用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家幾點上校車?
樓主: Duffy727
go

大家幾點上校車? [複製鏈接]

中國傳統思想都是民以食為天,但廿一世紀新人類my priority 會是訓得是福

回覆 retriever 的帖子

我意思係,成日限時內趕住出門口,對自己身心有一定壓力。我阿媽就係每次一趕就好大壓力,話好辛苦,所以唔鍾意我 「20 分鐘內出門口」。

...

回覆樓主

我諗暫時我兩個最晏上校車

幼稚園嗰個
7:00am 起身; 8:00am 上校車; 8:35am 上堂

小學嗰個
7:00am 起身; 8:10am 上校車; 8:35am 上堂

little_yolky 發表於 17-9-19 10:38
這樣會胃痛嗎?
若我不能在regular meal time 進食,就會胃痛,未試過一路做野一邊食野會,不過唔排除有人會,但唔試過唔知,有fd 屋企食慣軟反,咁唔通出街食叫碗加軟?所以我都係相信 what doesnt kill u makes u stronger

Our school starts at 830 n we r last stop, boarding 755am... my child wakes up at 720... I told her this is already a luxury for primary kids in hk!

MrBeast 發表於 17-9-20 18:56
若我不能在regular meal time 進食,就會胃痛,未試過一路做野一邊食野會,不過唔排除有人會,但唔試過唔知 ...

一路食一路睇書反而唔健康。

retriever 發表於 17-9-21 07:15
一路食一路睇書反而唔健康。
又有一說法話不要飯後沖涼

greentea000 發表於 17-9-19 17:17
而家仲有人一心一意咁食野架咩?

我唔需要佢好留心睇新聞,但新聞會係背景聲音,另外果15分鐘係 ...
食嘢唔一心一意, 咁點樣欣賞食物? 我哋食嘢時好少做其他嘢。

MrBeast 發表於 17-9-20 18:56
若我不能在regular meal time 進食,就會胃痛,未試過一路做野一邊食野會,不過唔排除有人會,但唔試過唔知 ...
乜你唔覺依家出街食大部份D飯都好軟? 可能係遷就香港人多胃有毛病, 所以飯要軟D。因為我自小食慣硬飯, 所以出街食飯好苦惱。

little_yolky 發表於 17-9-21 10:32
乜你唔覺依家出街食大部份D飯都好軟? 可能係遷就香港人多胃有毛病, 所以飯要軟D。因為我自小食慣硬飯, 所以 ...
你唔講我都冇留意,又好似係,名附其實一味溫水煮青蛙,唔知唔覺香港呢一代變成嬌生慣養

little_yolky 發表於 17-9-21 10:22
食嘢唔一心一意, 咁點樣欣賞食物? 我哋食嘢時好少做其他嘢。
所以間唔中豪一次食餐好的,慢慢品嚐,知道咪叫好野,平時就填飽個肚就算

MrBeast 發表於 17-9-21 12:24
你唔講我都冇留意,又好似係,名附其實一味溫水煮青蛙,唔知唔覺香港呢一代變成嬌生慣養 ...
所以我好少出街食中餐, 一來自己識煮, 無理由俾錢人賺, 二來見到D飯就憎。

MrBeast 發表於 17-9-21 12:27
所以間唔中豪一次食餐好的,慢慢品嚐,知道咪叫好野,平時就填飽個肚就算 ...
填飽個肚就算 ===> 工人姐姐煮

慢慢品嚐,知道咪叫好野 ====> 爸爸、媽媽煮

我哋一定好耐好耐之前, 已經明白咩叫好又一餐唔好又一餐既道理了。

little_yolky 發表於 17-9-21 12:32
所以我好少出街食中餐, 一來自己識煮, 無理由俾錢人賺, 二來見到D飯就憎。
干炒牛河和肉C炒面是我的必食,因為自己整唔到,唔明點解d人會叫楊州炒反,幫酒樓清廚餘

MrBeast 發表於 17-9-21 12:37
干炒牛河和肉C炒面是我的必食,因為自己整唔到,唔明點解d人會叫楊州炒反,幫酒樓清廚餘 ...
環保丫嘛
‹ 上一主題|下一主題