用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無學校自行收portfolio?
go

有無學校自行收portfolio? [複製鏈接]

如果同分,學校可以自己選學生嗎?(例如50個位,70個小朋友同樣25分)定大部分學校真係同分就抽人算?
交自行份表,可以交埋k2成績表、portfolio 嗎?
   3    0    0    0

lcyesther 發表於 17-9-7 16:49
如果同分,學校可以自己選學生嗎?(例如50個位,70個小朋友同樣25分)定大部分學校真係同分就抽人算?
交 ...
自行同份一定係要抽的...黑箱作業就唔知了...所以好多學校為表清白都交番比教局抽的.

交 ...

除左form, 出世紙, 地址証明, 領洗紙, 哥姐手冊copy, 無聽過自行會收/睇其他野架喎!

cattz288 發表於 17-9-7 20:53
除左form, 出世紙, 地址証明, 領洗紙, 哥姐手冊copy, 無聽過自行會收/睇其他野架喎!
...

Ic,有聽到有學校收成績表

交 ...

我所認識嘅部分小學都由教育局抽,如果小學自己抽,需要請公證行幫手,程序好複雜,唔相信會有小學自己抽

回覆樓主

明白。抽自行時抽埋後備嗎?如果自行無來注冊,校長可以在同分中自己選學生?

lcyesther 發表於 17-9-8 06:46
明白。抽自行時抽埋後備嗎?如果自行無來注冊,校長可以在同分中自己選學生?
...

後備也是有次序的,放榜你會知waiting list排第幾,到時會根次序call waiting

咁有誰會知道究竟學校收左幾多份表,有幾多20分同學校究竟取全部申請表去教局抽定selectively去教局抽?

帶定去無訪但吾係一定收.有極少數學校會收. 朋友去自行學校時要求另外填一些個人資料如幼稚園名稱、父母職業等聲稱作統計用. 自行第一round吾中但2日後call waiting. 吾知係咁啱定學校有權自行call waiting list.....

回覆樓主

如果學校有權call waiting list 真係有多一線希望

回覆樓主:

要先理解心儀學校對處理同分的方法,我聽過兩間學校既講座話同分就交俾教統局抽。

無需交任何相片,證書等等。

但不排除有學校係自行面見,所以要去學校講座了解吓。

交 ...

同埋如果想知能否收曬25分

我會去學校講座,問返上年兔年情況,如果上年25分入曬,就安樂啦

其實可唔可打去EDB問xxx學校係咪同分交佢地抽?
‹ 上一主題|下一主題