用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅國際學校
樓主: dada1010
go

哈羅國際學校   [複製鏈接]

hehehaha2017 發表於 17-12-9 07:29
2017年入大學 數字
2個入醫學院, 3個入oxford, 8個入cambridge
基本上我覺得成績好到爆炸. 如果因為咁炒左舊校長, 咁我估正校校長可能要自己辭職.

舊校長應該是夠年紀退休。當然家長當中亦有謠傳話佢唔夠commercial, 滿足唔到校董會的要求。

thvicny 發表於 17-12-9 18:29
舊校長應該是夠年紀退休。當然家長當中亦有謠傳話佢唔夠commercial, 滿足唔到校董會的要求。 ...
哈羅有時一有NEGATIVE NEWS就會自動放大, 但好似成績好呢D POSITIVE NEWS就冇人埋.

EconFather 發表於 17-12-9 18:48
哈羅有時一有NEGATIVE NEWS就會自動放大, 但好似成績好呢D POSITIVE NEWS就冇人埋.
...

唔緊要,好壞我地自己知就好,其實harrow宜家並不易入,有關系都幫唔到。

thvicny 發表於 17-12-9 20:45
唔緊要,好壞我地自己知就好,其實harrow宜家並不易入,有關系都幫唔到。 ...

可以話易, 可以話難.
基本上本地學校考的比哈羅可能更難, 要你摺衣服, 玩轉轉椅, 校長故意扮跌倒等等要你家長年年估, 有D可能問你美國總統係邊個.

網頁有寫大約考乜. 你睇完仲要去操中文咁我真係幫你唔到. 呢個係資源同時間分配遊戲, 集中資源做佢要求你做的事會令你成功率大增.

http://www.scmp.com/lifestyle/fa ... -save-costs-putting

剛剛在網上看報紙時, 見到一則有關英國留學的新聞.

The 2016 Independent Schools Council (ISC) annual census revealed that the average boarding fees per term for pupils at ISC-member senior boarding schools was £10,217 (US$13,600). Factor in flights, extras and pocket money, and parents could be looking at a bill of nearly £50,000 a year.

到英國留學一年成本大約是5萬英鎊, 而你都可以係網上新聞講有位DJ的兒子到英國留學, 成本大約是50萬.

哈羅香港寄宿大約35萬至40萬左右
當你考慮左呢個因應, 你就會明白哈羅香港的市場定位.

佢本身係吸引緊幾十年前會送子女去英國留學的家長, 佢地未必係巨富級. 但大部份都係受過高等教育的專業人士,  做生意或者特首同公務員的子女. (真係慘, 整奶粉的自己都唔食).

呢幾年英國恐怖份子多左, 對個D錫個女錫到爆的老豆來說, 哈羅香港又可以俾到英國教育, 成本便宜, 而最重要係, 人生安全.

呢個都係呢幾年大量英國學校係香港同中國內地出現的原因.

thvicny 發表於 17-12-9 18:29
舊校長應該是夠年紀退休。當然家長當中亦有謠傳話佢唔夠commercial, 滿足唔到校董會的要求。 ...

會吾會係d校董不停強迫舊校長收d人情單,及比得起錢既巨富,舊校擔心學校質素會下降,所以⋯⋯「只係無限推測」

HLME 發表於 17-12-11 22:11
會吾會係d校董不停強迫舊校長收d人情單,及比得起錢既巨富,舊校擔心學校質素會下降,所以⋯⋯「只係無限 ...

我唔係校董唔會知,不過有時我地可以用下常理去分析。

如果你可以令個幾位校董欠你人情(校董名單網上有),我相信你是非常有錢。

如果我真係同個幾位校董同一個level,我做咩唔買張ICC。。。做咩要咁複雜。。。

EconFather 發表於 17-12-12 13:42
我唔係校董唔會知,不過有時我地可以用下常理去分析。

如果你可以令個幾位校董欠你人情(校董名單網上有 ...

真係好多人勁有錢架,有三百人已經買左,但買icc吾一定入到嘛,要過interview.

回覆 HLME 的帖子

公平D 講, 有那間有自主權收生的名校, 一点"走後門"的事情都沒有! 那原校長退休是否為了這点事情, God knows! 但他是到六十歲, 又沒轉工.其它的想法, 就各自表述吧.

