用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一練習(中英數)邊本好?
go

中一練習(中英數)邊本好? [複製鏈接]

買邊本好?謝謝!
   28    0    0    0

klcconnie 發表於 17-9-4 20:47
買邊本好?謝謝!

謝謝!

同教科書配合既最好,你用緊邊本教科書,就買返佢哋既練習。

王家爸爸 發表於 17-9-5 10:45
同教科書配合既最好,你用緊邊本教科書,就買返佢哋既練習。

請問教科書都有配作業,即是唔駛買練習?

klcconnie 發表於 17-9-5 13:28
請問教科書都有配作業,即是唔駛買練習?
好多教科書都有配作業,但係需要分開買。你試下去書店問下。

klcconnie 發表於 17-9-4 20:47
買邊本好?謝謝!

初上中學可以睇定DD才決定是否仍舊採用小學一樣多做練習作為提升能力的方法,或者考慮多以理解為重心學習再配以少量練習作為溫習工具呢!

王家爸爸 發表於 17-9-5 15:15
好多教科書都有配作業,但係需要分開買。你試下去書店問下。

請問是否去漢榮,學友果d書局,而不是大眾,三聯果d?謝謝!

熊大 發表於 17-9-6 11:27
我係喺三聯買。

熊大 發表於 17-9-6 11:27
其實你用緊邊本教科書,我幫你睇下有無?

回覆樓主:

上YouTube ,快靚正,亞大靠佢,亞細學校話吾準上。。成績唔好賴YouTube 。。

中文:如果用生活中國語文,,可以買埋生活中國語文工作紙;
英文:如果用 Longman Elect,可以買埋 Longman Elect workbook;
數學:如果用 Effective Learning Mathematics,可以買埋 Effective Learning Mathematics Workbook。

另外,啟思中國語文有配合既網上評估練習:
http://www.keyschinese.com.hk/elearning#ola_sec

王家爸爸 發表於 17-9-6 12:35
其實你用緊邊本教科書,我幫你睇下有無?

先謝謝,其實IS.. history..  geography 果d有無exercise?

熊大 發表於 17-9-6 13:44
先謝謝,其實IS.. history..  geography 果d有無exercise?
IS:如果用緊 Longman 既 Interactive Science,可以買埋 Longman 既 Interactive Science Workbook;
中史:如果用緊現代教育中國歷史,可以買埋佢哋既中國歷史習作;
地理:如果用緊 Oxford 既 Junior Secondary Exploring Geography ,可以買埋佢哋既 Junior Secondary Exploring Geography Workbook;
數學:如果用緊 Oxford 既 New Century Mathematics,可以買埋佢哋既 New Century Mathematics Workbook。

王家爸爸 發表於 17-9-6 14:25
IS:如果用緊 Longman 既 Interactive Science,可以買埋 Longman 既 Interactive Science Workbook;
中史 ...

麻煩曬

請問各位有經驗父母,其實用補充練習當溫書咁溫測驗考試響中學有無用呢?
響小學,我就係買中英數補充練習畀阿女測驗考試前做,當溫書。常識由於有分中英常,所以叫佢記重點,到時用自己文筆作答就算。

leafun 發表於 17-9-6 15:22
請問各位有經驗父母,其實用補充練習當溫書咁溫測驗考試響中學有無用呢?
響小學,我就係買中英數補充練習 ...

你先check下學校有無past paper 或者exercise 俾你download 。

leafun    發表於 17-9-6 15:57

leafun 發表於 17-9-6 15:22
響小學,我就係買中英數補充練習 ...
我建議唔需要太多補充練習,如果真係需要,用返同一出版社既,原因係大部分補充練習錯處太多,有啲仲好明顯。

leafun    發表於 17-9-6 15:58

回覆樓主

王家爸爸 發表於 17-9-6 15:27
我建議唔需要太多補充練習,如果真係需要,用返同一出版社既,原因係大部分補充練習錯處太多,有啲仲好明顯 ...

thanks!
‹ 上一主題|下一主題