用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想搵近似oxford path既書
go

想搵近似oxford path既書 [複製鏈接]

好buy oxford path既concept
但價錢好離地
我bb14m大,鍾意睇書
我希望中英文既書都有
只希望可以提供語境比佢
將來唔會抗拒英文,學得順利啲
買左oxford path唔代表其他書可以唔買
我希望佢睇書可以多元化
   2    0    1    0

引用:好buy+oxford+path既concept 但價錢好離地

原帖由 琪琪郡主 於 17-09-18 發表
好buy oxford path既concept
但價錢好離地
我bb14m大,鍾意睇書
淘寶買 Oxford reading tree 好平。而且質素好好。我已經用了三年,小朋友已經睇到level 8

回覆樓主

但oxford tree幾歲開始好?

The Magic Key 系列也是Oxford Reading Story

回覆樓主

巧虎同oxford path用同一個教育模式,價錢便好多,可以考慮

琪琪郡主 發表於 17-9-18 18:16
但oxford tree幾歲開始好?

我小朋友未夠兩歲我就常常講 oxford reading tree 嘅 stage 1 and 2 嘅故事俾佢聽,佢就睇圖畫,小朋友當時已經好鍾意,至三四歲時,就不停翻睇睇過嘅故事,同叫佢望住圖畫學講內容,至四歲半開始,開始教佢認字同鼓勵佢自己讀字,認讀從 oxford reading tree stage 3 開始, 認讀至自己讀大約半年有多 (他五歲多), 由 stage 4 已睇至現在 stage 7, 越睇越鍾意 (d故事越嚟越吸引),認讀能力也越來越高。

我哋都係淘寶買,Oxford Reading Tree當時訂咗Stage1-12,4歲開始讀到而家P.1就大概Stage9。雖然而家我哋小朋友都唔能夠自己專心睇晒,但陪佢睇都大部份自己完成。
建議幼稚園盡量陪佢睇,因為小學開始根本太忙冇時間睇好多。
‹ 上一主題|下一主題