用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五年級係咪一定要報呢個Flyers+Level試
go

五年級係咪一定要報呢個Flyers+Level試 [複製鏈接]

剛剛收到學校通告,為了預備同學參與英語劍橋試,本校安排Headstar Group專業外籍英語教師在課後為同學預備合共十次的英語劍橋試訓練,希望同學可透過此課程熟習該考試模式,爭取理想成績費  用:$600(學費) + $650 (英語劍橋試費用)
請問各位家長呢個試係咪必需一定要報、呢個試會不會計在呈分試?
   1    0    0    0

回覆 Hollyoiyee 的帖子

我地學校無要求報

Flyers 通常都唔計入呈分....

除非老師出到聲,否則都唔一定要報。如果係 aim Band 1A-1B 的話,個個學生英文都咁上下,Flyers 成績根本唔睇。想入 Band 1C-Band 2A,Flyers 會有少少幫助,不過作用也不大。

呈分試就係只呈「分」,只要考得好,咩證書/獎狀都可以省下來。

我在試場見考flyers 的小朋友,由k3到小五六都有,但多數係二至三四年,五年級以上的都只有少數

Hollyoiyee 發表於 17-9-5 23:37
剛剛收到學校通告,為了預備同學參與英語劍橋試,本校安排Headstar Group專業外籍英語教師在課後為同學預備 ...

請開校名。

無名無真相。

先不說要否考試, 照計個course 比出面係平好多, British council - 要$6500 不包考試

可以透露 貴校是津校 or 直私嗎 ?

回覆樓主:

從冇報坊間考試,仔小學津小現讀Band 1直資。

建議打電話去學校問清楚,我仔津小年年有好多呢啲廣告。

唔好嘥錢……五年班起碼考KET/PET, 仲Flyer?. 傳統直資唔多睇呢d試……

回覆樓主

大把人考小一前已考 flyer

醒目開學勳章 王國長老

P.5 考 Flyers.................搏家長唔知係咩試黎賺錢........

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

小五、小六已考KET 同PET 啦

回覆樓主

五年級才去考Flyers,有用嗎?對於五年級Flyers好淺喎!

Hollyoiyee 發表於 17-9-5 23:37
剛剛收到學校通告,為了預備同學參與英語劍橋試,本校安排Headstar Group專業外籍英語教師在課後為同學預備 ...

直接回覆閣下的問題:

1. Cambridge YLE Flyers 不是必要考的試
2. 並不計入呈分試

p.s.  見你題目寫 Flyers + level, 可否澄清你指的是否 Cambridge YLE Flyers 英文試?(因劍橋英文試並沒有 Flyers+ level 。)

2jkidsfather    發表於 17-9-12 10:10

醒目開學勳章 王國長老

以我記憶所及, 有一間小學會叫 P.5 既學生考 Flyers.......校名唔開喇~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-9-12 19:54
以我記憶所及, 有一間小學會叫 P.5 既學生考 Flyers.......校名唔開喇~~~

咁我記得邊間小學了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 17-9-12 22:11
咁我記得邊間小學了。
乜得你咁好記性架

miriam 發表於 17-9-12 22:12
乜得你咁好記性架

一時時咋
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

五年級一定要報呢個Flyers+Level試

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題