用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅國際學校
樓主: dada1010
go

哈羅國際學校   [複製鏈接]

thvicny 發表於 17-11-28 18:28
有冇買ICC ??

沒有問過,他那時應該是一定要買的

Baymax2009 發表於 17-11-28 18:59
沒有問過,他那時應該是一定要買的
他入的是early year?

thvicny 發表於 17-11-28 18:28
有冇買ICC ??

我想是看閲讀能力。我另一朋友也是說小孩phonic skill 不夠

所以我建議有心入Harrow既小朋友要鍛練好phonics,懂得讀出故事書內容

回覆樓主:

我也不打算留明年再申請。因為現在入Malvern college讀Yr 1,IB課程,如新校沒有什麼大問題,小朋友又讀得開心既話都不會再報其他IS。

thvicny 發表於 17-11-28 19:18
他入的是early year?

sorry 確認了下他是Y2,只需pay capital levy

Baymax2009 發表於 17-11-28 21:19
sorry 確認了下他是Y2,只需pay capital levy

佢係剛收到Y2 offer?  Y2都應該好難入到因為好少位。

Babybaby2011 發表於 17-11-29 00:46
佢係剛收到Y2 offer?  Y2都應該好難入到因為好少位。

是的,local passport,閱讀水平蠻高

Baymax2009 發表於 17-11-29 01:21
是的,local passport,閱讀水平蠻高

請問他是讀邊間幼稚園 or 已在另一間國際小學讀Y1?  知道Harrow Y2 or above 其實點選人去做interview ?

Babybaby2011 發表於 17-11-29 10:38
請問他是讀邊間幼稚園 or 已在另一間國際小學讀Y1?  知道Harrow Y2 or above 其實點選人去做interview ?
...

普通國際幼稚園,整個幼稚園期間英文都有大量額外私補,super rich

Baymax2009 發表於 17-11-29 11:55
普通國際幼稚園,整個幼稚園期間英文都有大量額外私補,super rich

U mean he's with super rich background?  明白了。

回覆 dada1010 的帖子

If I understand correctly, it should be free to re-apply in the next year. You can ask the school. 問下無壞. 祝你好運.

Unsuccessful Applications

Parents of applicants who are not successful in gaining a place will receive a letter of rejection, but may contact the Admissions department for further details about why the application was unsuccessful.

The Admissions department will ask parents of applicants, who are not successful in gaining a place, or in being invited for assessment, if they would like their child to be considered for entry in the following year. As long as they inform the Admissions department in writing by the deadlines stated in the Admissions timeline, their application will be rolled over to the following year. Under these circumstances, there is no need to pay a further Application Fee. Failure to inform the Admissions department by the appropriate deadline will result in their child’s name being withdrawn from our lists.

回覆 Babybaby2011 的帖子

我認為學校不太考慮家庭背景,除非係首富級,十億身家同一百萬身家應該都係一樣。不過,富有家庭資源一般比較多,正常情況下學術會比較強。
英文在一年級面試會比較重要,由於面試老師大部分都係英國人或來自英文作為第一母語的國家,他們對拼音是很敏感,一聽就知。例如 It 和 eat 呢d近音,佢地聽就知 (只是舉例,不是他們會考。)

有部分的英文,只會香港小朋友犯錯,native的小朋友會小d犯,就係grammer。唔係話佢地會考grammer,不過香港小朋友會講 Where is my shoes (舉例),much 同many, 外國小朋友一般係家庭已經習慣左,所以唔會有呢d問題。

希望幫到大家。

回覆 Baymax2009 的帖子

整間學校有約1200人,最多好似1300。
發行的ICC大約只有300張,代表整間學校有75percent左右的人係俾levy。

經常有人誤會有錢俾學校就會有ICC,但其實已經賣光,你只可係2手市場搶。

由於呢300張,有大部分都會用緊,所以流通係市面的ICC可能得10張左右,代表大部分家長機會其實都係接近。(假如10張流通,13年級,即大約一級有1至2個係用ICC入)

EconFather 發表於 17-11-29 23:16

我認為學校不太考慮家庭背景,除非係首富級,十億身家同一百萬身家應該都係一樣 ...

其實學校係點選一啲學生(Y2 or above) 出嚟做interview呢?因為好似應該唔係個個都有得in.  我聽到今年Y1係人人都有得in, 感覺公平好多,因為身邊真係識唔止一個人有offer.

我不是學校,只能分析。
學校基本上會利用你application form 大約推測到你家庭環境(不是錢),父母職業,第一語言推測到你整個家庭語境。

學校成績及學制等等都會考慮,例如你本身讀緊UK課程,例如Kellet,學校應該都會考慮。

EconFather 發表於 17-11-29 23:51

我不是學校,只能分析。

謝謝分析!請問你小朋友在Harrow讀緊嗎?

Babybaby2011 發表於 17-11-30 00:01
謝謝分析!請問你小朋友在Harrow讀緊嗎?
哈羅是一間好學校,我希望多一些家長認識,有些東西就不直接答了。
其實我會建議大家開一個 Twitter 戶口,哈羅經常會post 學校生活上去。

哈羅其實係一間好簡單的學校,佢成績好原因好簡單。。。就係寄宿生活。當你個小朋友24小時都係同老師一齊,講英文,又唔會花時間坐車學課外活動,由8點讀到10點,成績唔好就假。

EconFather 發表於 17-11-30 00:16
哈羅是一間好學校,我希望多一些家長認識,有些東西就不直接答了。
其實我會建議大家開一個 Twitter 戶口, ...

好的,謝謝!

EconFather 發表於 17-11-30 00:16
其實我會建議大家開一個 Twitter 戶口, ...

同意。大部分香港人去到外國留學,住寄宿成績都會好。
‹ 上一主題|下一主題