用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女狀元分享如何考好英文DSE
樓主: 小時了了
go

女狀元分享如何考好英文DSE   [複製鏈接]

女狀元肯分享值得比like!

這些都是實際可行的方法,但比較適會於中學生,並且比較重視應付考試。有心改善英文以應付dse的同學,一試無妨。

小時了了 發表於 17-9-20 09:42
嘅然大家都講開學英文, 我都想向妳請教下, 妳有大細女, 之前係呢個帖 高小生,想睇及學有英國文學的詩, 有 ...
你條link最後我都答左你……你间着个矇茶茶既~~我有两个女,可能你撈乱左d.两个都係St Cat, 私小。津中,英文好果个係家姐,無Eng Lit讀。阿妹係直资中学,有Eng Lit. 我最落力係幼稚園同小学階段,高小無乜理(只考試幫下佢),升中更完全放手,唔知佢学紧乜考d乜,只係收成績表時望下佢搞成点~幼稚園同小学个底ok, 升中就好順利。

之前见EK有个帖问升中点記大量生詞~我又多囗问下女……佢話無乜特别去点記,望多幾次,嗡多幾次就記得~或者呢个就係佢地成日講,用英文学习既能力。如果你问我点做到,我都只能重複講,由幼稚園時开始浸……令我好惊訝既係,从無接触过既Eng Lit竟然有Red mark(我地过80分既反而用紅色表示),英文科虽係外來生,亦唔太失礼。

hippoo    發表於 17-9-20 14:55

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 17-9-20 12:19
你條link最後我都答左你……你间着个矇茶茶既~~我有两个女,可能你撈乱左d.两个都係St Cat, 私小。 ...
即係做乜都無用,天資聰穎最緊要?

bobbob 發表於 17-9-20 13:07
即係做乜都無用,天資聰穎最緊要?
初起教育重要~我大女小学只係中等生……語言既野,正如好耐之前聰明仔爸爸講,前七八歲,小朋友会开始prefer用佢舒服同用得好既語言去学习,变成习慣~所以点解IS学生中文禁痛苦亦係同样道理~

simonwan 發表於 17-9-19 23:26
其實個方法可以靈活運用,無時間咪唔好睇灑成套戲囉!每日剩系睇 30 分鐘又得,睇 15 分鐘又得。 唔一定要 ...

謝分享,但要熟到咁嘅程度,真係要睇好多次。

我媽嗰年代(今年70),無書讀,唔識字。佢好鍾意Beatles, 每套戲至少睇8-10次,佢話第一次睇人,第二次開始睇內容,然後聽對白,佢話嗰時真係聽到好熟。

S-Kwok 發表於 17-9-20 14:48

我媽嗰年代(今年70),無書讀,唔識字。佢好鍾意Beatles,  ...
仲有-个重点係有兴趣睇,自發禁睇,睇多幾次真係会入腦。而且觉得有趣味时係会事半功倍d.無兴趣既野,夾硬做都成效不彰。我夠成日逼d女睇英文報,啋我都儍~就算真係睇,都唔知有幾多入腦,敷衍左我就算。

bobbob    發表於 17-9-20 17:42

Yanamami 發表於 17-9-20 15:20
仲有-个重点係有兴趣睇,自發禁睇,睇多幾次真係会入腦。而且觉得有趣味时係会事半功倍d.無兴趣既野,夾硬做都成效不彰。我夠成日逼d女睇英文報,啋我都儍~就算真係睇,都唔知有幾多入腦,敷衍左我就算。

"重点係有兴趣睇,自發禁睇,睇多幾次真係会入腦。而且觉得有趣味时係会事半功倍d" 絕對認同!

阿女近呢年鍾意係網上睇日本動漫, 佢日文都係睇日本動漫學返嚟, 依家學校有日本學, 佢學得好有興趣同埋好容易記入腦.

普通話方面, 佢小學係廣教中, 雖然係佢小四開始至今一星期有一個鐘頭係出面學普通話, 近呢兩年阿女又鍾意煲大陸劇, 佢口語普通話又真係好好聽好流利.

