用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初學普通話DVD或youtube or CD
go

初學普通話DVD或youtube or CD [複製鏈接]

小兒現k3,(學校只有普通話唱遊,屋企冇人講普通話)為升小一普敦中準備,剛跟普通話老師學拼音 ((1星期1次),有冇逍合k3初學普通話DVD或youtube or CD介紹?  或其他方法Thx!
   0    0    0    0

sandrah 發表於 17-9-18 17:28
小兒現k3,(學校只有普通話唱遊,屋企冇人講普通話)為升小一普敦中準備,剛跟普通話老師學拼音 ((1星期1次),有 ...
唱歌仔, 背唐詩。

sandrah 發表於 17-9-18 17:28
小兒現k3,(學校只有普通話唱遊,屋企冇人講普通話)為升小一普敦中準備,剛跟普通話老師學拼音 ((1星期1次),有 ...

K3 唔駛學普通話拼音,棧搞!
不停比佢睇 普通話卡通或 audio book  就得。

simonwan 發表於 17-9-19 23:49
K3 唔駛學普通話拼音,棧搞!
不停比佢睇 普通話卡通或 audio book  就得。
...
simonwan, 可否解釋k3唔駛學普通話拼音?太深?幾時學比較適合?

sandrah 發表於 17-9-20 17:32
simonwan, 可否解釋k3唔駛學普通話拼音?太深?幾時學比較適合?

一個 K3 人仔識幾多個中文字呢?退一萬步,算呢個細路好醒,學識曬漢語拼音,又識得拼,但佢大部分字未認到,甘佢會話點會講到?例如,佢唔識個“國”字,佢識讀 guo , 會發到 guo 音,但系佢平時講野,唔會知中國要讀 zhongguo. 如果佢識讀中國,衹是老師講過,或睇電視、卡通學會,唔系因爲拼音學返來。

漢語拼音的用處有兩個:
第一 ,比母語系國語的小孩學認字、學閲讀,5,6歲時,佢地已經識講但唔識睇,識左拼音后,佢地睇書時知道 “中國” 兩字發音系zhongguo , 知道就系中國的意思。其實情況同 phonics 一樣,原意系比母語系英文的孩子學閲讀。

第二,比無語境的成人學國語。如果無機會聽國語,唯有睇書,睇拼音,就知道D 字點讀。而且,有好多成人的耳朵已經聽不出外語的細微分別,所以要靠拼音讀準 D 字。如果耳朵天生好靈,又有語境,其實成人都可以唔學拼音而學得好好。MC Jin 幾個月前一句國語都唔識,而家講得很好,唔好話拼音,佢連中文都唔識睇。無他,他本身語言能力高,系大陸住左幾個月就識講。呢D 人我親身都見好多。

細路仔天生耳朵靈敏,仲未退化,無需要用拼音學國語,衹要不停比佢聽發音準確的國語就可。佢地會學得好快,學拼音衹會浪費時間,事倍功半。而且,唔系個個細路學拼音會學得好,浪費時間浪費錢。

仲有,有D細路會將 漢語拼音同phonics 搞亂,到時仲得不償失。

回覆 simonwan 的帖子

thanks!
‹ 上一主題|下一主題