用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女在外國讀完書之後該可以.....
樓主: STEM330
go

仔女在外國讀完書之後該可以.....   [複製鏈接]

亮燈 發表於 17-10-12 21:44
阿大唔係北愛讀,阿細先係。

阿大在那讀?今年是丫12定13?校内成绩如何?

brother4 發表於 17-10-12 21:48
阿大在那讀?今年是丫12定13?校内成绩如何?

阿大係Ruthin讀Y13,校內成績還可以,但舊年AS就失手,唔太好,所以都擔心今年考AL。

回覆樓主:

rutnin係好學校,排名高,現改制是二年才考-次?咁A$影響不大

brother4 發表於 17-10-13 07:47
rutnin係好學校,排名高,現改制是二年才考-次?咁A$影響不大

好多野你唔知,睇阿大好唔好彩啦!XD

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

同意讀既科不需要係將來揾食既科,不過如果身邊錢銀緊拙,以現時香港或世界環境,我不贊成投資太大供子女到外國留學,環世界秩序已變,將來生存與學歷關係已不大,不宜大額投資,書要讀,但不代表要花大額金錢才可獲得知識和見識,留點錢給子女會比較實際。

MewB 發表於 17-10-23 22:23
同意讀既科不需要係將來揾食既科,不過如果身邊錢銀緊拙,以現時香港或世界環境,我不贊成投資太大供子女 ...

我並不同意留點錢給子女,因父母已照顧小時的衣食住行玩各方面,完成學業已是成人,還要留點錢給他們?
將來是他們的將來,是要他們自己爭取、努力換來的,不是我給他們的。他們小時我已說清楚,莫說我沒有錢,就算我是李超人,我一個仙都不會給他們的,但兒時及學業需要的話,我會負起責任,盡力給予應有的。將來是富是貧,就靠自己了。

0507MUM    發表於 17-10-30 16:23
NanaLi1127    發表於 17-10-24 23:04

亮燈 發表於 17-10-24 06:20
我並不同意留點錢給子女,因父母已照顧小時的衣食住行玩各方面,完成學業已是成人,還要留點錢給他們?
將 ...

我同意父母不應留太多金錢比仔女

唔好留錢del....

將 ...

我也是這樣想,我的責任是把你供書教學養育成人,完成學業之後,就交由你自己去負責自己的人生。就算你只讀到中六唔讀,那就在中六完成我的責任,出來社會工作,承擔番自己的人生。

samsam123321 發表於 17-10-24 08:56
唔好留錢,留層樓比佢地,然後講明永不可以賣。只要有得住,一份普通工作係香港唔會生存唔到 ...

留層樓?我自己都冇本事買樓,點留層樓俾佢地?就算我有樓,都唔會留俾佢地,人生唔係只得買樓,我亦唔贊成佢地供樓,有冇錢買樓,就睇佢地自己既本事,好似我咁,冇本事就自然冇錢買樓,如果啲仔女係冇本事,留層樓俾佢地都冇用,佢地住半山又好,住天橋底都好,已與我無關,我既責任已完成,不能照顧佢地一世,而我自己都唔知照唔照顧到自己一世,哈哈……

看了最近電視的升學介紹, 維也立, 德國...好令人向往。
梁媽媽

將 ...

亮燈兄,Well said

PenguinQQ 發表於 17-10-24 11:59
亮燈兄,Well said

過獎喇!只係隨心亂講啫!

將 ...

我既意思不是父母最好留點錢給仔女,我同意父母的責任是到供書教學為止,沒有責任留錢給仔女將來用,我的意思是 : 假如身邊只有2百萬用予仔女身上,在現今世界環境下,因知識決定命運的年代已不再,香港社會資源分配亦漸不公平,所以我會選擇留港完成學業,留點錢供將來可以有較靈活應變。兄台可能受惠於港英政府房屋政策,所以無錢買樓以可上樓,但現今政府政策不三不四,年輕人下一代只能自救,當一個年輕留學多年回來時才驚覺現實生活處處碰釘,心理上係難以調節。當然很多人認為大可移民,但其實很多國家亦存在很多本土問題,經濟上的也有,安全性的也有,種族上的也有。

MewB 發表於 17-10-24 12:50
我既意思不是父母最好留點錢給仔女,我同意父母的責任是到供書教學為止,沒有責任留錢給仔女將來用,我的 ...

明白,所以我同兩仔講:唔一定要返香港,邊度有法治、民主、自由、機會,邊度就係你家,世界之大,唔會無處容身。

humble123    發表於 17-10-24 22:42

亮燈 發表於 17-10-24 12:54
明白,所以我同兩仔講:唔一定要返香港,邊度有法治、民主、自由、機會,邊度就係你家,世界之大,唔會無 ...
係,我地兩個都一致,將來亞仔有本事在海外居留,任由佢,住邊度都好生活開心就得喇.

呀仔都有offer 大學畢業後留英工作,他話到時才決定回港定留英。我提議不如用他名買個單位比他住,他簡單一句唔要啦,靠自己賺錢吧。

noel2010 發表於 17-10-24 22:15
呀仔都有offer 大學畢業後留英工作,他話到時才決定回港定留英。我提議不如用他名買個單位比他住,他簡單一 ...

照買俾佢叫佢每個月交租俾你啦,好過佢要交租益其他人。

回覆樓主

我有同亞女講,畢業之後可以試下在英國做一,兩年,感受下在外國生活嘅體驗,之後才選擇回流與否。因為有居英權,我也提到買間屋,佢畢業前當投資收租,畢業後工作有自己地方住,而間屋可以用佢名,佢讀書嘅時間可以當坐移民監,到佢做野便可以正式成為公民,之後去向佢自己決定,佢亦都要自食其力,而間屋當然歸我。

你點del.
‹ 上一主題|下一主題