用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教12網男仔點填好
樓主: Annie888
go

想請教12網男仔點填好   [複製鏈接]

nelsonyp 發表於 17-9-15 12:10
點解借地址都要抽軒小呢? 學校又細,仲要喺正馬路邊。。。功課壓力好似好大架喎。。。。就係因為升中有聯 ...

你的提問有如暮鼓晨鐘,敲醒迷途的父母。

雲牛 發表於 17-9-15 13:31
你的提問有如暮鼓晨鐘,敲醒迷途的父母。

哦。。。唔係。。。。
我都知QC 好。。。。 亦知軒小好多mama 追捧,不過唔係好明除左因為軒小同QC 有聯繫之外, 佢仲有咩強項係我唔了解, 我想了解多d 啫。。。

出生率高,如無back up,20分自行入紙機會大d既次一線學校,再去叩心儀,似乎穩陣d。

12網大抽獎太進取,不成功便成仁。小朋友有實力,叩門校長問有st james仲來叩門,答更上層樓都好正常,只要你個仔有實力行上多幾層樓,相信校長好樂意收。

識人今年12網,大抽獎排位同樓主一樣,結果入寶校,叩左十幾廿間無下文

snakemonkey 發表於 17-9-13 08:04
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/sch ...

乙二已經要放寶覺喇,我想問下寶覺算唔算灣仔之寶?其實12有邊幾寶?謝分享先

Ytfc 發表於 17-9-16 15:24
乙二已經要放寶覺喇,我想問下寶覺算唔算灣仔之寶?其實12有邊幾寶?謝分享先
...

6間少D受家長歡迎既~

Ytfc 發表於 17-9-16 15:24
...
乙二係李賜豪 寶血 二選一  唔係寶覺

寶覺 李陞 嘉道理 NCS 比例高

北角官立小學(雲景道)佛教黃焯菴小學 保良局金銀業貿易場張凝文學校  一般為乙三之選

snakemonkey 發表於 17-9-18 08:04
乙二係李賜豪 寶血 二選一  唔係寶覺

寶覺 李陞 嘉道理 NCS 比例高
想請教一下,為什麼北官(雲景道)是寶校,而北官(英皇道)就是熱門?都是北官,聯繫中學也都一樣,真是搞不懂,多謝賜教!!!

daxiaopang 發表於 17-9-18 15:59
想請教一下,為什麼北官(雲景道)是寶校,而北官(英皇道)就是熱門?都是北官,聯繫中學也都一樣,真是搞 ...

以前既上下午校,宜家變成全日制,無必要見名字類同就放埋一切諗,根本就係兩間小學~

mcl203 發表於 17-9-18 16:44
以前既上下午校,宜家變成全日制,無必要見名字類同就放埋一切諗,根本就係兩間小學~
...
其實大部份上下午校, 都係兩間學校計, 只有少數學校既上下午校, 係由同一班人管 (校長, 主任, 以至教職員)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題