用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 樂器
go

樂器 [複製鏈接]

小學學樂器,可能升中有用。那麼中學生學樂器又有咩用?
   1    0    0    0

keithmum 發表於 17-9-8 20:32

減壓
自娛
將來揾食(中小學音樂老師或私人教授)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

興趣、減壓、參加學校樂團表演獲成功感
其實中學生應該好好享受中學生活,無論學習體或藝,對孩子來說都有益無害,作為家長應多鼓勵

gracelam 發表於 17-9-9 00:13
減壓
自娛
將來揾食(中小學音樂老師或私人教授)

將來揾食,真的wor,我見頗多樂器老師,佢哋樂器,都係中學才開始學。

青春期情緒波動如八號風球,我覺得無論音樂還是運動,都有助於發洩精力、穩定情緒。

功利的話:
1. Music 堂要考樂器
2. DSE/大學 可能讀 Music
3. 入樂團/國際比賽,可以入拔萃(見證過)同寫落 JUPAS/海外大學機制
4. 高中考樂器試,可以寫落 JUPAS/海外大學機制
5. 將來搵食

(其實 JUPAS d Porfolio、Personal Statement 通通都唔重要,你高分就咩都得)

撇開功利 d 嘅話:

1. 興趣
2. 減壓
3. 透過表演獲得成功感

其實小學生學樂器,除非係打算入拔萃、音中等,做特異功能人,獲國際性獎項無數,否則對升中真係冇咩用處。升中的話,8 級、演奏級已經係 basic

1998Ruby1998 發表於 17-9-10 17:41
功利的話:
1. Music 堂要考樂器
2. DSE/大學 可能讀 Music
諗將來搵食就唔好諗音樂啦

未必係做終生事業,但如果考到八級,其實已經可以去琴行教初班。我堂妹當年就係考咗八級鋼琴,當年讀IVE時教琴幫補自己洗費。

keithmum 發表於 17-9-8 20:32

加入樂團,為校爭光,增加自信和成就感

回覆樓主

學識堅持到底,上到中學學樂器已經有返咁上下程度,同埋要真心鍾意先可以學咁耐;如何突破樽頸位、忍受重覆又重覆既練習,另外,我仲有一個私心就係上堂、排練其實好花時間,間接令佢忙d,少左同朋友、同學去玩既機會;換一個講法就係更珍惜佢自己空閒既時間

王家爸爸    發表於 18-1-3 15:38
YDLFATHER    發表於 18-1-2 14:03

angiehouse 發表於 17-12-29 16:47
加入樂團,為校爭光,增加自信和成就感

我仔去年小六時也想過放棄打流行鼓。我說上到中一後你自己決定。
到中一入左管樂團做敲擊手,玩得好開心還主動說要再考上去!今年管樂團初級組拿到金獎,看他樣子很享受樂團的生活。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

學樂器從來唔係為升中

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我仔小學只跟學校樂器班,學校要求唔高又玩埋樂團。對佢黎講係興趣,佢表演時(即使只係蚊型表演)都好興奮同滿足。然後佢再玩多左個樂團
升左中,變1:1學(既然keep住有興趣)。繼續玩樂團。有集會有交流有camp有海外交流表演。佢學得好過癮(個個星期五晚過海頭尾4個鐘,佢唔enjoy我都迫佢唔到)

Charlotte_mom 發表於 18-1-5 19:32
我仔小學只跟學校樂器班,學校要求唔高又玩埋樂團。對佢黎講係興趣,佢表演時(即使只係蚊型表演)都好興奮 ...

請問校外的樂團叫咩名在哪區?

除排果間的中學好着重音樂, 我係參加咁多音樂比賽完全作用不大, 我比佢係拎個經驗, 提高佢自信多D, 加上佢又唔太鐘意讀書, 真係比佢有一技之長咋
‹ 上一主題|下一主題