用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48坪石宣基
go

48坪石宣基 [複製鏈接]

手上得15分。。雖知係短命小學,又冇細佬妹跟尾。。呢一間自行會唔會取錄機會比較高?
我見佢既簡介都唔錯。。怕大抽獎入左寶校。。咁呢間又算唔算係寶校?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果寶校意義係「唔揀都會派到」,咁坪石宣基係,因今年派左3百幾人入去,好多無揀過佢
我都欣賞學校對教學有理念,但學校有無資源「消化」咁突然增多學生?教學質素會否受影響?(突然加咁多班,突然臨開學至請咁多新老師)呢d方面家長直了解更多

Charlotte_mom 發表於 17-9-17 16:28
如果寶校意義係「唔揀都會派到」,咁坪石宣基係,因今年派左3百幾人入去,好多無揀過佢
我都欣賞學校對教學 ...

我小朋友係屬於語言發展援慢。。表達同理解都差。。。真心想知48網邊間對呢煩小朋友照顧好啲

todaysocold 發表於 17-9-17 16:32
我小朋友係屬於語言發展援慢。。表達同理解都差。。。真心想知48網邊間對呢煩小朋友照顧好啲
...
呢間不會合適, 因為大部分新人, 對sen學生經驗不足
46綱有間慈敬幾好, 去睇下適合與否

pocoyo123 發表於 17-9-17 16:45
呢間不會合適, 因為大部分新人, 對sen學生經驗不足
46綱有間慈敬幾好, 去睇下適合與否
...

謝謝你意見。。。

todaysocold 發表於 17-9-17 16:47
謝謝你意見。。。

請問48 樂華基樂小學呢?

Charlotte_mom 發表於 17-9-17 16:28
我都欣賞學校對教學 ...
呢間學校我在舊年同今年,連續聽左佢兩年的簡介會。之所以聽兩次,其中一個原因就係得知佢地今年一下子派入300+人,老實講係比較擔心同疑惑學校如何處理和應對。
最終以我所知:

- 學校派入300+人,實際開9班,每班23-25人,屬於小班教學

- 學校新請了一批老師。該批老師不是在得知派300+人後才開始請的,而係學校本身一直有請新老師加入(因為本身都因應開新年級,需要請老師教),每位老師皆由校長親自面見,尋找與之理念相近的同路人。所以基本上不存在臨急搵吾到人的情況

javabean 發表於 17-9-17 17:51
呢間學校我在舊年同今年,連續聽左佢兩年的簡介會。之所以聽兩次,其中一個原因就係得知佢地今年一下子派入 ...

我知係自主學習。請問岩我小朋友學習情況嗎?

todaysocold 發表於 17-9-17 18:00
我知係自主學習。請問岩我小朋友學習情況嗎?
我只知道低年班以活動教學爲主,一,二年級以進展性評估的方式作為學習評估,不設測考呢!

javabean 發表於 17-9-17 18:54
我只知道低年班以活動教學爲主,一,二年級以進展性評估的方式作為學習評估,不設測考呢!
...

呢個做法其實我都幾好。。。謝謝你

todaysocold 發表於 17-9-17 16:32
...

發展遲緩更不應該入宣基2,因為學校說明是沒有人手支援
‹ 上一主題|下一主題