用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網請教...
go

89網請教... [複製鏈接]

如心儀馬循,靈糧,莊啟程...得15分,,應怎樣填表(自行及統一甲乙)會安全有機會收呢?
龍年太擔心..請教各位幫助
   2    0    0    0

ape927 發表於 17-9-13 16:50
如心儀馬循,靈糧,莊啟程...得15分,,應怎樣填表(自行及統一甲乙)會安全有機會收呢?
龍年太擔心..請教各位幫 ...
莊啟程  15分上年都有人入到

push!! 馬循,靈糧好 hit!!

另外想問89網,可唔可以填91網學校架?

我地呢D得15分,今年應好大機會等大抽獎吧,完全無感覺會自行派到,

得15分,,,自行填馬循機會好似零...
唔識填,,,,

miwawedding 發表於 17-9-13 17:42
push!! 馬循,靈糧好 hit!!

另外想問89網,可唔可以填91網學校架?
自行係唔限本區, 但係你要諗清楚...
1. 91 網連自己都唔夠位, 要問88/89網借位派.... 91 網入小一人數比89 網多, 91 網2016 21xx 人入小一, 89 網得13xx...
2. 派位甲部係唔限區域, 每間學校都係得幾個位(大約4-6個)... 乙部你要填番89 網...89網叩門要1-1-1 既就無啦....自行都認為無機會, 就得呢5-6 位...
3. 89 網去91 網未必有校車... 我倒轉住91 網去89 網都有部份區無校車, 我附近兩條邨都有校車, 係我果區無...跨區最大問題係搭車用左唔少時間... 89<->91 網最快搭車都要20-30 分鐘啦....仲有等車...咁就梗早起身...

ckkong97 發表於 17-9-16 00:44
自行係唔限本區, 但係你要諗清楚...
1. 91 網連自己都唔夠位, 要問88/89網借位派.... 91 網入小一人數比89  ...
我都有諗過…
91網學校二線學校,似乎已比89網多選擇… 如果想選二線可考慮
而且聽過幾個case都係89最終叩返91…  如果想増加叩門誠意分也可考慮… 跨區叩門有些110都有得見
不過搭車係個問題…

Hippos 發表於 17-9-16 08:00
我都有諗過…
91網學校二線學校,似乎已比89網多選擇… 如果想選二線可考慮
而且聽過幾個case都係89最終叩 ...
仲有樣野,91 網舊年派位全部學校變晒大班... 無小班... 如果鍾意91 網小班教學既二線校咁你就唔洗諗啦...
其實88/89/91 都係近, 諗埋91 點解唔諗88, 88 學校仲平均....

回覆樓主

91校網大部分學校課室本是小班教學,現變成大班,加叩門位每班36人,分兩排,每行四人搭檯,超窄,課室得兩條路可以行,如小朋友座位分得不好,跟本無心 機聽書
‹ 上一主題|下一主題