用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇獎真係咁重要!?
go

有冇獎真係咁重要!? [複製鏈接]

話說阿仔最近迷上圍棋,趁暑假梗係去吓棋院玩丶參加比賽。最近阿仔又參加比賽,今次很好彩阿仔第二明,之前阿仔成日輸給一些較大年紀的小朋,所以每次他去棋院都會找大哥哥挑戰。
今次的比賽有很多跟他同校的小朋友參,年齡以一丶二年級的學生最多,亦有中丶高小學生。由此比賽有二丶三十人參加,所比賽係抽籤進行。扮獎結束後,小朋友還可留喺棋院玩,其間有位跟阿仔同校兼同級的小朋友問仔點解你要來比賽!你知不知道現在d分數去曬你到,攪到我唔夠分數冇獎攞!上次公開賽又係咁,又係d分數去曬俾你,我又係冇獎,你下次唔好去比賽!
離開棋院後,阿仔將剛才發生的事講給媽媽知道,又問點解佢咁講,係唔係我不啱!?

一個七歲的細路竟然可以講埋呢d咁既野!就算我個仔不來比賽,也不代表這個同學也有獎,因為圍棋比賽,在比賽遇到同分時還要計對手分,對手分高同分排名才會高!平常已從别的家長囗中知道這位小朋友很囗多和冇禮貌丶成日自以為事,由於不班所以不太再意!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

好霸道喎~

我會教孩子回佢一句:大家一齊努力呀!
然後轉身唔理佢!

恐龍家

littlemonkey09 發表於 17-9-13 09:08
話說阿仔最近迷上圍棋,趁暑假梗係去吓棋院玩丶參加比賽。最近阿仔又參加比賽,今次很好彩阿仔第二明,之前 ...

有d小朋友心機真係好重,家長都應該灌輸唔少,如果佢叻嘅,佢就應該有獎啦,真係唔使同佢勞氣

小曳人 發表於 17-9-13 10:44
好霸道喎~

我直頭同佢講:咁你下次努力D啦, 我一定會再參加比賽的。

b3410    發表於 17-9-13 15:02

唔知邊個教佢呢d歪理,咁唸已經唔應該,仲要講得出口!

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 17-9-13 10:53
我直頭同佢講:咁你下次努力D啦, 我一定會再參加比賽的。
嘻嘻~ 又唔駛咁坦白

其實,實際環境中,早一兩年我呢個阿媽成日會諗:如果某某唔在場,我仔就...
跟手就話阿仔:嗱~ 呢d就係不進則退!

恐龍家

我會同佢講:你係叻嘅,咩人參加比賽都唔重要。

其實嗰個小朋友都好慘, 有呢種心態一定係大人"導"佢嘅......

小曳人 發表於 17-9-13 10:44
好霸道喎~

呢個小朋友把囗真係好過份,因為呢件事唔只一次,四月份阿仔去小學奥數比賽,呢位口臭王都有去,因為係比賽間學校的操埸見到佢,佢問我個仔來做乜,我當時都冇乜野,只係覺得佢囗痕,但今次真係唔係口痕咁簡單,因為講明叫我個仔唔好去比賽,真係好有機心!我真係好想知道佢父母知唔知佢哋嘅仔做埋d咁的野,同埋冇意中知道呢位小朋友的父母係中學老師!

vpo0615 發表於 17-9-13 11:44
其實嗰個小朋友都好慘, 有呢種心態一定係大人"導"佢嘅......

唔止咁,佢好鬼目中冇人,有次佢係另一位同學的媽媽面前,話該同學係垃圾,而當時佢爸爸亦在場,但佢爸爸冇反應!!

回覆 littlemonkey09 的帖子

咁對方的媽媽有乜反應?當住人地父母,話人地個仔係垃圾,佢真係好over!

有幾個option 回應:

愛理不理,用奇異的眼光望佢,跟著係你耳邊ji ji jum jum 幾句,好似講佢咁

同理心:哦,你d分比人搶哂攞唔到第一所以唔開心,真慘!

鼓勵:只要有恆心,鐵柱磨成針,我相信你終會得番弟一

以牙還牙:咁屎棋,e番哂藥費

choice s all urs

Jane1983 發表於 17-9-13 12:36

咁對方的媽媽有乜反應?當住人地父母,話人地個仔係垃圾,佢真係好over!

呢位同學仔嘅阿媽望咗臭囗王的爸爸,咁佢冇反應,就只好幫人教仔,問反佢 邊個係垃圾, 因為當時只有這兩位小朋友!

醒目開學勳章 貢獻勳章

可能樓主講嗰兩種場地,我都經常出現,我諗緊嗰班細路...聰明,轉數快,部份興奮時會亂講嘢...
另外,就係說話語氣/表情,如果佢真係扮熟講笑咁講,我會教仔笑住回應,但如果好似樓主字面嘅意思,我會覺得佢認真係咁諗,咁就好恐怖!

如果係人地個仔咁講,我會覺得佢興奮過頭,玩下,未必有惡意
如果係自己個仔,我一定會話佢!講笑都唔可以講呢d
兩樣都係醒目仔嘅玩意,地球人唔一定能夠明白火星人嘅溝通方法....特別係,地球人家長,未必教得掂火星人細路!

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-13 12:58
可能樓主講嗰兩種場地,我都經常出現,我諗緊嗰班細路...聰明,轉數快,部份興奮時會亂講嘢...
另外,就係 ...

好可能父母/長輩在他面前用過類似語言

亞爸無反應,即是默許? 難怪小朋友咁肆無忌惮。

Jane1983 發表於 17-9-13 13:07

亞爸無反應,即是默許? 難怪小朋友咁肆無忌惮。
失禮D講句, 真係無家教。我經常警告屋企兩隻, 自己衰就好, 唔好出到去失禮人, 俾人話無家教, 累埋我。

小曳人 發表於 17-9-13 12:58
另外,就係 ...

發生的地點係棋院,當時A小朋友係第一個到,臭口王係第二個到,佢見到冇其他小朋友,就係度講"車!得番d垃圾係度!"你話似唔似講笑!P2先得個七歲人仔,連最基本尊重都冇,最惨係佢爸爸聽到都冇反應!我真想問各位爸爸,如果自己的仔做出咁既事,你會點處理!?

囝囝都曾經被同學笑屎棋,不過佢又冇所謂,一句你比我更屎喇!之後繼續一起玩。

b3410 發表於 17-9-13 15:08
囝囝都曾經被同學笑屎棋,不過佢又冇所謂,一句你比我更屎喇!之後繼續一起玩。 ...

你小朋友就係叫好棋品,我知男仔同男仔之間講野係會粗魯,但侮辱人的說話係絕對不能出口!
‹ 上一主題|下一主題