用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中學校申請表是否應由小朋友填寫??
go

升中學校申請表是否應由小朋友填寫?? [複製鏈接]

升中學校申請表是否應由小朋友填寫??
謝﹗
   0    0    0    0

因我唸緊一個問題係, 如果去到叩門階段,分秒必爭,但仲等阿囡填,填十年都未填好,但又怕家長代填會扣分.

29XX86 發表於 17-9-12 08:24
因我唸緊一個問題係, 如果去到叩門階段,分秒必爭,但仲等阿囡填,填十年都未填好,但又怕家長代填會扣分. ...
會不會諗多咗

家長填有何問題??

王家爸爸    發表於 17-9-12 09:58
妹妹頭    發表於 17-9-12 09:17

29XX86 發表於 17-9-12 08:24
因我唸緊一個問題係, 如果去到叩門階段,分秒必爭,但仲等阿囡填,填十年都未填好,但又怕家長代填會扣分. ...
自行果D咪可以影印定草稿叫阿女填, 阿女填過有印象, 知道俾D咩人, 面試時講開都唔駛口啞啞。

叩門都有D學校會預早在網上有表, 都可以預早填, 如果爭分奪秒, 就緊係你填啦, 叩門最緊要考筆試高分啫, 無人理你張表邊個填既。

29XX86 發表於 17-9-12 08:19
謝﹗

無乜所謂,唔會有額外分給予,我交由"電腦"幫我寫添,比較整齊好睇呢!

回覆 little_yolky 的帖子

自行亦是, 學校只要求成績, 邊個填既表, 真係會造成咁大既分別咩?

妹妹頭 發表於 17-9-12 09:21

自行亦是, 學校只要求成績, 邊個填既表, 真係會造成咁大既分別咩? ...
小朋友填, 主要係等佢哋知道填咗乜資料俾學校, 面試時如果考試官問到都知發生咩事啫, 你知啦, 有D小朋友好矇架。

回覆樓主:

我係自己填,叩門時也是我填。只有一間學校要求學生自己填

妹妹頭 發表於 17-9-12 09:21

自行亦是, 學校只要求成績, 邊個填既表, 真係會造成咁大既分別咩? ...

友人個孩子經常攞"硬筆和毛筆"書法比賽冠、亞軍獎項,面見官都給她的寫體吸引住,話題亦由此開始打開,小孩子越答越起勁且信心大增,其他問題也隨之順利過關呢!

YmOra 發表於 17-9-12 09:29
友人個孩子經常攞"硬筆和毛筆"書法比賽冠、亞軍獎項,面見官都給她的寫體吸引住,話題亦由此開始打開,小孩子 ...

實情是: 這樣的小朋友不多。

2jkidsfather 發表於 17-9-12 09:31
實情是: 這樣的小朋友不多。

是的,攞獎嘅唔多,參賽嘅會是多,字體寫得"靚"見得人嘅唔會少呢!阿女嗰班同學仔大約有三分二人寫字都好靚,班主任都鼓勵他們自己填寫申請表呢!

謝﹗
小朋友啲字靚,小朋友自己填;小朋友啲字唔靚,家長填。

我印象中真係見過有學校寫到明張報名表一定要由小朋友親手填, 不過我唔記得係邊間了.  所以如果冇指名一定小朋友填, 我理解係任何人填都得.

謝﹗

家長填啦, 唔好煩, 無人會考究邊個填, 取錄與否全看成績同臨場表現.
甲乙部更加要家長填, 過底紙唔可以填錯. 老師會影印比家試填, 收返adjust再填, 最後先填真.

chanwendy 發表於 17-9-12 10:05
我印象中真係見過有學校寫到明張報名表一定要由小朋友親手填, 不過我唔記得係邊間了.  所以如果冇指名一定 ...
協恩

我全部係女填~5间直资两间津校~我要佢自己知為左佢升中阿媽為佢做左幾多野,幾烦~唔好講填表,未計去听简介会、上網睇学校、準備Portfolio、親身交表、交資料、補交资料、帶佢去面試……

Yanamami 發表於 17-9-12 10:44
協恩
Check過 HY 舊年份 application guideline, 唔係好覺有提過要小朋友自己填. 係咪有其他方提過 ?

os_ecu 發表於 17-9-12 10:55
Check過 HY 舊年份 application guideline, 唔係好覺有提過要小朋友自己填. 係咪有其他方提過 ?
...

無明文规定,只係历年前輩提点咋~~

回覆 Yanamami 的帖子

3年前我有去簡介會,校長其實冇話一定要小朋友填,只不過佢講開要訓練小朋友獨立,跟住比左幾個例子,eg 叫小朋友自己填表。不過我冇理佢,因為簡介會是第ㄧ天可以交表,我入去聽之前已經交左了

王家爸爸 發表於 17-9-12 09:57
小朋友啲字靚,小朋友自己填;小朋友啲字唔靚,家長填。
小朋友同家長字都唔靚,唯有交給電腦
不過會讓小朋友自己試下自己draft,同埋自己寫自我介紹。其實我覺得最關鍵係,小朋友同家長都知道所寫的內容。明白小朋友的長處短處,面試時萬一問起,可以應對得體。

王家爸爸    發表於 17-9-12 15:36
‹ 上一主題|下一主題