用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家住大圍,可報ESF沙田小學嗎?
樓主: kctc
go

家住大圍,可報ESF沙田小學嗎? [複製鏈接]

回覆樓主

http://www.esf.edu.hk/esf-zones/

貝珠 發表於 17-9-21 14:02
According to my knowledge , TY 係第一間Esf kinder in Hk , wks 也開了五至六年。唔明你什麼意思?
...

每個人對每份事都有不同看法,只是我之前唔明前輩的分享,現在有點點體會而己,不要太敏感,能被學校選上,兩間學校的學生都好好

木子兔媽媽 發表於 17-9-21 22:00
http://www.esf.edu.hk/esf-zones/

另外仲有兩間private independent school係唔需要睇catchment area 的:
http://www.esf.edu.hk/pis-admissions/

申請小學時可以一間esf+兩間pis一齊申請,最多3間。

下年開始ESF好似轉左只可以報一間小學

Ching0404 發表於 17-9-22 09:47
下年開始ESF好似轉左只可以報一間小學

本來今年開始的,但EDB唔批。
如果EDB喺未來一年內批,咁就係下年開始。

PIS 都收好多非英基幼稚園的學生.

funfun0209 發表於 17-9-22 10:27
PIS 都收好多非英基幼稚園的學生.

如果ESF小學唔收番,大家會考慮哪些九龍/新界區IS?

回覆 kctc 的帖子

我記得青衣好似都係入SJS。不過返學幾遠,因為SJS好唔方便(在火炭半山)。
你要考慮報埋其他近青衣的IS做backup了。

mandy_ng207 發表於 17-9-22 11:58
回覆 kctc 的帖子

我記得青衣好似都係入SJS。不過返學幾遠,因為SJS好唔方便(在火炭半山)。

如果放學乜都唔學搭校車好啲,否則自己搭車返屋企都幾係嘢... 不過基本上大部份新界地區都入沙田小學..

kctc 發表於 17-9-22 11:17
如果ESF小學唔收番,大家會考慮哪些九龍/新界區IS?

有考慮過NAIS備選~

回覆樓主

ICS and CAIS

Hello, my son got an offer from ty ESF a few days ago. And I live in  tai wai too!
Will u accept the offer?

YYLEE16 發表於 17-9-25 15:00
Hello, my son got an offer from ty ESF a few days ago. And I live in  tai wai too!
Will u accept the ...

So many late offers this year

964000 發表於 17-9-27 14:41
So many late offers this year

唔排除有部份家庭因為one form one application policy ( 好似今年三月左右communicate 出來),覺得uncertainty 比較多,所以放棄offer .

也可能隨出生率下降(冇雙非),入名幼比較易,不竟很多人也當IS 係水泡。

ZackMama 發表於 17-9-22 09:59
本來今年開始的,但EDB唔批。
如果EDB喺未來一年內批,咁就係下年開始。

好公平,因為今年 k2 的小朋友入讀時是不知會行新 policy ,如果今年就行,也不公平。

貝珠 發表於 17-9-27 15:18
唔排除有部份家庭因為one form one application policy ( 好似今年三月左右communicate 出來),覺得uncer ...

都相信係。
其實 one application policy 幾好,比大家冷靜下,沈澱下自己想要乜。
就如有人說,近幾年太多錯配,好多人根本不了解 ESF 也人考我考,根本浪費大家時間。
有些真係符碌考到,到入讀先知非他們 expect ,又嘈話不滿意。
其實我以往分析過,新 policy 下學校可以更有效選學生。
舉例,如果學校有 150 個位,以往有 400 人申請,可能 one application policy 下只 300 人申請。
少咁多申請人,老師少咗安排 interview 的壓力,不用篩選申請人時太苛刻,或太求其。
當然,始終冇可能全部申請人收晒,所以到放榜時會仍然會有人名落孫山。
所以其實申請多幾間冇衰。
小兒申請大學時, counsellor 教了我們選校方式,我的覺得也適用於申請國際幼稚園和小學。
家長要分三個種類的學校,(1) 十分喜歡,但難入 (2) 也喜歡,唔太難入 (3) 不喜歡,但易入。
三種也要申請,因爲就算是 (2) 也可能你唔好采人地唔收 !
唔好睇少 (3) ! 因為到時你可能得一間 (3) 收!
舊年有幾個家長上嚟閙,話 ESF DC RC 全部唔收,但他們只考了 ESF DC RC ,結果臨急臨忙周圍找學校。
我覺得真係唔好太老定。

nintendo 發表於 17-9-27 17:45
都相信係。
其實 one application policy 幾好,比大家冷靜下,沈澱下自己想要乜。
就如有人說,近幾年太 ...

多謝你嘅選校策略!好有用!只係唔覺得有特別容易入嘅選擇...^ ^6

去咗RC school tour,見學校其實好努力manage大家expectation,同大家講咗幾次 “I won’t say this is the best school, please judge for yourself”

另外,其實幼稚園校長都勸大家搵backup,連list of primary school recommendation都 print 埋俾大家,我覺得佢算好好啦!

YYLEE16 發表於 17-9-25 15:00
Will u accept the ...

It really depends on what you are after.
If your target is ESF primary, then definitely!

‹ 上一主題|下一主題