明白。小女全級考 3x/130 人。天主教徙,平時參加好多聖堂活動,所以想讀番天主教中學。保祿那個修會的修女,都有教囡囡主日學。

ktdanielli 發表於 17-9-21 20:32
明白。小女全級考 3x/130 人。天主教徙,平時參加好多聖堂活動,所以想讀番天主教中學。保祿那個修會的修 ...

我女上年自行也有考pp..  可以試試的,搏大抽獎入。 自行38個位,其實都係跟全港成績弟次,上年200幾人in.

...
講得啱,其實間間都係第一關睇EDB排名,然後再剃埋邊間小學(師兄/姊既表現其實會影響校長、收生老師對間小學既印象)同埋面試表現,係所有野差唔多既情況下,先會睇課外活動。

熊大 發表於 17-9-21 20:38
我女上年自行也有考pp..  可以試試的,搏大抽獎入。 自行38個位,其實都係跟全港成績弟次,上年200幾人in. ...

Sorry.. 更正,如你荃灣區參加唔到大抽獎,只係自行可以申請。

熊大 發表於 17-9-21 23:35
Sorry.. 更正,如你荃灣區參加唔到大抽獎,只係自行可以申請。

知道, 因為出年搬去青衣,可以選擇葵青區抽獎。

回覆 ktdanielli 的帖子

始終PP係女校, 自行選佢一定比男女校機會大, 努力

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝。希望下學期呈分試考好啲, 由 3x/13x 有上升, 我覺得這個成續目前有難度。

...
請問教育局全港學生成績弟次是點分? 可否解釋一下?thanks

domin_natalie 發表於 17-9-22 14:37
請問教育局全港學生成績弟次是點分? 可否解釋一下?thanks

Del.. pls refer below.

domin_natalie 發表於 17-9-22 14:37

https://www.schooland.hk/post/sspa02

學生派位組別的劃分

教育局會根據三次小學呈報的學生成績名次(俗稱呈分試,通常是五年級下學期及六年級上、下學期),加上用每所小學過往畢業生中一入學前測驗的成績作為調整,給予全港的小六學生一個分數。用這個分數將全部學生由高至低排列,然後平均分為三個組別,就得出全港第一、第二、及第三派位組別了,即所謂的 BAND 1、BAND 2 和 BAND 3 學生。

入去條link你會明白d

熊大 發表於 17-9-22 14:58
https://www.schooland.hk/post/sspa02

學生派位組別的劃分

EDB 全港成績弟次靠呈分試,同師兄師姐雙數年考HKAT(pres1) 作調整,來成績排名。

自行拎首兩次呈分成績,大抽獎就三次呈分成績,再加運氣

熊大 發表於 17-9-22 14:58

學生派位組別的劃分
好清楚, 明白了.

熊大 發表於 17-9-22 15:10
EDB 全港成績弟次靠呈分試,同師兄師姐雙數年考HKAT(pres1) 作調整,來成績排名。

自行拎首兩次呈分成績 ...
唔該晒!

ktdanielli 發表於 17-9-22 07:32
知道, 因為出年搬去青衣,可以選擇葵青區抽獎。

如果band one女乙一揀pp都好穏陣,近幾年乙二都仲有位