用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 楊可悠 — 考小一之十道選擇題 《好有共鳴》 ...
go

楊可悠 — 考小一之十道選擇題 《好有共鳴》 [複製鏈接]

楊可悠 — 考小一之十道選擇題 《好有共鳴》

考小一,要面對好多選擇題。不過不是小朋友,而是家長的選擇題。

一:「老公,報幾多間直資私小?」「三幾間。」「我同事話報多幾間,因為唔同學校會撞面試時間。」「報得多畀人鬧怪獸家長。」「針唔拮到肉唔知痛,你估你個仔資質好咩,報十間考到一間都要還神!」

二:「老婆畀你講中,9月30日聖保羅男小撞陳守仁,只可以揀一間面試。」「揀近屋企嗰間。」「考完聖保羅Call Uber過西隧直落陳守仁得唔得呢?」「仲有10月7日男拔小撞聖方濟各,你點揀?」

三:「個個禮拜六日都要面試,如果入到第二輪,仲要搞到10月11月12月!」「惟有當係親子活動,兩仔爺都諗緊幾時玩完……我哋。」

四:「係咪眼花,報考聖保羅男女唔使報名費?間間都要$50/$100/$150喎!」「老婆你睇下人哋學費先,做個精明消費者,唔好畀眼前優惠蒙蔽。」

五:「有幾間第二輪面試要小朋友帶書出席,老師會問內容,帶咩書好?」「英文故事書,High啲!」「帶《十萬個為甚麼》啦,超級High!」

六:「著咩衫去面試?舊年有人去聖保羅男女,見到有國語人著公主紗裙面試,好似去迪士尼。」「你唔好叫阿仔著踢死兔呀,搞到成個魔術師咁。」

七:「點解男拔小年年要排隊攞籌聽簡介會,搞到家長排通宵,其他學校網上派籌或者抽籤,好公平。」「百年老校嘛,你可以唔去聽。」「老公你聽朝6點去排隊攞籌,我8點過來Join你呀!」

八:「朋友話聖芳濟各要考筆試,宣小入到waiting第二輪又係考筆試,死啦你個仔係文盲,一定陪跑。」「你個仔仲係龍B,又盲又龍添!」

九:「有無聽過優才要玩足一年,見完家長畀conditional offer,跟手每個月去學校上足8堂課、交2份功課,先至畀學位你。」「分工合作:你上堂、我寫文,之但係點解明明阿仔讀書,佢又唔使付出呢?」

十:「到底幾時先至玩完升小遊戲?好想旅行,但由今年7月考直私到明年大抽獎都唔敢離開香港,驚有學校call waiting。」「有得waiting先至有資格等call,忍下啦老婆!」

以上對答,如有雷同,絕非巧合。

http://www.mameshare.com/?route=article&id=244

pokinponi    發表於 17-9-21 11:21
   3    0    0    0

經歷過考小一的父母,可能會會心微笑!

現在正經歷考小一的父母,可能會身同感受!

LittleButter 發表於 17-9-21 10:07

現在正經歷考小一的父母,可能會身同感受! ...

Agree

上年經歴完,看完文章後,笑了出來

LittleButter 發表於 17-9-21 09:29
楊可悠 — 考小一之十道選擇題 《好有共鳴》

考小一,要面對好多選擇題。不過不是小朋友,而是家長的選擇 ...

大笑左……

LittleButter 發表於 17-9-21 10:07

現在正經歷考小一的父母,可能會身同感受! ...

多謝分享!十個趣!
亦好同意呢幾句!

很深的感受

‹ 上一主題|下一主題