比較起日文及普通話喜愛程度, 阿女對英文明顯無咁大興趣

Yanamami 發表於 17-9-20 15:20
仲有-个重点係有兴趣睇,自發禁睇,睇多幾次真係会入腦。而且觉得有趣味时係会事半功倍d.無兴趣既野,夾硬 ...

興趣真係好緊要,起碼要有興趣先可以睇咁多次,再嚟就係事半功倍。

S-Kwok 發表於 17-9-20 14:48

我媽嗰年代(今年70),無書讀,唔識字。佢好鍾意Beatles,  ...

令壽堂英文如何?

simonwan 發表於 17-9-20 16:41
令壽堂英文如何?

咁好簡單嘅佢都ok嘅如how much 嗰類,不過依家梗係好多都唔記得啦,都70歲咯,又唔係成日用。

S-Kwok 發表於 17-9-20 15:48
興趣真係好緊要,起碼要有興趣先可以睇咁多次,再嚟就係事半功倍。
係吖~~小时了了女追曰本动漫,我大女果时追美劇,到細女家下追韓星……暑假上網自学韓文,一本正經,一坐就两个钟三个鈡,有兴趣就水到渠成,唔洗逼。
至於小时了了女既英文,家下要挑起佢兴趣实在有d难,唯有用狀元果套……係刻苦地去面对困难,同自己講要去征服佢禁~

Yanamami 發表於 17-9-20 17:54
係吖~~小时了了女追曰本动漫,我大女果时追美劇,到細女家下追韓星……暑假上網自学韓文,一本正經,一坐就 ...
我都想問:文中講了不少女狀元如何解決學業上的問題,看似是佢自己找方法,若真的自發,咁就well deserved

MrBeast 發表於 17-9-20 18:45
我都想問:文中講了不少女狀元如何解決學業上的問題,看似是佢自己找方法,若真的自發,咁就well deserved ...
我相信佢係自發……通常成績好既(講紧中学啦~)都係自己有目標有动力,自己揾到一套合自己既讀書方法~~边仲有家長会插手呢?

Yanamami 發表於 17-9-20 13:43
初起教育重要~我大女小学只係中等生……語言既野,正如好耐之前聰明仔爸爸講,前七八歲,小朋友会开始prefe ...

完全同意初教重要。

當然唔係什麼閃卡,早教(預早教定) 之類。

retriever 發表於 17-9-21 07:20
完全同意初教重要。

當然唔係什麼閃卡,早教(預早教定) 之類。

早教我又唔太抗拒……當自己教时,發觉大女吸收英文速度快,但細女中文快~所以因材施教係佢吸收到又教多d。其实洗乜用闪卡,周圍都係字,路牌餐牌广告牌雜誌……周街闪都得

Yanamami 發表於 17-9-21 08:01
早教我又唔太抗拒……當自己教时,發觉大女吸收英文速度快,但細女中文快~所以因材施教係佢吸收到又教多d ...

教英文指文法?

retriever 發表於 17-9-21 08:55
教英文指文法?
文法又真係無自己教太多……老師教?睇書識?幼稚園同小学我净係教認字,無自己教太多文法~顶籠考試前做練习,錯左解番点先啱佢地知咋~

Yanamami 發表於 17-9-21 08:01
早教我又唔太抗拒……當自己教时,發觉大女吸收英文速度快,但細女中文快~所以因材施教係佢吸收到又教多d ...
要閃先得,後悔當年冇換架s2000,架車開快d當閃卡,e加應該識多好多字 ,最重要它是趕絕鵝母型,regret

IloveJJ 發表於 17-9-20 03:13
我不是不要背和操練。只係不背和操練考試答案。所以,上次那位JM說的,我也同意,背成語無問題,背詞語, ...
成語唔駛背, 用多D就得, 阿大依家成日用成語鬧我。

我同C6食早餐時, 見到隔離枱D BB, 成日諗返起阿大細個時幾咁可愛, 依家衰到呢...............
‹ 上一主題|下一主題