用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 真心請教英文邊個補習天皇教得好?
樓主: bestwish
go

真心請教英文邊個補習天皇教得好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

bestwish 發表於 17-10-6 09:25
我囡學校不是狀元學校。 只是 B1 尾英中。

不過學校老師確實有heart不 hea

老師有幹勁,同學有奮鬥心,放學後補堂之餘,仲願意主動出去再補習,你囡間學校,upgrade b1a,指日可待呀!相信dse成績一向唔差,對嗎?有heart中學,有heart學生,高質素,難得!
你囡囡有心儀大學 & 讀邊科呢?s.4已經對自己有要求,你唔駛煩喇!

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 13:11
回覆 yuyumon 的帖子

狀元學校班老師唔得閒放學陪我地癲(我學校係咁)。有老師一打鐘就即刻走,仲 ...

原來你間是有狀元及垃圾班!

回覆 brother4 的帖子

唔係吖,我意思係「一群人」吖 雖然我果班真係特別多成績叻嘅學生。

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 13:11
回覆 yuyumon 的帖子

差果班就自生自滅...
冇補底班嗎?

我見有地區b1a 都有補底班.

回覆 October. 的帖子

冇架,老師邊得閒理你,不過有 d 老師會 study leave call d 主科真係年年肥佬嘅同學補一補,為求保全世界至少 3322。其他 d 徘徊 3 嘅同學,就一定冇份,自生自滅。

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 16:39

冇架,老師邊得閒理你,不過有 d 老師會 study leave call d 主科真係年年肥佬嘅同 ...
估唔到.....
study leave先來補,太遲囉, 人地係F1已開始補底, 不過, 好多唔係老師教, 係請d上咗大學既師兄姐返來教.

我地 Study Leave 仲要 3 月先放
我地學校 DSE 成績排全香港頭 5 名內,3322 率仲高過 SPCC 同 DGS,好多人以為老師一定教得好、谷、有補底。其實個個都出去補;全能叻嘅同學,學校優先理你,咩資源、課程都畀你報;得一兩科拔尖,次等待遇;其他平庸學生,就唔洗旨意學校會記得你個名。

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 17:04

是不是鄧顯?

回覆 NeoMom 的帖子

唔係

NeoMom 發表於 17-10-6 17:24
是不是鄧顯?

早幾年我睇過報紙報道,鄧顯係有幫學生補底既。

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 17:04

依家補習已經係學生既常態, 妳學校唔係教得好、谷、有補底,而公開試成績又可以年年保持得咁TOP,應係學校學習氣氛好、學生好有鬥心拼搏心,所以幾乎年年出狀元。   

October. 發表於 17-10-6 20:17
依家補習已經係學生既常態, 妳學校唔係教得好、谷、有補底,而公開試成績又可以年年保持得咁TOP,應係學校 ...

話說我學校學習氣氛都算正面。
我個補習妹妹本來讀一線名校,但係唔谷,好 Happy School。佢媽媽話學校讀書氣氛唔夠好,個女都學咗同學 d 心散行為 (“督”擦字膠) ,測驗都唔願溫書。

今年轉去 GH,個媽媽話學習氣氛非常好同全面發展,冇時間俾個女游雲同浪費光陰。

October.    發表於 17-10-6 21:05

yuyumon 發表於 17-10-6 16:11
老師有幹勁,同學有奮鬥心,放學後補堂之餘,仲願意主動出去再補習,你囡間學校,upgrade b1a,指日可待呀 ...

囡囡想入港大醫科 , 不過冇咩可能架喇!  總之想係醫院做既工作。nursing都ok既

bestwish 發表於 17-10-6 21:47
囡囡想入港大醫科 , 不過冇咩可能架喇!  總之想係醫院做既工作。nursing都ok既
...

醫科同Nursing中間,都有好多選擇

winniesiu 發表於 17-10-6 21:50
我仔都被中學徵召幫師弟妹補底,人工唔錯又可以幫同學
你仔讀醫已經好忙了,仲要返中學帮手,好乖仔

LingChiBaBa 發表於 17-10-6 22:05
醫科同Nursing中間,都有好多選擇

有咩呢? 物理治療唔係好想,職業治療? 藥劑都唔會揀,放射 ?

winniesiu 發表於 17-10-6 21:50
我仔都被中學徵召幫師弟妹補底,人工唔錯又可以幫同學

囝囝讀緊醫? 好羨慕好叻仔呀!

bestwish 發表於 17-10-6 23:02
有咩呢? 物理治療唔係好想,職業治療? 藥劑都唔會揀,放射 ?

我女PT/OT都唔係好想,以下暫時按分排。

Pharmacy/Biomedical Science
MLS/Radiography
Optometry/BME

上星期六去完MLS 個lab睇過,好有興趣。
‹ 上一主題|下一主題