用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41自行分配點填好?
go

41自行分配點填好? [複製鏈接]

小女下星期要交自行分配表,想請教大家點睇?
如果基督教小學,即只有基華,有20分,雖然都未必會入到。

不過係心宜maryknoll,但只有15分,知道一定無行,但應唔應該照交表? 用意去博1-1-1,到時扣門容易D,但係都有人話無扣門,唔好用左個quota。自行應該搵間穩陣的,免得到時一間都無。

請賜教。thanks.
   1    0    0    0

lylam 發表於 17-9-20 15:13
小女下星期要交自行分配表,想請教大家點睇?
如果基督教小學,即只有基華,有20分,雖然都未必會入到。

有20分,當然自行左九龍塘基華先,揸住個位叩門心都定啲

MCS個1都冇乜用

但要左基華, 就放棄MCS, 無得抽wor, 甘心嗎

Luktaitai 發表於 17-9-20 15:25
但要左基華, 就放棄MCS, 無得抽wor, 甘心嗎
比我都唔甘心,但要睇樓主要穩陣定要搏
高風險高回報

41區女仔始終著數啲....

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

同意,我地一心都係想入MARYKNOLL
你地知唔知係咪一定要1-1-1先可以有扣門chance?

唔通真係要一烏在手好過百鳥在林?

回覆 fdsafdsa 的帖子

都係,不過我仲有個細囡同仔跟住。
不過我都係唸左個囡先...之後的嘢之後先唸

lylam 發表於 17-9-20 15:43
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

同意,我地一心都係想入MARYKNOLL
一心想入Maryknoll,咁就等大抽獎囉
叩門就。。。。唔好有咁大期望

cloudcloudrobot 發表於 17-9-20 15:45
一心想入Maryknoll,咁就等大抽獎囉
叩門就。。。。唔好有咁大期望

如果叩门红磚学校,自行個"1"都冇乜用。

咁似乎大家都認為自行個1,都可以留番比其他學校,而红磚学校都係等lucky draw , 是嗎?

大多數學校既所謂 111 叩門有著數, 好多時都係家長自作情多諗多咗.

實際需要 111, 或 111 優先, 只係極少數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 lylam 的帖子

Yes, 如果想大抽獎抽Maryknoll, 咁自行就不會希望因抽到其他學校,而沒有了大抽獎的機會。所以就算你自行冇分,而心儀是Maryknoll, 自行都係照填Maryknoll, not because there is chance to get into Maryknoll through discretionary placement, but because you want the central allocation chance.

回覆 Felicia726 的帖子

Agreed. As I want to get into maryknoll in any event, even i can get into other primary school at the first discretionary phase. I may not register that school too.
If that is the case, I may register maryknoll at the first stage at least to show my passion to get into this school (although the chance is slim or even 0).

回覆樓主:

樓主要有心理準備,maryknoll 冇扣門位,除非你同佢哋有關係,就算有人最後冇註册,佢哋都會 hold 住個位畀人 p2 插班,所以所謂1,1,1 真係冇用。

回覆樓主:

LS係咪一樣無扣門位?

回覆樓主

冇關係人仕唔洗諗果兩間叩門。咩野1都冇用。

cloudcloudrobot 發表於 17-9-20 15:17
有20分,當然自行左九龍塘基華先,揸住個位叩門心都定啲

MCS個1都冇乜用

同意。自行基華希望攞個叩門入場卷先。上年自行都超收,今年20分應該都唔得。

回覆樓主

其實20分基華都未必穩入, MCS又無扣門位,不如照試自行基華,到時入到先諗註唔註冊,唔入就直接寄望大抽獎

回覆樓主:

我今年問過,maryknoll 冇得扣門。。。

基華吾差, 攞左個位先。。

ericdozo 發表於 17-9-20 22:59
我今年問過,maryknoll 冇得扣門。。。

基華吾差, 攞左個位先。。

其實冇得話攞咗先. MCS 冇得叩門, 唔抽就等如永遠同佢無緣.

樓主巳看高一線, MCS 同基華始終都係兩世界.

‹ 上一主題|下一主題