用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生? ...
樓主: Centaur2018
go

佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生?   [複製鏈接]

ericngkc01 發表於 17-10-30 21:56
志蓮的NET 係上RWI為主, 英語角在地下, 學生在小息LUNCH時自由去搵NET 的, 呢個係志蓮老師的回應. ...
請問志蓮的NET係真正紅鬚綠眼的鬼,定係華人BBC?

回覆 WinwinBB 的帖子

我見過現在的2個NET 都係外國人, 不是abc, bbc, cbc

WinwinBB 發表於 17-10-30 23:24
請問志蓮的NET係真正紅鬚綠眼的鬼,定係華人BBC?
我認為NET能夠講地道英文,識得教小朋友就唔錯,白種人定黃種人似乎冇乜關係喎

純粹個人睇法,如果有得揀,我都會揀外國人的NET,唔㨂ABC, BBC等,因為咁先至有同native 傾偈嘅feel。當然最好係英音,自細聽慣。

ssin 發表於 17-10-31 19:35
我認為NET能夠講地道英文,識得教小朋友就唔錯,白種人定黃種人似乎冇乜關係喎 ...
我並唔係崇洋,而係自己對住華人講英文還可以,但一面對白種外國人時,講英文就好似打鉄咁𠼱晒脷,可能自細好少接觸外國人,無乜自信,所以唔想個女重蹈覆轍

WinwinBB 發表於 17-10-30 19:59
之前喺EK好似見過有家長話志蓮小學有三個外藉老師㗎。

以前志蓮小學是真的有三位NET, 後來可能學生人數下降了便請少一個, 但側聞現在學生人數上升返, 遲些可能回復三位NET

現在兩位NET都是男士, 如果再請一位女性, 仲要是說美音的, 就好喇

回覆 nicehome 的帖子

你係唔係最鍾意美音?

回覆 WINGIVAN829 的帖子

其實我也比較喜歡英音, 因為自小都是學英音長大, 聽慣了但我老公說當今還是美音較強勢, 無論電影, 卡通, 流行曲等都是美音天下, 熟悉一下美音較好

所以兩年前幫小兒請了一位美國來港的外藉女士, 為小兒私教至今

我都有興趣請NET私教,請問收費要幾多錢?

現時英美NET的公價大約$450-$500一堂,每堂1小時。

nicehome 發表於 17-11-2 08:40

其實我也比較喜歡英音, 因為自小都是學英音長大, 聽慣了。但我老公說當今還是美 ...
請問為你囝囝私教的NET同志蓮小學的NET喺教學模式上有冇唔同?

回覆 ssin 的帖子

分别都幾大。私教是一對一tailor-made, 形式變化頗多;NET有時會坐在疏化七情上面地讀故事和看不同topic的大圖書;有時坐在地氊上跟小兒玩遊戲,遊戲品種很多,有些我從來未見過的;有時又會在餐桌上做手工, 甚至做科學實驗;最近更試過在平台花園玩情緖表達遊戲……

志蓮小學的NET 主要教閲讀、寫作和phonics; 另外他們會定一個全年主題,之前的Theme of the Year 係 "Adventures at Sea", NET 會在不同場合帶動小朋友,透過戲劇角色扮演、觀看有関海盜電影、玩集體遊戲,以及特別設計的Pirate board game, 令一眾學生不經不覺地積累,脱口便說出英語。

聽聞有些學校的 NET 上完堂便失蹤,好少跟學生和家長傾談,唔知志蓮有這種情況嗎?

ssin 發表於 17-11-6 10:20

聽聞有些學校的 NET 上完堂便失蹤,好少跟學生和家長傾談,唔知志蓮有這種情況嗎? ...
在校內的情況,作為家長很難知道咁細節。最近有跟小兒談上課情況,他說NET 很忙,課堂外跟小兒傾談時間不多,但小息有時會在英語室跟NET 玩遊戲

去年有一次家長日,當我和小兒在課室外等見老師時,小兒的 NET 遠遠看到我們便熱情地過來跟我打招呼,其實之前只是在open day傾過一次偈。
      寒噓一會後,他讚小兒聽力很好,差不多完全聽得明他的英語課。之後又問小兒有没有參加課外活動?我答有很多,其中最喜歡的是圍棋、小提琴及騎馬。他擧起大姆指說騎馬是有益身心的運動,他的太太在英國時也經常到郊外騎馬。我們談了約20分鐘,直至輪到我們見老師時才道別。可見志蓮小學的 NET 都頗喜歡跟家長交談。

nicehome 發表於 17-11-6 21:15
去年有一次家長日,當我和小兒在課室外等見老師時,小兒的 NET 遠遠看到我們便熱情地過來跟我打招呼, ...
我個仔讀緊K2, 請問學騎馬有無年齡限制?

應該無限制,當年報名馬術班時,小兒都是就讀K3。

厲害!你囝仔咪學咗好多年馬術。

其實無學咁耐,當年貪得意入 form 報名,之後石沉大海,漸漸忘記了。直至小二暑假前才收到 email 説有暑期騎術班,共五堂。等了這樣久,當然照樣上堂。     當時的教練還是來自英國的首席教練,她講解很詳細,要求亦很高。
‹ 上一主題|下一主題