用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 政府小學 - 英語水準
go

政府小學 - 英語水準   [複製鏈接]

請問有那些政府小學的英語水準或語境較好?

謝謝

2    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

水平好,唔等於語境好

語境好,又唔一定水平好喎

英文水平,我覺得DPS應該幾好
恐龍家

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-9-13 11:10
水平好,唔等於語境好

語境好,又唔一定水平好喎
DPS唔係官校喎。。又真係諗唔到邊間官校英文特別好,一係去大坑間嘉道理,英語教學,好多非華人讀

水準同語境係兩回事,學校可以重質不重量。

回覆樓主:

我參觀過幾間津小,學校都花好多資源改善英文堂英語教學,但大部分學生英語水平都未如所望。可能整個校園的語境要加強配合先可以。

edutm 發表於 17-9-13 12:19
我參觀過幾間津小,學校都花好多資源改善英文堂英語教學,但大部分學生英語水平都未如所望。可能整個校園的 ...

有無參觀過4間英津小~

mcl203 發表於 17-9-13 16:23
有無參觀過4間英津小~

請問那四間?

bobbob 發表於 17-9-13 11:17
DPS唔係官校喎。。又真係諗唔到邊間官校英文特別好,一係去大坑間嘉道理,英語教學,好多非華人讀 ...

天主教總堂

edutm 發表於 17-9-13 12:19
我參觀過幾間津小,學校都花好多資源改善英文堂英語教學,但大部分學生英語水平都未如所望。可能整個校園的 ...

同意

同埋我發覺現在小朋友幼稚園英文語境反而很好,但小學要找類似語境比較難

JAlove 發表於 17-9-13 18:05
請問那四間?

拔萃小學,聖約瑟,瑪利諾修院,瑪利曼~

mcl203 發表於 17-9-13 18:07
拔萃小學,聖約瑟,瑪利諾修院,瑪利曼~

how about LS?

JAlove 發表於 17-9-13 10:44
請問有那些政府小學的英語水準或語境較好?  謝謝

上到小學你可能發覺學中文仲難過學英文。

1998Ruby1998 發表於 17-9-13 11:19
水準同語境係兩回事,學校可以重質不重量。

你在英國上學,語境好香港好多,你也學多了好多英文,什會是「兩回事」?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章 貢獻勳章

juliso 發表於 17-9-13 19:36
how about LS?
LS 係中文小學
不在討論範圍
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

shadeslayer 發表於 17-9-13 20:10
你在英國上學,語境好香港好多,你也學多了好多英文,什會是「兩回事」?
...

但响較多非華人學生嘅英文小學當中,出現學術程度偏低情況,口語可能好d,但英文其他能力嘅程度偏低

空有語境但無學習氣氛...

恐龍家

回覆 shadeslayer 的帖子

的確語境比香港好,但係要身邊嘅人用語好咁先有水準。衰 d 講句,圍住一班英國爛仔,全部人都講英語,但係未必代表我同佢地溝通就會英文變得好,可能會學左 bad grammar、lousy pronunciation。我好彩果科嘅教授都盡量會用 RP,而我自己為左考試都要學 RP,所以口音係改善左好多。量固然重要,但係質不可忽視。

小曳人 發表於 17-9-13 20:32
但响較多非華人學生嘅英文小學當中,出現學術程度偏低情況,口語可能好d,但英文其他能力嘅程度偏低

空有 ...
但响較多非華人學生嘅英文小學當中,出現學術程度偏低情況

xxxxx

依此類推,國際學校,外國學校咪學術零蛋?語文科零蛋?你講笑話幾好笑。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-9-13 22:03

的確語境比香港好,但係要身邊嘅人用語好咁先有水準。衰 d 講句,圍住一班英國爛 ...
在一個只有英國爛仔的語境,就唔係叫做好語境喇。😂
語境和語言學習如何是兩回事?

算係「有總好過冇」,冇話佢係好語境,但係唔講英語嘅香港環境相比之下,比較好而已。
我最先所講嘅「水準與語境係兩回事」,係因為有 d 中文小學英語語境的確唔夠其他英文小學多,但係唔代表中文小學水準未必差過英文小學。

‹ 上一主題|下一主題