用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學色士風?
go

小一學色士風?

請教有經驗家長,學校小一有樂器班可開始學樂器,我比較喜歡色士風,但覺得呢個樂器好重,同埋都要好夠氣吹,請問小一的學生Handle到嗎?

我個年代玩管樂, 係要比較大先至玩得,
導師會睇個小朋友換o左牙未.
兼個小朋友能否拎到件樂器,
處理得件樂器.

但現今世代, 似乎冇呢d規範,
好多小朋友小一已玩管樂.
(縱然個樂器相對來說叫做重).

birdbird 發表於 17-9-19 21:19
我個年代玩管樂, 係要比較大先至玩得,
導師會睇個小朋友換o左牙未.
兼個小朋友能否拎到件樂器,

其實初小已經學係咪會好過中學升學?

定其實大啲學會掌握得好啲?

hippoo 發表於 17-9-19 21:59
其實初小已經學係咪會好過中學升學?

定其實大啲學會掌握得好啲?

以成本效益 來説, 小朋友大d係比年紀小的 學得比較快上手。(學踩單車除外)

但學音樂、運動又唔係成本效益行先。所以, 都係視乎家長同小朋友的睇法同興趣

王國會長

ronlui 發表於 17-9-19 20:08
請教有經驗家長,學校小一有樂器班可開始學樂器,我比較喜歡色士風,但覺得呢個樂器好重,同埋都要好夠氣吹 ...

我仔小一開始學,係重架,不過佢又ok,因為有d樂器仲重過色空風。今年小三,轉左更重既tenor。不過佢晤介意,因為佢鍾意呢個樂器。

回覆樓主:

其實色士風係咪好大聲架?
因為都驚練習呢隻樂器太大聲,會影響鄰居!

大個學唔遲, 我廿幾歲因為鍾意jazz先學sax, 好快pick up(sax係我第二樂器), 個人來講, 係唔啱小一玩, 重, 未換牙, 管樂小三後開始學係比較理想,  除非小朋友好鍾意好鍾意。
另外, 音色係幾霸度咖, 但學任何樂器都會影響鄰居咖啦~