用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇
樓主: 紫翹
go

葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇 [複製鏈接]

紫翹 發表於 17-9-20 17:27
即係B2A中學先可以係中中但又有英文班?

一般都係咁定位。 因為要有足夠學生達標先可以開到英文班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-9-20 17:29
一般都係咁定位。 因為要有足夠學生達標先可以開到英文班。
咁即係B2A以下既中中都唔會有英文班?

小韋寶 發表於 17-9-20 16:41
回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我 ...

請問學生校風情況,因為以前好多人話在校有打交情況,唔知現在學生和老師質素怎樣?有分精英班或補底班或英文班?

紫翹 發表於 17-9-20 17:32
如果官津中學, 可以話係, 不過D有區因為無B2A中學, 所以連B2B中學都有英文班.

另外, 如果學校係主收NCS, 一樣要開英文班, 或主要係用英語教學 (如西九龍官立嘉道理)

如果直資中學, 就算佢主收B3學生, 一樣可以做英中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

紫翹 發表於 17-9-20 17:21
因為我識人讀伍若瑜, 中中但又有英文班架喎

伍若瑜其實得數同中史係中文,其他英文㗎,有一班係精英班

小韋寶 發表於 17-9-20 16:41
回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我 ...

其實冇一概而論燕京係b2定b3,睇下主要收咩banding嘅學生,好似你地小學推薦咪多band 2生揀,不過又好少排第一志願,band 2㨂佢第一實入啦

其實有band 3開一班英文班

醒目開學勳章

林伯欣s1-s3有一班英文班,但s4~s6就冇開英文班

hkpapa852 發表於 17-9-20 17:14
全完同B1C距離差好遠.....

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學),  ...

我本身對全完無咩認識,只知道係一間不太突出的官津英中。而早排有朋友俾佢手機我睇,入面係佢朋友whatsaap咗個仔今年DSE成績表俾佢睇,有5科5**,一科5*,一科5。
個男仔就係讀全完,嗰下我即刻覺得全完都好叻,亦因爲咁我更加相信係讀到書既人,去到邊都會有好發展。

rulerL 發表於 17-9-20 21:07
我本身對全完無咩認識,只知道係一間不太突出的官津英中。而早排有朋友俾佢手機我睇,入面係佢朋友whatsaa ...

叻人如果入到好學校,可能可以更上一層樓,去到普通學校,要靠自己,兼要承擔被拖累既風險。

每間學校都會有叻學生,但大圍表現先係最緊要。

如果學校出嚟既學生主要都只有B2成績,B1生入到去,隨時有機會負增值。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

全完、廖保珊、王少清是否都係B2A, 點㨂呢?

sunflower2000 發表於 17-9-20 22:21
全完、廖保珊、王少清是否都係B2A, 點㨂呢?

个人觉得王应是1c,但会很谷的!

twhkleung 發表於 17-9-20 23:13
个人觉得王应是1c,但会很谷的!
王少清葵青定荃灣區?

回覆 紫翹 的帖子

荃灣

妹妹頭 發表於 17-9-21 09:40
回覆 紫翹 的帖子

荃灣
多謝解答

有沒有王少清DSE同入U資料?

gracelam 發表於 17-9-20 17:18
全完始終係英中, 一般人都將佢定為band 1尾英中, 但DSE成績唔達標又係另一回事。
...

全完每年每級有8人留級,唔知點解?

AHGU 發表於 17-9-21 16:22
全完每年每級有8人留級,唔知點解?

真的嗎?但上年我識有兩人叩入全完…唔通有些人無去註冊?所以有位?

回覆 elbk 的帖子

現在先有時間上嚟。打交我暫時無聽聞過,我只可以講好學生壞學生間間都有,我亦唔會否定我哋學校一定無壞分子。我以前本身亦同區讀中學,間中學現時被"傳"係B2,但我早前同幾位老師傾過偈,現在收生情況不但成績差,而且操行更差,不是一般打交咁簡單。外間以為是B2的學校都如此,我相信每間學校都一定有呢啲問題學生只係你認唔認識佢,或者有無內幕消息。同區另一間又係外間以為是B2的學校,早兩年前有媽咪話佢女在校內被同學掌摑而校方只低調處理。不要問我或PM我邊間,因我答應不會講。
總然之仔女去到中學階段除咗讀書亦要學習做人處世,要分清好壞。宜家呢個年代社會風氣本身就差,連大學生都可以在校內公然粗口鬧人,準教師都滿口粗言然毫無道德,大學校風都唔好得去邊,真係唔識點講。

熊大 發表於 17-9-21 16:32
真的嗎?但上年我識有兩人叩入全完…唔通有些人無去註冊?所以有位?
...

每年必留8個,如果有簡介會,一定要問下,點樣才會留班
‹ 上一主題|下一主題