用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅國際學校
樓主: dada1010
go

哈羅國際學校   [複製鏈接]

回覆 EconFather 的帖子

多謝分享!

shadeslayer 發表於 18-1-3 19:39
AL同lB分别好多人都約略知道,但解釋唔到你說Harrow 收生嚴格D的說法。定係你的意思不是這樣的?
...

嚴格是指程序上,例如:

1. 出生日期,唔俾跳班,或故意晚一年讀。
2. 過左deadline唔會再offer interview
3. 交証明文件等等

例如我聽說
1. 有人沒有真實香港地址而被Reject。
2. 特殊學生,要特別照顧,即使手持ICC都會Reject。

其中我被經常問到係可唔可以跳班,原因是大部分國際學校是1至12月出生為一年度,但英國制度是9月至8月。

如果兩個學生在其他國際學校讀緊Year 3,一個是6月出生,一個是10月出生(細4個月),這兩名學生一個會入year 3,另一個會入year 2。當然如果真係好叻,係有機會入番year 3。但大多情況學校都會跟番個指引做。而我也有認識人是因為不想「感覺留級」而不考harrow。

比較一下弘立

* Applicants, particularly Foundation Year and Grade 1 applicants, need to meet the minimum age requirement for the grade applied. The age range for students in each grade is typically 16 months. For example, students applying for Grade 1 would be between 5 years 8 months to 7 years on August 31 in the year of entry. Parents whose children are born from September 1 to December 31 have the option of applying for the higher grade, or the lower grade, or both grades. For example a child born on September 13, 2012 can submit applications for both Foundation Year 2018-19 as well as Grade 1 2018-19. Please note that if a child is applying for both grades, then two application fees and two assessments are required, one assessment being for the lower grade and the other assessment being for the higher grade. Based on the assessments and interview process, the child will be placed in the more appropriate grade.

又例如有些大陸人會用香港地址,但個小朋友係深圳讀書。呢d怪case 都好大機會被reject走。即使用錢買ICC,學校都可能唔批個ICC transfer。

上網睇清楚所有指引同deadline就可。

EconFather 發表於 18-1-3 21:31
又例如有些大陸人會用香港地址,但個小朋友係深圳讀書。呢d怪case 都好大機會被reject走。即使用錢買ICC, ...

想問如果入左Hk Harrow , 係咪容易d transfer 去北京、泰國、英國Harrow ? 邊間學生成績、或成就最好?有咩勁人讀過或讀緊?香港Harrow 又跟吾跟到英國d教育方法及理念?

HLME 發表於 18-1-3 23:24
想問如果入左Hk Harrow , 係咪容易d transfer 去北京、泰國、英國Harrow ? 邊間學生成績、或成就最好?有 ...

基本上。。。唔會有任何特權。但由於你係香港讀哈羅,而大家係學制上是一樣,係學術分數轉換上必定比你讀SAT/IB有一定優勢。當然學校會盡最大努力去幫學生。

成績我無記錯。。。好似香港同英國接近,泰國上海北京又差小小。網上有IGCSE成績,我查過一次,記憶大約係咁。

咁成就。。。我估點都係英國個間。。。笑。。。話晒人地真係出左個首相。

教育理念? 呢個問題太抽象。

我自己唔覺得英國哈羅有什麼教育理念,最多說是英國哈羅文化(草帽)。如果真的要說理念,哈羅的教育理念不是哈羅獨有,我會稱這個為英國寄宿教學。

英國寄宿生活希望做到全人教育,群體生活,重傳統禮節,個人獨立。

全人教育係希望小朋友除左讀書外,都要有課外活動。群體生活係利用House系統令學生團結,有團隊精神,寄宿基本無私人生活,一齊唱詩,一齊比賽。重傳統禮儀,尊師重道,重歷史文化,例如哈羅是英國學校,你地11月11日會購物,但學校會紀念第一次世界大戰。老師當天心口前有個大紅花,叫poppy day,會去中環英雄紀念碑送花。個人獨立,咪寄宿,自己洗衣物,自己煮面(杯面)。

大家唔好俾哈羅個名而有太多幻想,正如我之前所說,佢係一間係香港的英國寄宿學校。基本上Kellet係英式,Shrewsbury都係英式,Mount Kelly 都係英式(無牌英式都係英式)。哈羅係多左個寄宿姐。
在英國哈羅,不時會有名人到學校參觀及講座,呢樣野就係一般英國寄宿學校之上對學生的value add。而其他哈羅分校都有機會,請呢d名人到校講野(當然英女皇只會去英國個間參觀)。香港網站有寫有咩guest speaker,呢d speaker其實會令學生係學術外有更大體會。

咁當然,有個名牌,叻人會聚集,Eton同harrow uk基本上無乜magic, 寄宿學校加叻人聚集,基本就係咁簡單。

又正如你問我香港大學,中文大學,科技大學係教育理念上有冇分別? 我會答3所大學係大學文化上有分別,但教育理念基本上係一樣。

我呢個答案滿唔滿足到你呢?

