用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
樓主: yee8001
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-9-10 18:13
好奇一問,"傑出學生獎"應該响小六學期中才頒發,為何你囝囝已獲這獎項,怕你誤會攪錯別的獎項呢?!另外,貴校 ...
我仔學校都會推薦級1,2,另外還會再推薦b1成績內有運動和音樂等獎項的同學的。

YmOra    發表於 17-9-10 20:27

好奇一問,"傑出學生獎"應該响小六學期中才頒發,為何你囝囝已獲這獎項,怕你誤會攪錯別的獎項呢?!另外,貴校 ...
唔-定級—的,當年我女小学是揀两个,-个是級-,另-个是級11、2禁~結果級11果个被選中。級-既已有不少“嫁妝”,傑出学生只係錦上添花,而級11的無乜“嫁妝”,加上中文科好强(要作篇文去參選),所以呢个獎对佢比級一果个更重要……相信学校会係禁計劃。

YmOra    發表於 17-9-10 20:27

Anniemun & Yanamami,我校級1嗰個多年嚟都只有讀書比較出色,無其他體藝獎項,所以學校都會推薦這類學生去攞傑出學生獎,反而有運動才華嗰個就靠學界獎和一些團體攪嘅傑出運動員獎而入到神校呢!其實,這些學生老早响小五已經有"星探"派卡片打好入學基礎呢!所以,這些運動員反而未駛擔心呢!睇嚟我校都幾識分配"嫁妝"呢!

Yanamami    發表於 17-9-10 20:59

YmOra 發表於 17-9-10 20:26
Anniemun & Yanamami,我校級1嗰個多年嚟都只有讀書比較出色,無其他體藝獎項,所以學校都會推薦這類學生去攞 ...
你說出重點,入神校有另一途徑,我亦識這些同學,3個入神校,有兩個b1b-c,1個b3, 初中考級尾,中四選科選不到心儀科目。個人認為有同學遇強越強,亦有同學被打沉,如果了解子女是那類型,就可決定怎樣選擇合適的中學,始終目標是6年後的大學吧?

Anniemun 發表於 17-9-10 20:39
你說出重點,入神校有另一途徑,我亦識這些同學,3個入神校,有兩個b1b-c,1個b3, 初中考級尾,中四選科選不 ...

是的,這條"運動路"入神校遠响自己中學時代已經有,只是現在比較多出路,大學數目多咗嘛!以前只得兩三所大學,這些運動選手中學畢業後未必個個有學歷入到大學,現在比較幸福呢!也許就是這樣,現在的運動員可以盡量响初中搏刹期盡顯他們的運動才華,去到高中就視乎自己幾年來的成績如何才決定往後所投放於運動的時間多少,我校定期都會叫畢業生回校為高小運動員學生進行分享,我比較八掛,總是會找緊機會與他們交談,得知有人係覺得十分辛苦响追學術進度方面;有人學業成績不過不失仍可入到大學,不過所讀的學科就只有七成左右屬自己喜歡科目;有人一早就計劃定只要夠分入"教大"讀體育就OK了,故可以更盡情投入响運動項目之上呢!...還有還有...不同想法的畢業生抱著不同的諗法走他們的中學"運動員夢想之路"呢!點解咁講呢!我問嘅畢業生中無獨有隅地都有著同一個答案:「中學裡的運動員生涯是高成長期,這階段十分重要不可或缺。對學業有擔心,但更想突破自我,現在留力怕後悔呢!」每次聽完都深深明白到他們是有幾咁愛運動有幾咁投入呢!時代變了,他們亦明白到將來未必入讀到一些多人眼中視為吃香的大學學科,他們只心存可以入到大學便心滿意足呢!所以,e+嘅中學運動員比起以前好多了,想畢業後仍然繼續進修讀書亦大把機會呢!

今次係分區卓越領袖學生比賽,可能唔係全港傑出學生時間會唔同

YmOra    發表於 17-9-10 22:11

YmOra 發表於 17-9-10 20:26
Anniemun & Yanamami,我校級1嗰個多年嚟都只有讀書比較出色,無其他體藝獎項,所以學校都會推薦這類學生去攞 ...
學校早會時有叫三四年級同學講,話如果想學校推薦去比賽中,英,數,常,音樂,體育都要攞過獎,操行仲要A, 三四年班就要開始準備儲吓證書,唔好等到五年級想攞證書,比賽獎項,唔係想攞就有……

yee8001 發表於 17-9-10 21:58
今次係分區卓越領袖學生比賽,可能唔係全港傑出學生時間會唔同
http://paper.wenweipo.com/2017/09/04/AY ...

