用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖十架小學(啟晴邨)
樓主: Duffy727
go

聖十架小學(啟晴邨) [複製鏈接]

Duffy727 發表於 17-9-16 17:19
今天去左學校參觀,老師好似幾好,校舍好新,班房設備也好好,有冇人讀緊可以分享下?

...

Sorry我唔知有其他聖十架學校

hohoho36 發表於 17-9-17 17:09

我都是sesrch時發現
荃灣有一間路德會聖十架學校

hohoho36 發表於 17-9-17 17:09

因為呢間好新,2015年先開校,只有兩年歷史,所以好多人唔知。

kksam 發表於 17-9-17 10:32
首先, 如果你認爲這是happy school, 就大錯特錯,無論校長或學校都是提倡操練的, 所以上四年級後操練很多的, ...
4年級后開始緊張成績係好事。低年級開心學習,高年級積極準備呈分試,策略正確。

Littlecarrie 發表於 17-9-17 16:18
參觀完,學校環境我係其次,學生D英語國語水平真係一般!同意妳講法

學校已經用緊每星期兩日英文,兩日普通話日幫助提升學生語境,相信日子有功會改善,個人認為最重要是快樂學習,少功課。

kksam 發表於 17-9-17 10:47
成績方面,暫時未見特出,相信要提升派位成績,還要努力多年才可
如果你熟悉聖十架, 你應該知道聖十架原本係45網既定位同收取學生既類型, 就應該知道學校要提升派位成績, 需要一段頗長時間先有希望吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-18 10:35
如果你熟悉聖十架, 你應該知道聖十架原本係45網既定位同收取學生既類型, 就應該知道學校要提升派位成績, 需 ...
請問至少過多幾多年先睇到新校的升中成績?

cloudcloudrobot 發表於 17-9-18 11:26
請問至少過多幾多年先睇到新校的升中成績?
要達到比較正常既升中派位表現, 恐怕要到今年9月升讀小一既學生小六畢埋業先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-18 10:35
如果你熟悉聖十架, 你應該知道聖十架原本係45網既定位同收取學生既類型, 就應該知道學校要提升派位成績, 需 ...
我應該算熟悉聖十架吧, 畢竟小皃在哪皃多年.

hkpapa852 發表於 17-9-18 11:31
要達到比較正常既升中派位表現, 恐怕要到今年9月升讀小一既學生小六畢埋業先得
...
我比你略為樂歡小小, 今年(1718)开始有8班畢業, 代表大擴招的人开始畢業, 明年ps1的成績开始有影響了.但始終派位成績上升都要時間, 要2021以後才有可能有正常成績.

kksam 發表於 17-9-18 20:35
我比你略為樂歡小小, 今年(1718)开始有8班畢業, 代表大擴招的人开始畢業, 明年ps1的成績开始有影響了.但始 ...
今年4-6年級的學生, 應還是主要來自黃大仙區家長既小朋友, 佢地心中對聖十架既要求, 應該唔似係34網個班咁.

所以, 相信要到今年3年級那一屆學生畢業 (2015-2016年入學, 2020-2021年畢業)個班既Pre-S1成績先會有好轉.
但要對學校Banding有較明顯影響, 係要過咗二次Pre-S1成績之後, 即要等埋2022-2023那一年畢業既學生既Pre-S1成績, 到2023-2024年或以後畢業的學生, 才能有較正常既Banding比例.

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:54
今年4-6年級的學生, 應還是主要來自黃大仙區家長既小朋友, 佢地心中對聖十架既要求, 應該唔似係34網個班咁. ...

謝謝詳盡分析,其實求學係應該求知識,但而家偏偏就以成績論斷你有多知識,個人認為最重要係學校理念適合自己,同埋老師有無愛心同熱誠去教小朋友,呢兩樣我在聖十架open day都感受到的。

回覆樓主:

哩間學校係日修同靜山合拼既,靜山我細個讀過,小5開始會按能力編班,當年精英班35人全部派晒頭3志願,伍華,可立,德望等等,直到宜家我地都還同老師有聯絡,年年攪活動,不過老師宜家年紀大了,冇係新校教了,而日修方面派位就真係麻麻

回覆樓主:

今日自行派位入左,有冇媽媽下年小朋友會讀呢間

KAMING0501 發表於 17-11-27 14:53
今日自行派位入左,有冇媽媽下年小朋友會讀呢間
我女15分入咗

邊人 發表於 17-11-27 15:48
我女15分入咗

真好!

邊人 發表於 17-11-27 15:48
我女15分入咗

15分入,同學仔

Cheung33333 發表於 17-9-18 07:01
學校已經用緊每星期兩日英文,兩日普通話日幫助提升學生語境,相信日子有功會改善,個人認為最重要是快樂 ...

請問英文堂係NET teacher教定係傳統local teacher?

wii_2007 發表於 18-6-7 18:01
請問英文堂係NET teacher教定係傳統local teacher?

個陣去聽open day talk, 有兩個net, 所以應該都係local 教

emma_kapo 發表於 17-9-16 21:26
其實我比較另類我好欣賞學校無將成績同獎項掛係口邊,到準備離開問左校長由111至叩門既問題真係feel到佢由 ...

如果獎項與成績也皆空的話,校長想掛在嘴邊都難
‹ 上一主題|下一主題