用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教中-,二時期,如何了解仔女將來的選科和職業方向? ...
go

請教中-,二時期,如何了解仔女將來的選科和職業方向? [複製鏈接]

Thanks
   7    0    0    0

回覆樓主:

咁小朋友初中成績如何?朋友孩子band 3中文中學成績全級頭,現是廚師。。

所以中二去下大学开放日,佢自己去唔同faculty感受下,睇下自己觉得咩有兴趣……上到中学好多野要佢自己親身感觉啦~自己去瞭解同揾方向~

Yanamami 發表於 17-9-11 21:34
所以中二去下大学开放日,佢自己去唔同faculty感受下,睇下自己觉得咩有兴趣……上到中学好多野要佢自己親 ...

Yanamami 發表於 17-9-11 21:34
所以中二去下大学开放日,佢自己去唔同faculty感受下,睇下自己觉得咩有兴趣……上到中学好多野要佢自己親 ...

請問所指的大學開放日,英文是否“Info Day”之類?日期通常幾時舉行?

P.S. 我見港大今年稍後(11月4日)會辦名為HKU Info Day的活動。

cornelius 發表於 17-9-19 08:02
請問所指的大學開放日,英文是否“Info Day”之類?日期通常幾時舉行?

P.S. 我見港大今年稍後(11月4日) ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3521173&extra=page%3D1&page=2

謝謝妳啊!原來呢個星期六已有一間大學嘅資訊日,可惜那天有事情辦去唔到。

其實中三班細路都仍是一舊云.  她/他們只有大概意向, 當中浮游不定.
中一二是蜜月期, 他/她們在蜜月期中體驗及成績上跌跌碰碰, 接觸多了各科初步知識. 至在中三時, 他/她們只會道出唔會捒邊科, 而唔會明確指出自己捒某某某科.  再進階上在性格及興趣中提取去收窄自己選科意向.
自然地, 由4選一, 3選一, 2選1中, 就會自己選出意向.  
初中時, 很多細路都在退變, 他/她們已很自主埋藏了很多私人事情.
少部分家長還有機會涉足班細路領域.  
講咁多都係果句, 家長已難介入.  因為他/她們肯聽已很好, 莫說參與意見及提早勳圖.   

lojo11    發表於 17-9-20 09:09
Dickdickduck    發表於 17-9-20 08:56

去讀 HKU Taster

2jkidsfather    發表於 17-9-20 09:41

黃巴士 發表於 17-9-19 19:09
其實中三班細路都仍是一舊云.  她/他們只有大概意向, 當中浮游不定.
中一二是蜜月期, 他/她們在蜜月期中體 ...
講得太灰添.  家長可以的, 係教導他/她們明辨是非, 由其捒朋友及同學.  他/她們都孩子影響性很大.  
如與好同學/朋友結交, 他/她們自會有學習導向目標.

回覆 黃巴士 的帖子

仔中三,選科完全吾比介入,學校只比選三科,佢選二科系關護理科目,另一科西史,話有興趣,我叫佢選會計冇選西史,佢吾采我。佢話西史讀過會計未讀過,吾選未讀過喎。

chrischeung 發表於 17-9-22 13:32
回覆 黃巴士 的帖子

仔中三,選科完全吾比介入,學校只比選三科,佢選二科系關護理科目,另一科西史,話有 ...
請問你提議他修accont原因是什麼??

回覆 黃巴士 的帖子

好過西史啫,冇咩原因

chrischeung 發表於 17-9-22 13:32
回覆 黃巴士 的帖子

仔中三,選科完全吾比介入,學校只比選三科,佢選二科系關護理科目,另一科西史,話有 ...
唔好講介入……我女自己揀哂先通知我~連中四選科家長講座通告都無俾我簽~

2jkidsfather    發表於 17-9-24 11:17

chrischeung 發表於 17-9-24 09:20
回覆 黃巴士 的帖子

好過西史啫,冇咩原因

其實都係計分啫.  按興趣完全沒問題架.  有位學兄3X, 兩科理科, 一科中史, 中史比理科考得好.  順利入心儀U及學系..邊飯都好, 最緊要讀得出色, 讀得開心.
眼見很多成功例子, 入了U轉科(當然GPA高分才可轉), 由文科轉SCIENCE.  
又有U讀果學系, 和現職完全不同.  現職一樣咁要出色.  
新世代後生仔, 要有興趣, 條路才可行得遠, 行得豐盛.  家長行後一步睇, 風景完全不一樣.  努力.

Yanamami 發表於 17-9-24 10:27
唔好講介入……我女自己揀哂先通知我~連中四選科家長講座通告都無俾我簽~
...
其實學校資訊都排山倒海咁俾班細路.  朋輩間又吱吱尋尋.  細路資訊當然多過父母, 成熟D的她/他們有了自己決定.  費事父母依依哦哦.

回覆樓主:

小女中一已話要揀 phy chem geog

wyzhao 發表於 17-9-11 21:04
Thanks

我囡中一二仲話入純理
中三改變主意 商科了
老師話揀邊樣都得 最紧要囡鐘意
科科上落差唔到一至二分甚至同分
最後入商

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題