用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 終於明白醫科牙科 對IB 學生嘅入學成績要求 ...
go

終於明白醫科牙科 對IB 學生嘅入學成績要求 [複製鏈接]

有時聽到醫科牙科43分都唔收但42分又有人收咗,都好唔明,
唔通 真係interview 嗰關過唔到。 昨天和 education councilor 傾過呢個問題 終於知道點解

佢話interview過唔到關嘅應該好小,得 2 to 3 %.,interview 答得唔好,應該學生自己即時都知。

點解有時醫科牙科43分都唔收但42分又收呢,他說由過往多年的學生入到醫科牙科的成績分析,收生次序應該是這樣排:

首先tok EE 嗰3分是唔計的,只計考試6科的成績,即 43分學生是 40/42,而42 分學生是41/42,所以咪唔收43分學生。

收生排3科 High Level subject 成績先,如果兩個學生都係41/42 即6科考 777776,
咁3科 High Level Subject 考7 嗰同學會排先D。

High level subject 有chem 同bio , 醫科同分排先D,牙科 就 physics, chem, bio 有其中兩科就同分排先D

High level subject 有Eng A or Maths , 港大醫科牙科又同分會排先D,

Bilingual Diploma 中大醫科同分又會排先D。

IB 考試科目咁多變化,真係剩係睇總分靠唔住。

bonmom    發表於 17-9-10 20:55
   8    0    0    0

bbtung 發表於 17-9-10 19:45
有時聽到醫科牙科43分都唔收但42分又有人收咗,都好唔明,
唔通 真係interview 嗰關過唔到。 昨 ...

Thanks for sharing

Thanks for sharing.

Much much clear now. My son's teacher has also said something like that but not so clear.

Thanks a lot !

香港大學 一向收生 都係睇公開試成績最緊要 ,
其他醫院實習,院長推薦信,校長推薦信,都係冇鬼用 唔睇,實在太多人爭醫科牙科,收生首先一定要公平公正公開, 用公開試成績就最好,最清楚 ,無人為因素唔使拗。

IB 的 TOK 同 EE 個3分是homework essay, 學校老師會幫手改文,又無限時間做, 做時又可以問人攞意見。 誇張啲講 仲可以請槍添, 所以 唔計嗰3分係公道好多。
‹ 上一主題|下一主題