用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無補習社教微積分?
樓主: rubycourt
go

有無補習社教微積分? [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 17-9-8 17:20
如果真係有興趣學,咁你買M2 Book2。

M1 嘅微積分syllabus太小。

意思係咪M2中的微積分內容係包括哩M1中有的微積分內容呀? thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-8 23:08
意思係咪M2中的微積分內容係包括哩M1中有的微積分內容呀? thx.thx.
Yes.

YmOra    發表於 17-9-9 08:07

LingChiBaBa 發表於 17-9-8 12:23
學習微積分先要懂得function,最少要學了Linear equation 及Quadratic equation,才明白在做甚麼。

你一 ...

駛唔駛 ''拜攞命“?

其實就係slope and area。

retriever 發表於 17-9-10 14:58
駛唔駛 ''拜攞命“?

其實就係slope and area。

我意思係未學function,就不如先睇Binomial Theoerm,我以為佢未決定揀M1定M2, 廢事浪費時間讀咗用唔到。Binomial Theorem M1&M2都要。

LingChiBaBa 發表於 17-9-10 15:32
我意思係未學function,就不如先睇Binomial Theoerm,我以為佢未決定揀M1定M2, 廢事浪費時間讀咗用唔到。Bi ...

我鍾意學野生活化。

簡單微積分,可用物理LINEAR MOTION 教之。
‹ 上一主題|下一主題