用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣天佑小學20分 vs 48網聖馬太15分
go

荃灣天佑小學20分 vs 48網聖馬太15分

如果荃灣區天佑小學有舊生分+適齡分 20分,應否放棄111聖馬太?聖馬太必須111
(申利:聖馬太之前讀過尖子班,叩門會有優勢嗎?)

回覆樓主

唔清楚聖馬太,但天佑小學係一間非常好的學校,升中派位不錯,校風好,但黙書測驗考試多,我認識的老荃灣三代人都讀呢間.

CYSJC 發表於 17-9-18 23:31
如果荃灣區天佑小學有舊生分+適齡分 20分,應否放棄111聖馬太?聖馬太必須111
(申利:聖馬太之前讀過尖子 ...
論學校升中派位表現, 聖馬太完勝天佑, 論中學網, 觀塘亦較荃灣好

有冇必要只求安心山長水遠 (有冇校車呢?) 走去搏?

20分天主教小學, 同天佑同等既, 係觀塘區有不少選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PY1 發表於 17-9-19 12:40
唔清楚聖馬太,但天佑小學係一間非常好的學校,升中派位不錯,校風好,但黙書測驗考試多,我認識的老荃灣三 ...

我自己系天佑畢業生,所以先考慮誇區返學,但家住油塘,返學真係好遠,但又怕龍年出生率高,等抽獎派位會抽吾到好學校,但天佑係天主教學校,有好多家長應該會比我多5分宗教分,所以20分又吾係必入,聖馬太只有15分,自行一定無機會,只係為111作準備,好難決擇

hkpapa852 發表於 17-9-19 13:45
論學校升中派位表現, 聖馬太完勝天佑, 論中學網, 觀塘亦較荃灣好

有冇必要只求安心山長水遠 (有冇校車呢?) ...

我都知山長水遠返學好辛苦,20分又吾係必入,因為應該有好多家長會比我多5分宗教分,所以想大家幫手分析一下博吾博得過?好擔心會抽吾到好學校

CYSJC 發表於 17-9-19 14:05
我自己系天佑畢業生,所以先考慮誇區返學,但家住油塘,返學真係好遠,但又怕龍年出生率高,等抽獎派位會 ...

樓上已有人答聖馬太都好,咁就要自己衡量有冇必要為左5分跨區返學了.

2014/2016年升中派位表現
校網

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

*  柏德

39.68%

呂明才

34.62%

聖馬太

52.76%

藍循

42.19%

平兆

59.17%

德兆

61.01%

油基法

42.17%

油基顯

35.91%

聖安當

37.01%

樂華天主教

33.00%

樂華基樂

28.69%

陳呂重德

26.11%

聖若翰天主教小學

36.84%

天佑

40.32%

自己睇吓觀塘有冇邊間心水學校好過天佑吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:23

謝謝分享資料!請問以上的學校放乙二有機會嗎?

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:23

請問官立(秀明道)又如何?

Evachau 發表於 17-9-19 16:54
佢無乜公開資料, 估計大約都係3X%

hkpapa852 發表於 17-9-19 16:56
佢無乜公開資料, 估計大約都係3X%

Thx for sharing

回覆 CYSJC 的帖子

我覺得20分入到。其實舊生信教既人唔多。就算其他學校都好少人會有25分。你既考慮是交通方面做抉擇。如果近荃灣就都方便

Dylanli2017 發表於 17-9-19 17:09
回覆 CYSJC 的帖子

我覺得20分入到。其實舊生信教既人唔多。就算其他學校都好少人會有25分。你既考慮是交 ...

家住油塘,自己在葵涌上班,可自行送返學,放學公公可幫手,不過長遠計真系好辛苦,唯有放棄吧!希望聖馬太讀過尖子班再加上111誠意,叩門成功!所以乙二填咩學校好重要,我諗住保險點,大家有無咩推介?

Evachau 發表於 17-9-19 16:54

黎間唔多好…

回覆樓主:

聖馬太有校車去油塘