用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳band 2 中學
樓主: 永不悔
go

請教將軍澳band 2 中學   [複製鏈接]

回覆 心語 的帖子

今年開始脫左龍啦, 聽聞呂因不想每年要接收余的中下水平學生, 所以要求脫龍.

kelvinli0311 發表於 18-7-13 16:45
回覆 心語 的帖子

今年開始脫左龍啦, 聽聞呂因不想每年要接收余的中下水平學生, 所以要求脫龍.
哦, 原來咁, 想入讀的學生多了機會了, 咁你又知唔知鄭裕彤有沒有脫左龍呢?

永不悔 發表於 17-9-15 13:22
咁真係要band1 成續先得

For your ref, 亞囝今年有去考羅氏同播道,佢區內同全港band1, tko內二線小學線10-20,兩間都收左

wingwing2009 發表於 17-9-17 21:55
呂潤才N年前真係band 1,但現在已唔係了,我校選校講座老師話band2。但重點係剛剛果年得14個位for 抽獎。但 ...

今年已脫龍

joanray 發表於 18-7-13 22:03
For your ref, 亞囝今年有去考羅氏同播道,佢區內同全港band1, tko內二線小學線10-20,兩間都收左
...
去聽過羅氏簡介會,佢校長係一個有料又正氣既教育家,令你覺得小朋友跟到佢唔會差得去邊,可惜佢話左自己係一年一續,唔可以向家長保証跟到小朋友六年。而且佢明言收左唔讀唔可以再叩門,所以我地無申請留作叩門plan B。
假如小朋友係Band2,會係一個非常不錯的選擇!

永不悔 發表於 17-9-15 13:22
咁真係要band1 成續先得
優才中一唔係收好多校外生,而且係區內直資龍頭,假如band2無特異功能,可能有d難度!

elbar 發表於 17-9-17 18:06
真道
小學已有英科學, 如津校多數沒有英教科學,連接上較難, 有朋友陳守仁英文勁好成功扣入真道, 說要過好多關才扣入,相信不易.

hkpapa852 發表於 17-9-15 09:00
TKO 幾間直資中學中, DSE成績能長期維持B1水平既, 只有GT.
羅氏一直徘徊係B2A-B1C之間, 不過上年進步好多
...

I don't know how to classify the banding of Evangel College.
Here's the info fr school recently.

"本屆中六同學考獲達標成績(即33222或以上)之百分比達七成,較去年高出14.4%,而全港達標率則為37.4%。本校整體學生考獲L5**L5*L5L4成績之百分比有顯著提升,並高於全港百分比;本校整體學生考獲L4或以上成績之百分比為52.0%,全港之百分比則為34.8%。學校會全力以赴,有信心繼續提升本校之達標率。"

回覆樓主:

今年DSE level 我見tkob1英中 其2間迦密(64%),宣基(61%)都是about 60%,景嶺未見2018. 直資羅氏60%都接近. Gt showed level 5冇比較, logos 冇資料, 播道如你資料 52%

Doray    發表於 18-7-20 19:26
‹ 上一主題|下一主題