HLME 發表於 17-12-12 19:28

真係好多人勁有錢架,有三百人已經買左,但買icc吾一定入到嘛 ...
我今次投降 哈哈

因移民, 有 Harrow ICC放售, 如有興趣、請pm我, 謝謝

回覆 mimi613 的帖子

HiDoes that mean your child will not be adhering to the age guildlines of the school and be young for yr2 that you are applying?

I thought they were very strict with the age guildlines....?

Chaella 發表於 17-12-16 01:09
回覆 mimi613 的帖子

HiDoes that mean your child will not be adhering to the age guildlines of the s ...

佢意思係遲左報名,變左要下一年year 2先入得。
哈羅應該好strict年紀,天才另計。

回覆 EconFather 的帖子

你好!經你介紹咁多關於哈羅的事,我有意想小朋友入讀下一年year 7, 但發現申請的deadline 巳過。請問現在申請有機會interview 嗎?一般而言,你覺得邊年級多啲學額易入啲?究竟入讀寄宿班的競争大啲?還是走讀生競爭大?本人喜歡寄宿多點。謝謝!

ababymami 發表於 18-1-2 23:10
回覆 EconFather 的帖子

你好!經你介紹咁多關於哈羅的事,我有意想小朋友入讀下一年year 7, 但發現申請的 ...

我不是推銷員。。。只係唔想大家有太多猜測。正如我所說,很多資料都是公開的。大家可以自行思考及推斷。
哈羅對一般申請基本上好嚴,網頁寫明係入讀前兩年已經可以報名。所以有心的人,最好一早交定表格先。你小朋友是year7? 本身讀緊邊間?你要check清楚你個小朋友年齡是不是year 7,哈羅是用英制出生日期的。

你可以先打去學校問(最好係school tour問啦,學校唔太like 電話同email,始終收生部得幾個人),不過我估9成都係叫你報下一年。你照填表,但佢應該會問你係咪報year 8。如果有心讀就入form啦,免得下年又miss。因為你入左form,你可以開始交你成績俾學校,咁最少學校會有你個檔案了。

如果你小朋友係交成績表時,學校覺得你係天才兒童(例如勁到有星星用你小朋友名命名),是有機會interview的。如果你小朋友叻到爆,又港隊運動成員,而你有好有誠意(成日去tour),我相信加一個位是不難,似終學校有最終決定權。

另一個逼學校見你interview就係你成為ICC holder。你要係2手市場自己找。

高年級到海外升學,而令學校有學位供應是對的。
但這個是相對低年級來說比較多,但從絕對值來說(例如10個),始終是少。

從學位供應上是易左,但由於哈羅課程是比較深,或者應該叫另一種方式的深,IGCSE比較傳統(舊式香港考試),IB比較注重開放式思考,所以在入學要求上係難左。

EconFather 發表於 18-1-2 23:38
我不是推銷員。。。只係唔想大家有太多猜測。正如我所說,很多資料都是公開的。大家可以自行思考及推斷。
...

你意思係lGCSE比lB-MYP深?所以收生嚴格D?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-3 08:50
你意思係lGCSE比lB-MYP深?所以收生嚴格D?

不是。而是AL和IB在教育方向是兩個系統。

英式教育是訓練專才,所以年級越高,學生所讀的內容會越來越專門。如果你在香港受過教育就會明白,中四就要選文科理科,數學會分附加數學。簡單來說,英式教育是訓練游水或田徑單一的專家。

IB是一種全能型訓練,高年級是6科必修,唔同AL可以drop。呢個系統就如三項鐵人比賽,你小朋友要全能型。

從單一項目上,AL是比較深。但由於小朋友會讀擅長科目,所以會平衡番。IB單一科目是沒有AL深,但整合晒所有科目就會好深,仲要唔可以drop科。

所以我會說兩個都是難,但方向性不同的難。而小朋友係早期分別比較少,到左高年班要重新學習會比較吃力(當然天份高乜都唔怕)。
低年班分別會相對較少,但佢地教育系統是兩個方向。

EconFather 發表於 18-1-3 10:30

英式教育是訓練專才,所以年級越高,學生所讀的內容會越來越專 ...

Thanks for your sharing.

EconFather 發表於 18-1-3 10:30

英式教育是訓練專才,所以年級越高,學生所讀的內容會越來越專 ...

AL同lB分别好多人都約略知道,但解釋唔到你說Harrow 收生嚴格D的說法。定係你的意思不是這樣的?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題