用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 43校網
go

43校網 [複製鏈接]

我係呢區 太吾熟點學校 有無人知邊間係一二線學校? 請指教 下星期要交自行 得15分
   3    0    0    0

43校網沒有一線學校, 我建議四間中選擇, 嘉諾撒, 福德, 官小, 聖博德

回覆樓主:

43網三線學校最多, 唯ㄧㄧ間嘉諾撒可以算是一線。

Kenny-mak 發表於 17-9-19 13:07
43校網沒有一線學校, 我建議四間中選擇, 嘉諾撒, 福德, 官小, 聖博德

黃大仙天主教小學,好唔好?有冇用家分享?

yungyung0 發表於 17-9-19 13:20
黃大仙天主教小學,好唔好?有冇用家分享?
唔推薦, 在43校網倒數二, 比孔校好不到幾多. 全港排名差唔多尾. 學校好細, 小朋友讀書比較輕鬆,學校功課壓力會比較少, 43校網算係較差的校網. 沒有一線學校, 最好最多人報 "嘉諾撒" 也只入2線中. 另外推薦的3間都係2線尾.

43網TOP2 係嘉諾撒同聖博德.
留番111叩門吧.
還有一間保良局陳南昌夫人小學, 18/19年入43網, 同保一有聯繫, 都可以考慮一下.
其餘.....

粟米沙律 發表於 17-9-19 15:09
43網TOP2 係嘉諾撒同聖博德.
留番111叩門吧.
還有一間保良局陳南昌夫人小學, 18/19年入43網, 同保一有聯繫 ...
今年陳南昌夫人轉左43校網呀? 呢間算係唔錯的學校, 收風返來老師都好有愛心, 升學有保一聯繫. 可惜學校太細跟另一學校共用, 班別每級只有2班怕殺校.  

嘉諾撒同聖博德 肯定會大熱,

Kenny-mak 發表於 17-9-21 17:41
今年陳南昌夫人轉左43校網呀? 呢間算係唔錯的學校, 收風返來老師都好有愛心, 升學有保一聯繫. 可惜學校太細 ...
陳南昌夫人會搬去何壽南舊校舍, 所以今年轉43網.
校舍會比以前大很多.
都可以考慮一下

回覆 粟米沙律 的帖子

大家會揀陳南昌夫人定福德呢?

stitch~ 發表於 17-9-22 10:57
回覆 粟米沙律 的帖子

大家會揀陳南昌夫人定福德呢?
要是陳南昌搬去何壽南舊校舍, 我會選陳南昌(絕對), 陳南昌在45校網排名落後, 原因唔係其它, 只係我上面講到的2點, 但呢2點唔影響學生質數. 只要搬校就沒有以上2點了. 將會變43另一個何壽南.

當然福德校舍係比較新.

那麼天虹小學呢?好不好?學校在轉形中,好似十分進取.是否可以選擇?

伍華, 基德 在34網來講都算OK

天虹唔清楚, 冇留意, 伍華有直係中學, 不過係男校, 所以伍華小學男生入讀比較多, 校風一般般, 基德校風比較好. 算ok.

Kenny-mak 發表於 17-9-19 13:07

點解官小可以同嘉諾撒&聖博德放埋一齊? 願聞其詳, 官小有咩優點?
因官小一向唔多人揀, 我都唔明點解呢區官小係唔受歡迎。

回覆 小儀皇后 的帖子

43校網都係一般般的學校, 官小比較多少數族報讀, 校風也一般, 但官小有4間中學做聯繫(包括何文田官立中學、賽馬會官立中學、觀塘官立中學、龍翔官立中學), 升中有一定保障.

沒有最好的學校, 只有最適合的才是好.

Kenny-mak 發表於 17-10-11 12:03
回覆 小儀皇后 的帖子

43校網都係一般般的學校, 官小比較多少數族報讀, 校風也一般, 但官小有4間中學做聯 ...

爸爸,請問陳南昌多功課嗎? 保記系列,怕教深同多功課,呢方面你知唔知?
另外聖博德呢間有咩評價呀? 見過有人話初小唔谷,又有人話谷,你點睇呀?

小儀皇后 發表於 17-10-13 18:04
爸爸,請問陳南昌多功課嗎? 保記系列,怕教深同多功課,呢方面你知唔知?
另外聖博德呢間有咩評價呀? 見過有 ...
保記今年小一功課量減少左。大約一個鐘內做完(按我女在錦泰現狀講的),陳南昌應該也差唔多掛。我只知45校網的聖博德,今年更進取,功課量比錦泰多。43校網的聖博德唔太了解。只係朋友的女今年入43小學我粗略了解一下。
‹ 上一主題|下一主題