用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家請問現在有讀緊RUTHIN SCHOOL ? 我剛收到收了我女插 ...
go

大家請問現在有讀緊RUTHIN SCHOOL ? 我剛收到收了我女插 Y9 [複製鏈接]

大家請問現在有讀緊RUTHIN SCHOOL ? 我剛收到收了我女插 Y9, 2018年1月入學.  剛在另外一個討論區負評, 現在有點擔心, 請大家賜教.

2    0    0    0

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 15:31
大家請問現在有讀緊RUTHIN SCHOOL ? 我剛收到收了我女插 Y9, 2018年1月入學.  剛在另外一個討論區負評, 現 ...

為什麼負評?應該不錯的學校

哪位學生在另外一個討論區, 講"現多收中國沈陽的學生, 學校7成都是華人, 學校收生超額, 如一個學期成績不達標, 會要求退學"
睇了有點擔心,

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 15:49
哪位學生在另外一個討論區, 講"現多收中國沈陽的學生, 學校7成都是華人, 學校收生超額, 如一個學期成績不達 ...

我想應該是sixth Form的吧!這裡亮燈兄最清楚

呢度都算多人讀 Ruthin School.... (召喚亮燈兄!!)

我覺得間學校唔錯。的確係多中國人(有麝自然香,多亞洲人黎都係正常),但係我又唔會覺得咁樣就令一間學校質素差。成績唔達標,我相信除非係唔讀書,否則學校都唔會踢你走(筆學費都好可觀....)

回覆樓主:

見到另外的討論區了,佢最後有條link講英國有新聞話佢多收。。。題外話今日有一間學校有offer 給孩子,但平均收亞州生。。再考慮中,樓主擔心報多幾間吧!

謝謝大家!

我都有多報幾間, QUEEN ETHELBURGA'S COLLEGE, YORK 都收咗我女 2018年1月插 y9, 但太貴, 我地放棄咗

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 16:10
謝謝大家!

我都有多報幾間, QUEEN ETHELBURGA'S COLLEGE, YORK 都收咗我女 2018年1月插 y9, 但太貴, 我地 ...

QE 算把啦

大家請問現在有讀緊RUTHIN SCHOOL ? 我剛收到收了我女插 Y9, 2018年1月入學.  剛在另外一個討論區負評, 現 ...

你好,想知揀Ruthin School既原因及你既期望。女女成績如何?

亮燈 發表於 17-9-13 20:44
你好,想知揀Ruthin School既原因及你既期望。女女成績如何?

亮燈你好,

我女數理比較強, 佢依家讀緊G8, 2018年1月去插班讀
G9, 而佢志願係做醫生架。 我係經Agent 介紹間學校。

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 20:57
亮燈你好,

我女數理比較強, 佢依家讀緊G8, 2018年1月去插班讀

既然佢有理想,亦有能力(即Maths、Chem、Phy、Bio係強項),咁我相信Ruthin School會適合,亦唔需要擔心因成績唔好而被所謂趕出校。
但要接受有壓力啊!

亮燈 發表於 17-9-13 21:07
既然佢有理想,亦有能力(即Maths、Chem、Phy、Bio係強項),咁我相信Ruthin School會適合,亦唔需要擔心因 ...

唔該哂亮燈

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 21:09
唔該哂亮燈

唔使客氣,順帶一提,以上所講既強項,最好係有A。

亮燈 發表於 17-9-13 21:11

亮燈兄,

八卦一下!如果入學後成績追不上!這個學校有沒有幫助!例如老師補課或個別教導這些?

亮燈 發表於 17-9-13 21:11

明白, 唔該哂

Kai12345678 發表於 17-9-13 21:17
亮燈兄,

八卦一下!如果入學後成績追不上!這個學校有沒有幫助!例如老師補課或個別教導這些?

有既!當然最重要係自己主動問老師啦!

Yoco芝芝 發表於 17-9-13 21:18
明白, 唔該哂

唔使客氣,如果真係決定會讀Ruthin,可pm我。

Kai12345678 發表於 17-9-13 16:18
QE 算把啦

X 2 . QE 虛有其名。

Kai12345678 發表於 17-9-13 16:18
QE 算把啦

同意。  

我姨甥讀過 Ruthin,  我妹當初揀她也是被它的公開試成績吸引
今年A Level 成績也很好

如果你女讀得書,校長會like,  唔得,校長會請你走,唔會俾你上堂同考試even 交晒學費,怕你拉低佢學校成績,我聽我妹說,有家長這樣投訴

我感覺校長似做一盤生意!
‹ 上一主題|下一主題