EconFather 發表於 18-1-4 00:22
教育理念? 呢個問題太抽象。

我自己唔覺得英國哈羅有什麼教育理念,最多說是英國哈羅文化(草帽)。如果真 ...

thanks for sharing

papaof2 發表於 18-1-8 13:56
咁當然,有個名牌,叻人會聚集,Eton同harrow uk基本上無乜magic, 寄宿學校加叻人聚集,基本就係咁簡單。
...

正如我之前所說,這個並不是單一哈羅問題,而是香港教育正走向私人化的一個過程。學歷網上有,佢地列晒所有老師的來源。

有愛心,有熱誠,呢d問題係太抽象。一個老師有愛心唔代表全部都有愛心。一個老師衰唔代表全部衰。普遍性,定還是個別例子,大家要分清楚。但我相信,人工同福利係長遠吸引好老師的關鍵因素。如果你們去學校tour,可以問下老師有冇仔女讀,你會發現有好多老師都係用家,有d3個小朋友。

哈羅係地圖左手面有一座宿舍,是職員專用。老師小朋友讀書係有discount的。而且個discount 唔細。網上求職網你會找到。

哈羅係細班,人工高,福利好,小朋友讀書又平,星期六日去附近沙灘跑步,外國人喜歡這種生活嗎? 津校人又多,功課又多,行政煩,放假都要改卷。你係好老師走唔走?我有朋友係DBS教都走去教ESf國際學校,除左小朋友有得讀外,國際學校真係教書,而唔係同教育局煩個d TSA。

我自己相信,老師都用,佢地同你都係stakeholder,唔會死得去邊。唔似香港教育局局長自己都唔buy 香港教育。

回覆樓主

(emoji) 認同

作為哈羅嘅畢業生,其實想講一講。
哈羅嘅老師:
每一位都係熱心教學,好多時我有問題唔明,無論係email定係同老師約時間見面,佢地都好樂意。
而且我地係跟返英國考A-level,所以請返黎嘅老師大部分都好熟悉A-level科目內容,評分要求,考試技巧。我知道有D學校話教A-level,但學校嘅老師其實教開DSE或者其他syllabus,內容雖然點都有D相似嘅地方,但始終無專業教開A-level嘅老師effective或令我地明白。

哈羅上課時間:
每一堂都係55分鐘,以前學校每日都1650先放學,今年先轉左1630放學,因為開多左一個dinning hall所以lunch短左。
我地上課時間比一般學校長,所以教授內容嘅時候唔會有趕住教,或者教唔切嘅問題。

機會:
學校每年都會提供Career Fair,呢D包括各個行業嘅專業人士(大部分係同學嘅家長)黎到學校。學生對於有興趣嘅行業,可以親自approach,傾偈同了解,有時仲可以為自己穩埋暑期實習嘅地方。

氣氛:
係哈羅,每個學生都好自律,對自己有要求,清楚自己將來嘅目標。
呢一D嘢係教唔到,而係受學校氣氛,環境,以及同學之間互相影響。

所以當見到大家話一間學校貴唔貴,我可以講哈羅係貴,但絕對貴得有價值。

luikyk 發表於 18-1-15 01:53
哈羅嘅老師:
每一位都係熱心教學,好多時我有問題唔明,無論係email定 ...

難得有「真用家」發言,
咁記得多謝你父母,
你都要俾心機讀大學。

luikyk 發表於 18-1-15 01:53
哈羅嘅老師:
每一位都係熱心教學,好多時我有問題唔明,無論係email定 ...
好奇問你幾耐之前畢業?方不方便透露harrow之前在那學校讀書?

thvicny 發表於 18-1-16 16:24
好奇問你幾耐之前畢業?方不方便透露harrow之前在那學校讀書?

我2017年畢業,去Harrow HK之前係英國Manchester附近一間女校讀。目前gap year。2018年去劍橋讀法律。

luikyk 發表於 18-1-16 19:44
我2017年畢業,去Harrow HK之前係英國Manchester附近一間女校讀。目前gap year。2018年去劍橋讀法律。
...
好本事,祝妳一帆風順。

...

可以分享為何take gap year?

...

恭喜你!
可以請教你為何選擇在英國修讀法律而不在港讀呢?相信你A level 成績好好,劍橋才會收。將來會在港工作嗎?因為以非港生身份好難入PCLL

woyj 發表於 18-1-17 09:42
恭喜你!
可以請教你為何選擇在英國修讀法律而不在港讀呢?相信你A level 成績好好,劍橋才會收。將來會在 ...

Learning is an ongoing process in life. Professors and lecturers in Cambridge are genuinely interested in the subjects that they teach. It is not only about teaching one law so that he or she can be a lawyer. I am not satisfied in just learning what is the law. I want to learn how and why the law has formed itself the way it is nowadays. I want to learn from the best and get the most of it.

小寶貝兒    發表於 18-1-17 23:43

...
Manchester (UK) then Harrow (HK) then gap year then Cambridge (back to UK), seems you have taken the scenic route :)

woyj 發表於 18-1-17 09:42
恭喜你!
可以請教你為何選擇在英國修讀法律而不在港讀呢?相信你A level 成績好好,劍橋才會收。將來會在 ...
"...因為以非港生身份好難入PCLL" - not for Cambridge law graduate la
‹ 上一主題|下一主題