用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳band 2 中學
go

請教將軍澳band 2 中學   [複製鏈接]

請問將軍澳band 2 中學,校風比較好,有邊d 選擇?如果想考直資,又有邊d band2 中學可以揀?新手請指教,thanks!
   7    0    0    0

永不悔 發表於 17-9-9 17:08
請問將軍澳band 2 中學,校風比較好,有邊d 選擇?如果想考直資,又有邊d band2 中學可以揀?新手請指教,t ...

王華湘是多人撰的B2中學
直資就羅氏基金

羅氐不是B1嗎?

B2會不會播道易D?

回覆樓主

王華湘聽其他媽咪講好難入,將軍澳band2 學校可以揀咩?直資有咩選擇呀,播道ok 嗎?

永不悔 發表於 17-9-9 23:43
王華湘聽其他媽咪講好難入,將軍澳band2 學校可以揀咩?直資有咩選擇呀,播道ok 嗎?
...

今年見到有B2尾入到王英文班,估計都收咗好多B2。
羅氏收生比較寬鬆。

回覆樓主

請問係咪直資中學校風會比較好?

回覆樓主:

慕德

回覆 anthony8899 的帖子

羅氏基金不太可能是Band2吧! 看2017 DSE成績便知道http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=977&Itemid=497

pocoyo123 發表於 17-9-9 23:00
羅氐不是B1嗎?

B2會不會播道易D?
羅氐應該是B1

MySeven 發表於 17-9-12 09:20
回覆 anthony8899 的帖子

羅氏基金不太可能是Band2吧! 看2017 DSE成績便知道http://www.plklfc.edu.hk/ind ...
建議你睇埋佢早幾年DSE成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-12 12:43
建議你睇埋佢早幾年DSE成績
看了,又如何? 不如請看看宣基早幾年DSE成績吧! 如今人們又稱它Band幾呢?

呂潤財band one 尾, 校風好, 鄭裕丹-band two 頭

Hidiwong 發表於 17-9-13 11:02
呂潤財band one 尾, 校風好, 鄭裕丹-band two 頭
呂潤財band one 尾?

你有冇睇過佢校務報告同DSE成績?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hidiwong 發表於 17-9-13 11:02

將軍澳只有4間b1,呂潤財唔係,你係咪睇咗乜乜schooland咁上下網頁?

hkpapa852 發表於 17-9-13 11:05
呂潤財band one 尾?

你有冇睇過佢校務報告同DSE成績?

我女小學都話呢間是band1

kmb2015ltd 發表於 17-9-14 08:55
我女小學都話呢間是band1
真係想講粗口 ....... 叫你個女學校D老師做吓功課啦!

咁既DSE成績可以話係B1中學? 又係段氏後人嚟架?

畢業年度

3322率

本地學士課程比例

主科2+率

2012-2013

30.20%

13.74%

~83%/~88%/~84%/~95%

2013-2014

>=11.46%

~84%/~88%/~85%/~92%

2014-2015

27.90%

17.00%

?/~85%/~88%/~92%

2015-2016

31.2% (33222)

<=21.9%

2016-2017

~91%/~79%/~79%/~91%

hkpapa852 發表於 17-9-14 09:30
真係想講粗口 ....... 叫你個女學校D老師做吓功課啦!

咁既DSE成績可以話係B1中學? 又係段氏後人 ...

上年學校講話band1 但是叫佢唔好揀呢間 最終果位同學自行揀了

kmb2015ltd 發表於 17-9-14 09:49
上年學校講話band1 但是叫佢唔好揀呢間 最終果位同學自行揀了
3322率多年嚟連 HK Average 都未達...... B1呢.... 無所謂啦, Banding其實無標準既

都係個句啦, 做家長為小朋友選校唔可以懶, 咁大個人仲只係靠道聽塗說同人云亦云既資料嚟選校呢....... Good luck!

永不悔 發表於 17-9-9 23:43
...

其實tko 4間直資校風都幾好!

waiwaileung1    發表於 17-9-14 13:03

bowling123 發表於 17-9-14 10:38
其實tko 4間直資校風都幾好!

播道,真道,優材,還有哪些?呢d 都是band2 嗎?thanks

‹ 上一主題|下一主題