用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學申請
go

小一入學申請 [複製鏈接]

如果只有15分係咪唔需要填自行分配嗰part? 或者可以填返自己個區嘅學校 ? 入嘅機會是否好微? thanks
   0    0    0    0

Cherry2012 發表於 17-9-6 17:56
如果只有15分係咪唔需要填自行分配嗰part? 或者可以填返自己個區嘅學校 ? 入嘅機會是否好微? thanks
...

填咗無洩底,唔填一定無,填一D心儀嘅,有幸用咗先考慮啦。唔用味當誠意分萬一要扣門用囉。

wskngai 發表於 17-9-6 23:05
填咗無洩底,唔填一定無,填一D心儀嘅,有幸用咗先考慮啦。唔用味當誠意分萬一要扣門用囉。
...

明白,是否揀同區比較好?

Cherry2012 發表於 17-9-7 07:51
明白,是否揀同區比較好?

係自行階段,如果你揀本區學校,唔會因為你係本區而比同分嘅跨區申請者優先。相反如果你揾跨區,亦唔會比同分的本區申請者洩底。
反而你考慮翻劉德華余又樂蕭正楠理論。如果劉德華已經係你最愛,咁自行咪揀劉德華囉。但如果你話唔係,Tom Cruise先係你最愛,咁你咪揀Tom Cruise囉。
問題係越受歡迎越難成功。劉華fans會多過余文樂蕭正楠。同樣地Tom Cruise呢D國際巨星就更多fans,想拎到佢簽名更難。
但話分兩頭說,如果原來你最鍾意嘅係William Hung, Psy呢類外國明星,可能易過拎劉華簽名㗎!

回覆樓主:

雖然明知一些學校15分一定無機會,但有時學校會要求1-1-1才有叩門機會, 所以一定要報自行,以求叩門的入場卷, 建議樓主先了解一下心儀學校的叩門要求。
‹ 上一主題|下一主題