用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校升學問題
樓主: fathaha
go

國際學校升學問題   [複製鏈接]

fathaha 發表於 17-9-19 16:27
老公覺得中小讀國際培養出獨立思考、分析、語文能力,比入唔入到大學重要,佢話即使畢業入唔到八大大學, ...

我覺得中小學的12年培養比大學4年重要。如果我只有有限的資源,也寧願投資在中小學。事實上只要基礎好,考上大學並不是難事。基礎好,就算不讀大學也會出色。

職場上實在太多沒有common sense, 不懂人情世故的大學生了。

MGTM    發表於 17-9-26 12:42

fathaha 發表於 17-9-19 09:33
因資源問題,我只可以二選一,一係中小在香港讀國際 vs 一係中小在港讀本地,留錢比佢將來去㚈國升大學

暫時大部分國際學校的學生出國上大學的,但亦有不少留港經non jupas 上香港的大學,有三個孩子要計好數,只可以說不平宜,除了debentures/capital levy (視乎個別學校),每年學費約十多二十萬,愈高班愈貴,上到中學可能你會送他們補習應付公開試(視乎需要),一堂動輒$700-$800/hr。year 1 到 year 13 共13年,未計debentures,school trips, school bus 約需每人預$2m 以上,三個6m, 但學費每年加幾%. 我諗未計大學,三個小孩由year one 讀,你一共預一千萬比較穩陣。我認識的朋友去英國boarding school, 現在大約一年用五十萬(包假期回家機票)

Radiomama 發表於 17-9-19 19:06
睇完你的post, 比較實際而又有家人朋友就讀的選擇是真道。
這校做得好,愉快學習是真的。唯一是英文水平始 ...

真道其實小學唔輕鬆,因為佢教LOCAL SCHOOL課程但將6年課程教少1年佢係好少功課,但考試仍然考得深,如果用讀IS既心態去讀一定會肥佬
同埋因為全部LOCAL讀,小學都好多人出去補習
中學我就唔係好清楚個情況

happymama2007 發表於 17-9-19 23:33
真道其實小學唔輕鬆,因為佢教LOCAL SCHOOL課程但將6年課程教少1年佢係好少功課,但考試仍然考得深,如果用讀 ...

最近真道校長在一訪問中亦話如有人認為真道是happy school 係錯嘅

poonseelai 發表於 17-9-19 23:44
最近真道校長在一訪問中亦話如有人認為真道是happy school 係錯嘅

For local school, I heard that Kau Yan is a happy school

yinichanwang 發表於 17-9-19 19:28
我覺得中小學的12年培養比大學4年重要。如果我只有有限的資源,也寧願投資在中小學。事實上只要基礎好,考 ...

我個人沒有特別立場。但讀國際是否一定基礎好,我不肯定。也不一定是一定要入十學。但如果想讀的科香港不夠分入,只可去外國,但到時冇資源support .那怎好?touch wood 成績不好(真系唔系個個讀IS也成績好,大約1/3應該麻麻)香港大學唔収去外國,那又去不到怎好。

lui 發表於 17-9-20 11:32
我個人沒有特別立場。但讀國際是否一定基礎好,我不肯定。也不一定是一定要入十學。但如果想讀的科香港不 ...

我也不認為讀國際學校基礎一定好。

我的說法前題是如果心儀讀國際中小學,但又擔心不夠資源出國讀大學, 因此放棄讀國際學校,留資源給子女出國讀大學。

如果換了是我,我寧願放資源在中小學培養,而不是把資源投放讀大學(emoji)

lui 發表於 17-9-20 11:32
我個人沒有特別立場。但讀國際是否一定基礎好,我不肯定。也不一定是一定要入十學。但如果想讀的科香港不 ...

同意,其實我唔明點解覺得讀國際學校就係基礎好,就可以入大學,以此推論,是否可以話英美澳國家的學生人人可讀大學?
或許不一定要讀大學,但問題是家長或學生本人是否接受不能升大學?(同有能力但不讀是兩回事)
我認我勢利,如果一個國際學校學生只能升讀2、3線本港大學,我認為是不值得

poonseelai 發表於 17-9-19 23:44

真道是把12年課程以11年完成,並不是小學六年變五年。校長說不是happy school ,表示學習不只是求happy!是求追求學習。不是說學校不happy,不過happy 不是學校的目標。

lui 發表於 17-9-19 09:13
去外國大學,除非美國要大約60萬一年,去英國30萬已可以。小中學讀國際,基本一年用你15萬起,12/13年也20 ...

咁中小學先辛苦12年,孩子到18歲性格己大至成形。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

safeway 發表於 17-9-20 12:21

同意,其實我唔明點解覺得讀國際學校就係基礎好,就可以入 ...

教育無 take two, 結果不能控制,但家長能控制孩子接受咩教育。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 fathaha 的帖子

選擇不同的教育模式,其實真要考慮財務安排;三個小孩一併考慮的話,其實要更貼地。
國際學校當然好,但也好貴,為何仍苦苦追求?

