用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.

Delete

babiesx2 發表於 17-9-14 21:15
20分
大家會選擇 保守揀二線學校?
還是留待統一大抽獎進取搏心儀一線?

我都有同一個問題

回覆樓主:

博唔到一線的話,有冇其他選擇?

如果有報考直私,小朋友表現如何?

如果自問小朋友有實力,有信心搏唔到,都可以叩到一間自己可以接受的學校,那還可以進取些。

不然的話,就要諗諗搏唔到和叩唔到的後果。

Littlecarrie 發表於 17-9-14 21:30
我都有同一個問題

自行入咗二線有d唔甘心無盡力搏,
等大抽獎機會,怕派到更差嘅學校,
始終對叩門無乜寄望

好爭扎

tkinwong 發表於 17-9-14 21:32

無報直私backup

tkinwong 發表於 17-9-14 21:32

如搏唔到一線,預計大概會入三線較少人選擇嘅學校

babiesx2 發表於 17-9-14 21:35
始終對叩門無乜寄望

我有私小back up
準備考一間直資
但係心儀一間資助 同區
亦有20分去二線頭 同區

我都好亂!

Littlecarrie 發表於 17-9-14 21:38
我有私小back up
準備考一間直資
但係心儀一間資助 同區

有私小backup 都好,若派得太差,起碼仲可以選擇

始終對叩門無乜寄望
自行心水先, 唔得咪放心水喺乙一, 放二線喺乙二咁仲有無機?

始終對叩門無乜寄望

同感!!
現在好煩及頭痕!!
婆婆只講返學距離,想用廿分直入我母校,二線小學,區內不熱,校舍又細又舊。話我讀完大左,現在都唔錯,無理由唔選,叫我唔駛煩!
但始終覺得,面對咁多一線,又新又進取的其他選擇,唔搏大抽獎係無盡力,未能給仔仔一個較好的機會。
進退兩難…

cattz288 發表於 17-9-14 22:53
自行心水先, 唔得咪放心水喺乙一, 放二線喺乙二咁仲有無機?

自行揀心儀學校15分,學校不設公開叩門,亦會浪費了一個1,
乙2 揀二線學校已入唔到,放第一較大機會,

即係如等大抽獎,派唔到心儀,就會跌落三線較少人選擇嘅學校

首先問自己真係自行掂咗間二缐會唔會後悔
二問自己大抽獎博唔到第一,跌落三缐會點
再睇下小朋友嘅戰鬥力,叩門會點
衡量完依照自己可承受最差嘅結果填

yungyung0 發表於 17-9-14 23:11
同感!!
現在好煩及頭痕!!
婆婆只講返學距離,想用廿分直入我母校,二線小學,區內不熱,校舍又細又舊。話 ...

我打算20分自行二線非宗教母校先算,一樣又細又舊,但其他間間15分接近O機會,一路in直私,到時全軍覆沒就註冊自行果間,有直私offer,就唔註冊自行果間,玩大抽獎,博抽心儀既。

我啱啱想發同一個主題既帖,一睇到個post,唉左一聲,原來好多人都掙扎緊!

我20分本來一心想搏,但同上年玩過尼個遊戲既媽媽傾完,大家一面倒贊成應該保守d,20分揀間機會大d既,寧願最後叩門,或者考到心儀直私,我個心1516

縱觀上年戰況,身邊朋友失敗多於成功,小朋友名幼醒目學術好,考直私只有一兩個二缐offer,孟母三遷去名校網,但也失落大抽獎。

上年我識既人,主要住熱門校網,20分搏入名校同地區一缐,成功率約30%,大抽獎又唔掂,最終叩門十幾廿間,勁辛苦才入返間二線。所以佢地睇返(emoji)頭,當初應好好善用20分,報d次選少少既,即使叩門都無咁大壓力。

九月交自行表,相信大部份人未有backup,過多兩星期就交表,我仍然未決定好,畢竟今年出生率比上年仲要高

回覆樓主:

原來大家有同一樣煩惱。我都未諗掂攻定守。。。唉

回覆樓主

小女剛升小一,佢為人慢熱,直私全軍覆沒,我有宗教20分,我揀次熱自行就入咗,因為我相信佢叩門都係凍過水,不過呢兩年競爭激烈,阿女間次熱二線自行、乙一都收唔哂,如果我自以爲保守咁揀佢又好黑仔咁唔中,我諗我會崩潰⋯⋯ 我成日都話鬼我老公「都話早啲生bb㗎啦」

回覆樓主:

其實唔博,我好有種唔甘心既感覺,但又諗博到間大熱既學校,又係咪適合我個女呢。。好鬼矛盾。

回覆樓主:

我都好矛盾,細的今年可跟兄姐直入地區一線小學,但家人又想佢用20分博爸爸母校(傳统名校)

而家呢個年代肯定係隱陣行先....竸爭太大啦

我的經驗雖然out左, 但作為過來人我堅有後悔當年手持20分去搏LS而唔肯隱入地區一線,結果只能派到二線小學....