用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦交表好辛苦
go

林文燦交表好辛苦   [複製鏈接]

今日係林文燦第一日交表日, 排左個半鐘都未交到表,由9點9開始11點3都未入到,原來得2個人收表,好辛苦,唔知排到12點收得表未,其實點解收張表要2個鐘?開始排時100人都冇
   3    0    0    0

其實好多學校仲要親身交表,真係非常不方便家長。

ChocoMilk33 發表於 17-9-20 11:18
親身交表我覺得都唔係問題, 但要咁耐?!?!

ChocoMilk33 發表於 17-9-20 11:18

親身交表唔係問題,但要有人手做,唔係只是一至二個人去收表。

冇人手做,不如叫家長郵寄申請表。

rhung 發表於 17-9-20 12:14
親身交表唔係問題,但要有人手做,唔係只是一至二個人去收表。

冇人手做,不如叫家長郵寄申請表。
今日平日都咁,星期六唔知點算。

回覆樓主:

兩個人收表,當每個case兩分鐘,一小時處理60份申請,每日工作6小時,每天處理360份申請。如果申請人有4000,即係呢十日會 keep住爆。

唔掂
邊個安排㗎
蔡繼友都排了個几鐘
又唔係第一年收表
點呀

Hailey88899 發表於 17-9-20 12:59
唔掂
邊個安排㗎
蔡繼友都排了個几鐘
唔keep住迫爆既況,點會有話題,又點令人覺得佢“多人追捧“呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔通st Paul co edu 唔多人追捧?人哋几有效率
哈哈

唔掂
邊個安排㗎
蔡繼友都排了個几鐘

真係唔係好明點解仲要人親身交表, 而家科技發達..............乜都上網搞掂啦

Hailey88899 發表於 17-9-20 13:22
哈哈
咁睇吓幾個認為自己要賣廣告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

真係唔請定假唔好去交,我哋等咗三個鐘,剛剛先交完!

Edwinalo 發表於 17-9-20 11:17
今日係林文燦第一日交表日, 排左個半鐘都未交到表,由9點9開始11點3都未入到,原來得2個人收表,好辛苦, ...

回想上年呢個時候,我都係一樣,交表係痛苦嘅,到第1次面試,小朋友安排係幾好,家長就喺禮堂填問卷,用咗1小時去寫open questions,幸運入到2nd in, 再重覆1次小朋友面試,家長填open questions, 家長分批見吓老師了解學校。。。小兒result waiting list, 再等第2輪面試,又再次玩申請表,交表等,小朋友又再面試,家長再次填問卷,見老師,最後reject了,大抽獎後又不幸派得麻麻,又寄求位信喇,直至最後雖然有offer, 不過感覺上好似俾呢間學校玩殘咗,亦浪費我好多時間,最後諗都唔諗,讀附近津校算。。。永遠唔會忘記用心填咗6版A4嘅open questions, 全部家長係禮堂考試一樣,還好記得副校一句times up, pens down

好彩無諗過報, 唔係排咁耐..中伏.

回覆樓主:

我睇佢申請表面試全英文,似乎非全英背景家庭應該幾難收

第一天交表人數會比較多。不過交表格時間由9月20日--30日,有10天時間。

fatchoibaby 發表於 17-9-20 13:55
我睇佢申請表面試全英文,似乎非全英背景家庭應該幾難收

派位其實不算得好,就算收左人地唔一定要選佢!

Hailey88899 發表於 17-9-20 13:22
哈哈
效率就唔知,不過spcc 係有多些人收表

Monosaru 發表於 17-9-20 13:49
回想上年呢個時候,我都係一樣,交表係痛苦嘅,到第1次面試,小朋友安排係幾好,家長就喺禮堂填問卷,用咗 ...
6 pages open questions?
其實睇目係問d咩,可唔可以即場SEARCH資料?

唔掂
邊個安排㗎
蔡繼友都排了個几鐘

CKY下午少人好多,20分鐘搞掂!見到LMC咁,我都未必報了!
‹ 上一主題|下一主題