用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿 vs 聖傑靈
樓主: wylee815
go

藍田聖保祿 vs 聖傑靈   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

咁我想知跑馬地聖保祿(spuds) 同聖傑靈及籃田聖保祿比較又如何呢?

回覆 polyumfg 的帖子

藍田st paul地區名校,跑馬地st paul傳統名校兩校成績其實差不多。

polyumfg 發表於 17-9-25 22:43
回覆 hkpapa852 的帖子

咁我想知跑馬地聖保祿(spuds) 同聖傑靈及籃田聖保祿比較又如何呢? ...
藍田聖保祿沒有公開太多DSE成績, 即使以前有, 亦只有2+同3+, 對B1學校嚟講, 無乜參考價值.

跑馬地聖保祿入U率同藍田聖保祿差不多, 但主科5+除中文科外, 其餘3科每年均超過30%, 已好接近B1A水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb鼠 發表於 17-9-25 10:49
佢媽想佢入女拔,佢老豆話驚佢太辛苦,咁呢間又近屋企,最後入咗呢間

兆強級1入女拔一定唔辛苦, st.paul…..

sinsinlo 發表於 17-9-26 10:49
兆強級1入女拔一定唔辛苦, 入st.paul…..
好難講, DGS此終係"貴族"學校, 同村屋小學, 點都有D距離.

sinsinlo 發表於 17-9-26 10:49
兆強級1入女拔一定唔辛苦, 入st.paul…..

又唔可以咁講o既...

只係小池大魚定係大池小魚o既分別唧.....

回覆 bb鼠 的帖子

其實中婦及聖馬都收很多TKO的学生,我認為你女兒般十內的成绩,机会很大呢!我們小學就在你們学校附近,級2X的也能成功叩門入这2間,自行考入的级名次也2~1X的都有。

TLHE 發表於 17-9-27 08:04
回覆 bb鼠 的帖子

其實中婦及聖馬都收很多TKO的学生,我認為你女兒般十內的成绩,机会很大呢!我們小學就 ...

但我見中婦叩門要成績級十內
我就是見其他中學都有同學入到,但就唔知究竟係級幾多入的
anyway 多謝你支強心針

回覆 bb鼠 的帖子

所以老師當初也認為叩門机会不大,因為那些同學都是缎2x的,但事实又有3个叩到。聽人說之前学兄姐入讀後成績的優劣也很有关係,建議你可以向老師打探一下。
我們小學之前入讀的学生成绩都很好的,可能叩門時有印像分

回覆 TLHE 的帖子

还有忘了提你一点,学校選学生主要看教育局的全级排名,因不同小学的程度不一样,很難比較。問問老師会比較安全些,因為同校易比較些。我們小學级2X的也有B1A成绩的,全级约6成左右派b1英中

回覆樓主:

之前提及一個自行入唔到聖潔同藍保的同學,攞住校長信叩門就“即時”入中婦,其實佢都大約級3-4,可能佢自行Interview時實在太有問題。

TLHE 發表於 17-9-27 08:31
回覆 TLHE 的帖子

还有忘了提你一点,学校選学生主要看教育局的全级排名,因不同小学的程度不一样,很難比 ...

咁我知你邊間了
我地一般得30%入b1
其實小學會知同學入咗中學讀得好唔好?
又其實跨區收得應該有返咁上下

BBKDWLAM 發表於 17-9-27 09:00
之前提及一個自行入唔到聖潔同藍保的同學,攞住校長信叩門就“即時”入中婦,其實佢都大約級3-4,可能佢自 ...

又話唔收校長信嘅?叩門又收㗎?
聖傑又話只一般级3-4都唔收

bb鼠 發表於 17-9-27 08:08
但我見中婦叩門要成績級十內
我就是見其他中學都有同學入到,但就唔知究竟係級幾多入的
我:waha ...

成績為全級首百分之十或以內 Vs 全級10名內....應該係唔同~~~

mcl203 發表於 17-9-27 09:13
成績為全級首百分之十或以內 Vs 全級10名內....應該係唔同~~~

咁如果當12x人畢業考2x都不是首十內

bb鼠 發表於 17-9-27 09:05
又話唔收校長信嘅?叩門又收㗎?
聖傑又話只一般级3-4都唔收
...

叩門好講“關係”,總之派位個朝,信已準備好(當然早一日已準備,好多小學校長每年只打兩三張人情牌,打得多都未必有力),8點即走,即去即收。
級頭都入唔到藍保同聖潔所以全世界都極之極之意外。可能面試技巧真係好唔掂。

BBKDWLAM 發表於 17-9-27 09:45
叩門好講“關係”,總之派位個朝,信已準備好(當然早一日已準備,好多小學校長每年只打兩三張人情牌,打得 ...

真係好想知佢點面試

回覆 BBKDWLAM 的帖子

亦有可能学校之前師兄姐表現欠佳,令学妹们之後投考也令学校冇信心。我們学校也有類似例子,雖然不是这剔女校

TLHE 發表於 17-9-27 13:33
回覆 BBKDWLAM 的帖子

亦有可能学校之前師兄姐表現欠佳,令学妹们之後投考也令学校冇信心。我們学校也有類 ...

成也師兄姊敗也師兄姊

回覆 bb鼠 的帖子

30% b1 率,级10以內也是b1A呀!師兄姐会回校探老師,所以老師應該都打探到的
我們也是聽其他家長說,因為他們子女也在那些中学就讀,自然清楚
‹ 上一主題|下一主題