本地小學中學光譜好闊,有些辦學認真的學校其實是不錯的選擇,也有不少家長和學生在local school中過的生活其實不是大家想像一般可怕,救恩,真道、黃埔宣道等我均認識在這些學校讀書的學生,生活得好快樂啊!

最重要是父母對子女的期望和要求。

另一個案分享,公務員同事有三名子女,老大老二唸ESF,成績一般,中學後往英國唸大學,果幾年節衣縮食到無朋友。老三從小學開始讀津校,最後入浸大。大學畢業後考獲獎學金到英國讀碩士,老大做空勤,可幫補老三留學生活。

其實我覺得選學校都是以孩子為本最好,選一所適合他的學校比計算學校價值更重要...
例如覺得大嗰個適合讀IS,俾佢讀左先,細嘅可能未必全部讀IS...
孩子能否成材,家長的培養最緊要,如果樓主可以睇得開,唔駛追名校的話,其實好多津校都是愛心教學,小朋友一樣讀得輕鬆。但呢d學校唔出名,升中成績亦不標青,只係因為有「名校生」轉過去才會被傳媒所報導。
如果樓主仔女讀local係怕跟功課,咁唯有選一些少功課的,或者請外援(去補習社)啦。
如果真係夠錢全部讀IS,而又全部都適合讀IS,我諗我會去馬,最多告訴孩子將來讀大學要靠自己。只要你有信心培養他們成為明白事理的孩子,他們是不會埋怨你的。
其實我最初都搞錯左選校重點,幫個仔報左dlocal名幼龍幼,全軍覆沒之後選了現在的IS kinder。後來發覺我個仔原來屋企唔夠廣東話exposure,說話比同齡孩子慢,反而英文上手仲快。所以好好觀察一下孩子的長處和短處,再按孩子表現去選學校,比較實際。
純粹個人分享

shadeslayer 發表於 17-9-20 13:44
咁中小學先辛苦12年,孩子到18歲性格己大至成形。

我沒有特別立場,有$咪讀,冇資源讀直資都唔失禮,又唔系所有local school 都系谷谷谷

Radiomama 發表於 17-9-19 19:06
睇完你的post, 比較實際而又有家人朋友就讀的選擇是真道。
這校做得好,愉快學習是真的。唯一是英文水平始 ...
比一般官津小學教深教快半年至一年, 小二開始9月中就要測番暑期作業既內容, 真係可以用嚟同IS比?

最後可入讀IBDP, 只有不到1/3學生, 入唔到既學生, 應付DSE既能力一年比一年差.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 14:47
比一般官津小學教深教快半年至一年, 小二開始9月中就要測番暑期作業既內容, 真係可以用嚟同IS比?

最後可入 ...

想請教閣下,你之前po 的B1定義:
B1A >65%上本地學士學位
B1B50-64%上本地學士學位
B1C 35-49%上本地學士學位

聖保綠(gcse +DSE) 上本地/外地大學學士學位>=55.7%
Bps >=57.06%
聖士提反女子75%

那真道公佈2015-2016有60.2%入本地及外地的學士學位,那按你定義真道是否屬於band 2?

lui 發表於 17-9-20 15:14

想請教閣下,你之前po 的B1定義:
坦講, 我懷疑真道上年校務報告源用2014-2015年既方式, 以不同既份母去整大個入U率.

不過上年佢聰明咗, 將人數刪去只列百份比, 所以你唔能夠肯定.

上年DSE只有12人(不足校內DSE考生既10%)可以取得25分 (好似唔全部科加埋, 唔係Best 5), 相信靠DSE成績可以入到U既學生人數應該非常少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lui 發表於 17-9-20 12:28
真道是把12年課程以11年完成,並不是小學六年變五年。校長說不是happy school ,表示學習不只是求happy!是 ...

明白。對於十一年制我一直有concern: 是否適合大部份孩子? 硬件上可以做到,如每日放學遲D,考試後其他學校安排其他活動而真道正常上課,但孩子是否適應到唔讀過真唔知,如真適應唔到選DSE同學尚可重讀一年,選IB就因有人數上限而未必可重讀,我朋友孩子就是IB想重讀而無位,最後考試成績高於預期將会出國,朋友話DSE班重讀人數都唔少,佢話有一班有近一半,所以家長入讀前都要考慮這一點。如此言論有冒犯其他真道家長請見諒,之前撞過板,今次大胆再提出

hkpapa852 發表於 17-9-20 16:02
坦講, 我懷疑真道上年校務報告源用2014-2015年既方式, 以不同既份母去整大個入U率.

不過上年佢聰明咗, 將 ...

我其實有疑惑,以一條龍學校計,不理什麼stream,總之60%上local and overseas 大學學士學位(段估唔系作)。如以一所本地有selection 的小學band 1 率計,假設80%入了如聖提女級數。80*75%也只是約莫60%入local and overseas degree.那和真道相約,那真道真系咁差?有沒有其他一條龍學校數據可以比下?

poonseelai 發表於 17-9-20 16:04
明白。對於十一年制我一直有concern: 是否適合大部份孩子? 硬件上可以做到,如每日放學遲D,考試後其他學 ...

呢點我未試過真系唔知!
‹ 上一主題|下一主題