用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報中學要求交中英文作文
樓主: chanwendy
go

報中學要求交中英文作文 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 17-9-8 12:27
回覆 YmOra 的帖子

我亦同你有同感, 所以我更早, 阿女小一下學期已經出面上中文寫作, 一星期至少要作一篇, ...

是的,我覺得中英文寫作係要越細開始越好,簡單至一兩句句子也當為小小朋友仔的文章創作亦無問題,因為鍛練"寫作與創作心態"亦是其中重要的一環,加上作文是"點滴收獲"的學習,從小就養成這習慣係需要的呢!

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 13:13
所以學校非常注重作文,占分好重,佢老師話上到中學要經常寫,現在就要佢地習慣
...

老師所言甚是也,難得學校明白中學需要又願意大大力咁出力培訓學生,其實如果係我嘅話,我會更加出盡力咁氹掂阿女"勿失良機"呢!

YmOra 發表於 17-9-8 13:28
老師所言甚是也,難得學校明白中學需要又願意大大力咁出力培訓學生,其實如果係我嘅話,我會更加出盡力咁氹掂 ...

嗯嗯,所以老師叫她寫她沒什麼怨言,但其他人她即補習老師或我叫她寫,她就成日苦口苦面,我都覺得她中文老師好好

YmOra 發表於 17-9-8 12:18
原來係遇著個好老師,咁樣作係好事,奈何你女兒對寫作不感興趣而已,我女初小時都係對寫作反應麻麻地,不過後 ...
原來大家D小學咁奇怪, 咁少作文的...........

阿女學校有無規定就唔知, 不過佢遇著D老師都要求寫好多字, 小二要百五字, 到小三有一次假期功課, 老師話要寫二百五十字, 班同學仔差D暴動咁滯, 到最後講價講到百五字, 不過其實大家寫寫下, 都寫咗二百幾字。上到高小就仲威, 老師唔會講要幾多字數, 總之同我寫好佢。點解你哋咁好, 小六都只需要寫三百字。

不過我哋中文同英文教學就真係差好遠, 阿女小四, 都剩係要求寫80-100字, 又無乜修辭技巧要求。中文就慘, 有一次寫遊記, 要求既修辭手法老師話用得唔夠, 扣到得返77分, 老師話阿女篇文文句寫得好靚的。

其實大家攞作得最好果篇文去咪得囉, 我哋一年有十幾篇, 總有一篇好的吧。

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 13:31
嗯嗯,所以老師叫她寫她沒什麼怨言,但其他人她即補習老師或我叫她寫,她就成日苦口苦面,我都覺得她中文 ...

係囉!有學校的份量已足夠了,其餘的時間就讓她息休一囉!

回覆 瑩希媽媽 的帖子

所以我一直學中英作都比人話, 但我深知上到中學, 寫作係咁多科目基本既野, 亦可以講, 我個女學寫作唔係為小學課程, 主要係為中學而學

YmOra    發表於 17-9-8 14:14

greentea000 發表於 17-9-8 10:08
要睇返平時既作文係咪唔相信考試成績呢?1年流流長,進步/退步都可以好大。
...
作文係直接反映小朋友既語文水平, 無得操練。正常作文最多無進步, 都唔會退步吧。

妹妹頭 發表於 17-9-8 13:39
回覆 瑩希媽媽 的帖子

所以我一直學中英作都比人話, 但我深知上到中學, 寫作係咁多科目基本既野, 亦可以講 ...

吾明D人點解要講咯,我個女補中文,D人竟然話做乜要補中文曬錢,睇多D書自然高分,我心諗,鬼吾知阿媽系女人

Haz-mama    發表於 17-9-8 14:33
YmOra    發表於 17-9-8 14:16
little_yolky    發表於 17-9-8 13:54
妹妹頭    發表於 17-9-8 13:48

little_yolky 發表於 17-9-8 13:38

阿女學校有無規定就唔知, 不過佢遇著D老師都要求寫好多字,  ...

係呀!小學作文作得小係我最不滿的地方,其實小學主科只是學習4科而已,中文英文可以話係語文根基的重要元素,閒時唔作多DD文,以乎好浪費小學的學習時間囉!有見及此,唯有俾錢人地增加阿女嘅寫作能力呢!

阿女學校有無規定就唔知, 不過佢遇著D老師都要求寫好多字,  ...

好有"議價"能力,250字叫到150字,犀利呀!

YmOra 發表於 17-9-8 13:50
好有"議價"能力,250字叫到150字,犀利呀!
廿幾個小朋友齊心聲討喎, 群眾力量丫嘛。不過, 最後大部份小朋友咪又係寫二百幾字, 都唔知拗嚟做乜。

YmOra    發表於 17-9-8 14:18

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 13:44
吾明D人點解要講咯,我個女補中文,D人竟然話做乜要補中文曬錢,睇多D書自然高分,我心諗,鬼吾知阿媽系女 ...
只係睇多D書中文係唔會自動高分既, 只係唔會差而已, 要出類拔萃, 仲要有適當既指導。

...點解你哋咁好, 小六都只需要寫三百字...
-------------------------------------------------------

你有所不知呢!我校和我認識嘅一些jm所屬之小學的"中文科"老師明言話""唔好作咁多"",少字少錯喎!真係火都嚟呀!我吔無言聽計從呢!為求穩陣放棄提升寫作的能力嗎??!!不可能呢!我要花點時間才氹得掂阿女多寫多好處,她現在中學就知道當初嘅辛苦現在嘅輕鬆係幾咁好呢!

吾明D人點解要講咯,我個女補中文,D人竟然話做乜要補中文曬錢,睇多D書自然高分,我心諗,鬼吾知阿媽系女 ...

睇多D書係"彈藥",還需要學習"寫作技巧",雙雙結合才有好嘅文章呢!

阿女仍然在"蛻變"中呢!

YmOra 發表於 17-9-8 14:06
...點解你哋咁好, 小六都只需要寫三百字...
-------------------------------------------------------

想盡辦法了,她不喜歡睇書,我成日買好多書回家,她都不看,她只喜歡睇科學,鬼怪,福爾摩斯果D書

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:25
想盡辦法了,她不喜歡睇書,我成日買好多書回家,她都不看,她只喜歡睇科學,鬼怪,福爾摩斯果D書
...

都好啊, 鬼怪書有乜唔好? 我細個最鐘意偵探小說。鐘意鬼怪有無睇聊齋?
而且唔駛想盡辦法, 家長鐘意睇書, 小朋友就鐘意睇, 我哋屋企, 一人一個角落的。

瑩希媽媽 發表於 17-9-8 14:25
...

這幾類書响圖書館都有好多好書,一些翻譯日本或外國嘅都有好睇嘅"鬼書類",响成人圖書區呢!科學書籍和福爾摩斯類就更多呢!我覺得書種唔重要,最重要要["睇"]呢!

我地一年十零篇中作,我女每次都有350字以上
英作更少,10篇都無,英作仲要分幾part做,一個學期得1-2篇

YmOra 發表於 17-9-8 14:36
這幾類書响圖書館都有好多好書,一些翻譯日本或外國嘅都有好睇嘅"鬼書類",响成人圖書區呢!科學書籍和福爾摩 ...

但系佢睇呢D對寫作無幫助,佢好鐘意睇推理,查案果D

有我陪你
我女都有補中文,因為有d修辭手法我都唔識,教錯左仲衰……
‹ 上一主題|下一主題