呢個獎,有朋友個女都拿左,佢話放假前老師糸班上(精英班)問邊個要參加,之後佢阿女就舉手話參加.之後老師就叫佢女寫左篇文參加,老師幫忙修改左几次,後來交回學校,開學時就通知有獎拿

yee8001 發表於 17-9-10 22:25
學校早會時有叫三四年級同學講,話如果想學校推薦去比賽中,英,數,常,音樂,體育都要攞過獎,操行仲要A, ...

幾好喎!學校有鼓勵亦有公開,值得贊呢!我校就自決誰人可被提名,好多時jm們都不知有這些獎,往往到突然有頒獎活動才知道原來邊個邊個被提名了,總會令部分人有負面情緒呢!係我哋一群比較8嘅媽咪就會早DD知而已,總之,我校係"靜靜雞推薦;大大聲恭喜。恭賀標語高高掛;小一招生也不怕。"

yee8001 發表於 17-9-10 22:25
學校早會時有叫三四年級同學講,話如果想學校推薦去比賽中,英,數,常,音樂,體育都要攞過獎,操行仲要A, ...
直資只要小五的比賽獎项,尤是学屆或校際~三四年級攞埋-大堆都無用(除非国際級比賽)。成績就会睇埋小四……
你学校亦幾有趣,攞过獎先会堆薦。如果自己有能耐参加各式有代表性比賽又獲獎,又何须勞烦学校推薦?我女学校係会揾出同学各方長处然後同佢地報各類唔同比賽,幫学生儲定嫁妝的。當然,学生係二三四年班时亦会参加各类体艺活动//訓練,禁学校先可以幫到佢地。

瑩希媽媽 發表於 17-9-10 22:49
呢個獎,有朋友個女都拿左,佢話放假前老師糸班上(精英班)問邊個要參加,之後佢阿女就舉手話參加.之後老師 ...

有jm話我知,亦需要响剛過去的暑假進行"面見"和"領袖營"之評分加總後才有最後結果,所以才响九月開學後才進行頒獎典禮呢!

yee8001 發表於 17-9-10 13:04
請問攞咗小學分區傑出學生或卓越學生獎對升中幫助大唔大?

個人認為作用不大,另外還有全港性的呢!

YmOra 發表於 17-9-10 22:51
幾好喎!學校有鼓勵亦有公開,值得贊呢!我校就自決誰人可被提名,好多時jm們都不知有這些獎,往往到突然有頒獎 ...

其实佢地唔洗有負面情緒吖~学校睇到边位同学有咩potential而又勝算高先会推薦去,否則人人隨便參加得既就贏左都係豬肉獎欠代表性~

YmOra 發表於 17-9-10 22:57
有jm話我知,亦需要响剛過去的暑假進行"面見"和"領袖營"之評分加總後才有最後結果,所以才响九月開學後才進 ...

她說她女兒的同學聽到要寫作文,個個不舉手參加

YmOra 發表於 17-9-10 22:57
有jm話我知,亦需要响剛過去的暑假進行"面見"和"領袖營"之評分加總後才有最後結果,所以才响九月開學後才進 ...

她沒有將暑假的部分講我知,只是大概講下,她個人認為好容易就拿到,不過她女兒本身在校的表現也是出色的,所以容易拿到吧

YmOra    發表於 17-9-10 23:13

瑩希媽媽 發表於 17-9-10 22:58
她說她女兒的同學聽到要寫作文,個個不舉手參加

前屆九龍城傑出学生要寫篇文关於社会和諧与共融……滴哂汗~

Yanamami 發表於 17-9-10 19:49
唔-定級—的,當年我女小学是揀两个,-个是級-,另-个是級11、2禁~結果級11果个被選中。級-既已有不少 ...

我女學校最近幾年級1~3都拒絕參加,想參加的名次又不夠前,結果不是每年學校都有人參加。

Yanamami 發表於 17-9-10 23:02
前屆九龍城傑出学生要寫篇文关於社会和諧与共融……滴哂汗~

可能難寫,朋友說女兒篇文老師修改幾次才交

asweetmom 發表於 17-9-10 23:02
我女學校最近幾年級1~3都拒絕參加,想參加的名次又不夠前,結果不是每年學校都有人參加。
...
為乜拒絕參加呢?贏唔贏攞下經驗都好呀~

瑩希媽媽 發表於 17-9-10 23:05
可能難寫,朋友說女兒篇文老師修改幾次才交
有老師改禁好……其实改禁多次都面目全非了~
‹ 上一主題|下一主題