用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 玩敲擊樂有刺耳感覺
go

玩敲擊樂有刺耳感覺 [複製鏈接]

阿女學左2年敲擊樂, 上年入埋校隊,一直都學得好開心, 今年開始話唔想再學, 佢話因為轉左打琴之後,發覺D琴聲有刺耳既感覺, 但佢又話佢係鍾意敲擊樂架喎,佢自己都好似好矛盾咁, 請問有冇小朋友都有遇過呢D情況呢? 因為我自己聽佢打琴又冇呢D刺耳既感覺,又唔覺得佢聽覺有咩問題, 老師建議佢用耳塞, 有冇小朋友會用耳塞上堂架呢?有冇小朋友玩敲擊影響左聽覺架呢? 想聽下大家既意見, 謝謝!

0    0    0    0

回覆樓主

WongPigPig 發表於 17-9-13 16:18
阿女學左2年敲擊樂, 上年入埋校隊,一直都學得好開心, 今年開始話唔想再學, 佢話因為轉左打琴之後,發覺D琴聲 ...

正常打琴唔會有以上程況,自己小學玩了多年都唔會,鐵片,铜片,木片,小鼓都有玩都冇,是否耳鳴? 建議去睇睇中醫調理吓。

回覆樓主:

我仔喺屋企練琴時,我都會覺得有點刺耳,可能係因為屋企細,我會坐遠d同叫佢輕力d打,鋼片琴高音係有少少刺耳,但又未至於會唔舒服
我仔玩左4年,冇話過耳仔唔舒服;佢地上堂時,一間房仔放5、6部琴

回覆樓主

多謝大家嘅回覆。
阿女話用學校大嘅琴就冇問題,但係打自己屋企細果個某幾個音就會唔舒服,其他情況又未試過有耳鳴嘅感,我諗都係同佢檢查一下好啲,尋日係學校練習又唔聽佢講有唔舒服,奇怪

WongPigPig 發表於 17-9-20 15:01
多謝大家嘅回覆。
阿女話用學校大嘅琴就冇問題,但係打自己屋企細果個某幾個音就會唔舒服,其他情況又未試 ...
屋企細果個是否鐵片琴?另外亦可能是屋企有些物件打那某幾個音時出現共鳴,變得特別大聲。有無試過換換位置?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆樓主:

可能係空間細,我有時係細嘅地方打鋼片琴高音太大聲的話都會咁。
‹ 上一主題|下一主題