用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2, 選校
go

band 2, 選校 [複製鏈接]

band 2頭,應該選擇直資或津校
   1    0    0    0

szeszeso 發表於 17-9-8 11:59
band 2頭,應該選擇直資或津校

如果英文好, 可考慮直資, 始終英中比較好。 band 2津校絶多數係中中, 只有band 2頭津中全級開一至兩班英文班(全英教授)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

THANK YOU

區區情況唔同,男女情況唔同,加上個人因素,其實好難話俾到有用既建議。
但係一般而言,如果港島區女仔,B2A其實好大機會入到唔錯既英中,好似東區既嘉諾撒書院之類。如果B1位少既區,好似元朗、荃灣,B1C都危,B2A更加唔駛諗。

王家爸爸 發表於 17-9-19 15:45
區區情況唔同,男女情況唔同,加上個人因素,其實好難話俾到有用既建議。
但係一般而言,如果港島區女仔,B ...
油尖旺如何呢? 今年升中人數多左, B2生仲有無機會入B1?
自行B2仔選方濟是否送死?

長沙灣天主教有無一線生機去IN下?

唉, 完全唔知點做, 希望呈二考好些成績

大件仔 發表於 17-9-19 22:26
油尖旺如何呢? 今年升中人數多左, B2生仲有無機會入B1?
自行B2仔選方濟是否送死?
講真自行B2仔揀聖方濟、長天,應該無嘜機會。反而以前大抽獎可能有啲啲機會(唔大),目前人數多咗,應該無嗰支歌仔唱啦。都係考好呈二實際啲。

借位問,如果band2頭,sen 仔,李國寶和基督教崇真,哪間適合d ?哪間比較關顧和包容?

LeeCC 發表於 17-9-20 08:39
借位問,如果band2頭,sen 仔,李國寶和基督教崇真,哪間適合d ?哪間比較關顧和包容?

基督教崇真辦學出名:
1) 中一至中三小班教學:     真係約 25人一班
2) 中一至中三12門徒計劃:  一位固定老師跟住/陪住固定大約10至12位學生一組3年, 定期有活動/傾計/食野.... 最後一年(中三)會有12門徒完結旅行, (每組組員同負責嗰組嘅老師一齊, 之前有去星加坡旅行). 呢個12門徒計劃, 用意係初中時有固定老師關懷住班青少年人, 同佢哋同行, 跟足3年, 睇住佢哋成長.

EK 都有好多仔女係李國寶讀的, 李國寶就要問其他網友資料比較詳細準確些   

admiral1008    發表於 17-9-22 20:56

小時了了 發表於 17-9-20 09:02
基督教崇真辦學出名:
1) 中一至中三小班教學:     真係約 25人一班
2) 中一至中三12門徒計劃:  一位固定老 ...
謝謝資料
‹ 上一主題|下一主題