用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 陳鄭玉而vs明我
go

陳鄭玉而vs明我 [複製鏈接]

2間撞左面試時間,點揀好? 或者有jm試過改時間嗎?
   6    0    0    0

回覆樓主:

明我

回覆 mrivan 的帖子

請問點解揀明我既? 因我見2間評價都唔錯,明我就谷啲,仁愛堂就老師好

回覆樓主

你想要咩學校先? 兩間唔同嘅學校喎。

1.明我係半日班,ftm可以相對彈性安排其他活動俾小朋友;陳鄭玉而係全日制,適合要返工嘅媽媽。同埋全日制要係學校食飯、午睡,去洗手間嘅次數都多d,相對自理能力應該會較強。
2.明我出名谷,聽講K.3要默書;陳相對happy school,K.2下學期開始學寫字,K.3不需要默書,但升小一可能要多花時間去適應。
3.其實都好重要,就係住係邊。個人意見,小朋友咁細個,如果要花時間係交通上面辛苦左佢。

利申:小朋友讀陳鄭玉而,老師有愛心,好多都好有經驗,同埋好尊重小朋友意見,傾向先俾佢地自己試左唔得先再引導佢地用其他方法。或者學術方面未必夠其他學校強,但刺激到小朋友學習動機。始終要一個小朋友學新事物,除左重複洗腦,我相信佢有興趣嘅事物印象更深。

回覆 wingwing107 的帖子

謝謝你回覆~ 其實明我近啲,陳鄭要搭一個站,所以本身我諗住揀明我~ 但後來先發現明我谷學術,同唔太注重人同人之間交流,我又唔係好想。請問你小朋友上小一適應困難嗎?

caroni 發表於 17-9-27 19:15

謝謝你回覆~ 其實明我近啲,陳鄭要搭一個站,所以本身我諗住揀明我~ 但後來先發 ...

小朋友未上小一啊

明白,謝謝你呀~~

回覆樓主

作為用家,我會話我幫小朋友揀啱學校。小朋友好鍾意返學,上堂會分小組進行活動都好多,若媽媽想小朋友學習待人接物,呢方面肯定唔需要擔心。
同埋我鍾意學校多outdoor活動。K1下學期開始多外出嘅活動,開初有少少擔心小朋友離開幼稚園範圍危險(通常老師+家長:小朋友比例1拖2)不過慢慢都放心,小朋友都習慣左外出要拖實大人注意安全,大部分好守規矩。我buy嘅係,例如果個月嘅學習主題係公園,安排左去公園考察,老師會俾小朋友分組,分別負責觀察植物、昆蟲/雀仔、遊樂設施,然後第二日上堂報告返所見所聞。感覺上小朋友平時出街會多左觀察身邊嘅事物,或者街上見到學過嘅嘢會主動好詳細咁講解俾你聽。我覺得比起打開本書/播片話俾你聽公園有花草樹木,小朋友嘅親身經驗更重要。
以上係我個人感覺,每個媽媽想俾小朋友一個最好嘅學習環境,但每個人對最好嘅定義都唔一樣,睇返媽媽想要d咩去揀。

謝謝你,好詳細既分享,咁睇黎陳鄭玉而真係一間幾好既學校,我覺得活動教學多比坐定定更能吸引小朋友學習興趣,我都buy呢套,咁我認真考慮下先 (當然大前提係佢收先算 ^^")我想請問係咪每個月都會外出? 咁每次家長都會一齊去? 因我見你話1:2

caroni 發表於 17-10-3 18:10

謝謝你,好詳細既分享,咁睇黎陳鄭玉而真係一間幾好既學校,我覺得活動教學多比 ...

冇定期schedule
K2開始,每星期有一日去就近嘅公園玩(視乎天氣)
至於外出參觀都冇定每個月定點,會配合果個月嘅教學主題,一般低班學校計劃,大個d亦睇返小朋友嘅意見,有時去嘅目的地甚至係小朋友自己提議/投票(我個小朋友係咁講,。亦當然我相信老師會衡量可行性)
家長方面,出通告會問埋有冇家長願意做今次活動義工,通常ftm比較容易安排時間幫手,我幫過幾次都係一拖二(自己個小朋友+1個同學)

回覆樓主

仲有佢地冇校巴嫁
家長要考慮埋呢一點

聽你分享完我真係覺得幾好,都係我想要既幼稚園。雖然要搭一個站地鐵,不過我會考慮下,如果有開放日就好了,可以入去感受下

回覆 caroni 的帖子

當然明我幼稚園,我朋友女讀,我覺得好好,老師有愛心,又有好多活動,每天外籍老師都會到全校各班與小朋友玩遊戲

收到陳鄭玉而offer,我對尼間學校感覺都好好,好鍾意佢嘅理念,但太隱世無乜人討論,想問您多d細節:1.功課多唔多?平日要唔要帶返屋企做?因好多全日制已經係學校完成了再回家。
2.尼間幼稚園小朋友英文ok嗎?其實我都好buy閱讀繪本學英文的理念,想知道具體情況。
3.暑假放幾耐?
先多謝您的分享!

回覆樓主:

我小朋友今年剛畢業,係陳鄭玉而由N班讀到K3畢業,作為用家可分享一下!

學校以3C課程為教學模式、貫徹實行以兒童為本。每個單元雖有固定主題、但會隨著學生每堂的構思和意見而作出調整和伸延。

因每級只得一班,全部教職員對所有學生和家長亦很熟悉,對小朋友極之關愛!對每一位小朋友所提出的構思也會重視。

由於是長全日制學校,小朋友自理能力比同齡孩子高很多。很難想象當年N班同學在坊間playroom開生日會,竟然所有小朋友也可以自己坐定定自行食野。

另外有SEN需要的學生亦會增撥資源協助同協助轉介。紀律方面老師不會嚴厲譴責小朋友,但可以訓練到小朋友自律。

同學即使以前是呆呆的,到K2已經轉數快咗好多,識得表達自己。有自己思想,懂得自行解決問題!小一銜接亦有專題訓練小朋友

學校對病毒傳染處理嚴謹。有發燒情況會即時call父母去接

地方雖小,但佢地有小遊樂組合,每日有大肌肉活動,包括踩單車。每星期如天氣好仲會上空中花園玩。

妹妹讀咗四年,大肌肉發展非常理想

回覆樓主:

本身我有兩個小朋友,家姐一早已經入咗一條龍私立神校。妹妹就喺仁愛堂讀左四年。但係,我可以講妹妹同家姐嘅分別就係,妹妹個四年係冇上過雞精班,但佢中英文嘅程度竟然唔比一早已上雞精班的家姐低!

妹妹今年一年班,佢自己已經可以睇晒成本Rainbow magic。因為原先我哋一路都係打算俾佢讀直資或私校,但因為佢本身比較怕羞,加上學校唔出名,所以全軍覆沒!

派位時仲抽到間寶校,但最後妹妹自己叩門考到一線一條龍津小。仲好快適應到!

總括來講,仁愛堂可以比到你愉快學習和充滿關愛的環境成長,而佢亦都可以配合到津小的銜接安排。

但若果你打算要出去考一線神校或直資可能就要衡量一下。

回覆樓主

仲有樣野就係我好欣賞的地方就係:

校長貫徹始終不會拔苗助長!唔會講一套,做一套! 佢永遠強調小朋友要做佢地自己能力範圍以內做到嘅嘢!

每個小朋友成長程度都唔同,不能一致地去行,有D小朋友比較慢,老師唔會迫小朋友同家長、反而會耐心協助。

老師嬸嬸都好關愛,好似N班介片片、學校會好幫忙,每段時間同期只會有兩三個小朋友去介,就係為咗令到佢地可以有足夠資源去被關顧。

‹ 上一主題|下一主題